A magyar drogfogyasztók mindenevők

2019. április 24. 08:21

Sokszor a dílerek sem tudják, miből állították elő az anyagot. Interjú.

2019. április 24. 08:21
Fülöpné Csákó Ibolya
Magyar Hírlap

„Sűrűn jelennek meg új pszichoaktív szerek?

Amióta 2005-ben az uniós országok bevezették a közös monitoring rendszert, több mint hatszáznyolcvan új szert regisztráltak az EU államaiban. Az utóbbi öt évet nézve 2014-ben százegy anyag került a piacra az unióban, egy évvel később kilencvennyolc, rá egy évre már csupán hatvannyolc, újabb esztendő elteltével pedig kevesebb mint ötven, tavaly kicsivel több harmincnál.

Mi az oka a folyamatos csökkenésnek?

Megváltoztak a trendek, például az amfetamin szinte teljesen eltűnt a 2010-es években, továbbá a kínai laborokból is kevesebb anyag kerül ki, mint korábban, mert az EU és más országok rendészeti szervei fokozottan nyitottak Kína felé, aminek hatására már a kínaiak is erősen beavatkoztak az eddigi mechanizmusokba.

Mi a legújabb szer a piacon?

A fentanil nevű anyag, ami szerencsére eddig jobbára elkerülte Magyarországot. Tavaly az etil-hexedron tört be, valamint a szintetikus kannabinoid újabb változatai.

Idehaza melyek a legnépszerűbb anyagok?

A magyar drogfogyasztók mindenevők. A biofű példájánál maradva: sokszor a dílerek sem tudják, miből állították elő az anyagot. Egyrészt nem egzakt módon mérik ki az adagokat, másrészt gyakori, hogy több, különböző szerből állítanak elő egy harmadikat. A szerhasználók biológiai mintáiból az esetek kétharmadában három- vagy négyfajta anyagot is kimutatnak. A kristályos anyagok esetében ez az érték csupán tíz százalék.

Az új szerek elterjedése milyen hatással van a közbiztonságra?

Előfordulhat ilyen összefüggés, kaptunk már ezzel kapcsolatban az önkormányzatoktól bejelentést. Ezeket nevezzük járulékos bűncselekményeknek, de erre vonatkozóan a rendőrség nem vezet statisztikát.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gallfec
2019. április 24. 10:47
" A magyar drogfogyasztók mindenevők " Ja. Mindegy, csak üss....akartok róla beszélni ?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!