Az izraeli baloldal a holdszonda nyomában, a demokrácia a jobboldali populizmus útján

2019. április 14. 09:36

Megvan az esélye annak, hogy erős ellenzéki alternatíva álljon szemben Netanjahu újfent megerősített, de nem megbonthatatlan rendszerével szemben.

2019. április 14. 09:36
Győri Gábor
Mérce

„A  kicsik – és immár a teljes baloldalt ide kell sorolni – jobban jártak volna, ha a választók konkrét témákra és ideológiákra koncentrálnak és nem a vezéregyéniségekre. Baloldali szemmel a rossz hír az, hogy az ellenzéki tömbben a baloldaliság már csak nyomokban található meg, de öröm az ürömben, hogy minimálisan megvan az esélye annak, hogy erős ellenzéki alternatíva álljon szemben Netanjahu újfent megerősített, de nem megbonthatatlan rendszerével szemben.

Azért legfeljebb egy esélyről van szó, mert az izraeli politikában a frakciók és a mögöttük álló koalíciók és táborok hírhedten törékeny dolgok, és Beni Gantz e téren nem rendelkezik semmilyen gyakorlattal. A hadseregben ritkán kellett sajtónyilvánosan kezelnie az egomán mellékszereplőket, a politikában ez lesz az egyik legfőbb feladata.

Azáltal, hogy a választók relatív többsége a bizonyítékok nyomasztó súlya ellenére Netanjahu mellé állt (és ha a Netanjahut támogató kisebb pártokat is számítjuk, akkor a választók többsége a miniszterelnököt támogatta), az izraeli politika az illiberális demokrácia egyik állatorvosi lovává lépett elő: meddig igazolhat a demokratikus választói akarat nyilvánvaló jogsértéseket? Felülírhatja a korrupció törvénysértő jellegét, ha a választók kvázi utólagosan rábólintottak?”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kispufi
2019. április 15. 10:06
Alternatíva, az. Inkább megoldandó probléma.
puszika
2019. április 14. 19:08
Csak az ám a helyzet Mérő elvtárs,hogy a szavazatokat nem a kitalációk,a fake news-ek meg a pletykák adják hanem a POLGÁROK! Azok meg Izraelben ismét a régi miniszter elnököt választották többséggel.Ez a demokrácia. Jó, tudjuk a Mércénél nem ez a helyzet.Ott kemény prolidiktatúra van némi anarchista beütéssel.Érdekes azt hogyan viselitek el, miközben a demokrácia fogadatlan prókátorának szerepében tetszelegtek? Szóval Netanjahu ismét győzött,ti meg krokodilkönnyeket hullattok némi bolsevik beütéssel!!
tango47
2019. április 14. 17:35
Ez a szerencsétlen csodarabbinak képzeli magát. Biztos lenne még számtalan jobbnál jobb ötlete a magyar ellenzéknek is. Ne tartsa vissza magát!
korona
2019. április 14. 16:59
A holdlakóknak nem kellettek a zsidók.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!