Mindent vissza!

2019. április 12. 16:28

Én ezt az elmúlt közel két évtizedben következetesen bíráltam.

2019. április 12. 16:28
Bauer Tamás
Facebook

„A Fidesz úgynevezett »nemzetpolitikáját« a 2001-es státustörvény óta tekintem »puha irredentizmusnak«. Ennek lényege: közjogi köteléket teremteni a magyar állam és a szomszéd országokban kisebbségben élő magyar személyek között. Ennek kiteljesedése a letelepedés nélküli állampolgárság felkínálása, amit korábbi írásaimban úgy jellemeztem, hogy az orbáni magyar állam területi követelések helyett »lakossági követeléseket« támaszt, amikor a békeszerződések megsértésével egyoldalúan magyar állampolgárnak tekinti a határon túli magyarokat. E »puha irredentizmus« megnyilvánulásának tekintem azt is, amikor lakásépítési juttatásokkal, fociakadémiák létesítésével, babakötvény felkínálásával kötik a magyar államhoz a kisebbségi magyarokat, azok megélhetését, sportját. Mindez messze túlmegy azon, amiben 1990 konszenzus volt a magyar közéletben: a kisebbségi magyarok magyar nyelvhasználatának, magyar nyelvű oktatásának és kultúrájának, valamint Magyarországgal való kapcsolattartásuk támogatásán. Ide sorolom a Magyar Állandó Értekezlet intézményét, amely olyan döntéseket hoz, amelyek a magyar állami szervek számára irányadóak, és amelyekről a határon túli magyar pártokkal egyeznek meg. Ez is egyfajta közjogi kapcsolat a magyar állam és a határon túli magyar szervezetek között.

Miért idézem mindezt fel? Azért, mert mindezzel a magyar állam egyoldalúan kiterjesztette a magyar állam közjogi szerepét az állam határain túlra, a határon túli magyar személyekre és szervezetekre. Én ezt az elmúlt közel két évtizedben következetesen bíráltam. Sajnálatosnak tartottam ugyanakkor, hogy az Országgyűlésben képviselt ellenzéki pártok többsége elfogadta, magáévá tette az orbáni állam ilyetén magatartását, az abból következő törvényeket és egyéb intézkedéseket. Ugyanakkor mindezek az intézkedések, mindez az orbáni alaptörvényben is megjelenő retorika a magyarokról, a magyarságról, az »egységes magyar nemzetről« szólt, az orbáni retorika egyetlen elemét kivéve: azt, amikor Kárpát-medencéről beszél, például egy tusnádfürdői beszédben olyat mondott, hogy »a Kárpát-medence jövőjét magyar nyelven írják«.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 72 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Hirschattila
2019. április 15. 10:11
Na várjál, körmös-Bauer! Amit te bírálsz az jó Magyarországnak és a határon túli magyaroknak is. Akkor miért nem tetszik neked? Ja, hogy pont ezért...oké, nincs több kérdésem.
vcar
2019. április 14. 22:34
Bauer, Bauer... már megint maga, meg a történelem? "Kérlek, kedves Bauer, mondta, légy szíves, közöld szüleiddel, miszerint sajnálatos tévedés történt bizonyítványoddal, hibás tételek csúsztak bele. A bélyeghatósági szabályrendelet szerint, sajnos, így is ki kell adni a bizonyítványt, de kérnelek kell, kedves Bauer, közöld a szülővel, miszerint ez csak olyan okirat, aminek az adatai nem jelentenek semmit. Kérd meg kedves szüleidet, ne haragudjanak ezért a tévedésért, az igazi bizonyítványt csakhamar kiállítjuk - egyelőre kéretem őket, hogy írják alá ezt, mert az összes iratokat átküldtük a rendőrségre, ahol a nyomozás miatt szükség van erre az aláírásra; de hangsúlyozd kérlek, hogy ez csak formaság. A főkapitány személyesen átírt a fiumei tengerészeti gimnáziumba, derítenék ki, hogy került bele a bizonyítványomba történelemből ez a... ez a... szám, ami ugyancsak egy közönséges szám, azt jelenti, hogy négyszer feleltem történelemből - de esetleges félreértésekre ad alkalmat." Bauer, eddig átcsúszott kegyelem négyessel, de felsőbb osztályban ez már elégtelen lesz!
Esvány
2019. április 14. 10:10
"Mindez messze túlmegy azon, amiben 1990 konszenzus volt a magyar közéletben" Mondd, nagyeszű, azt nem vetted észre, hogy közben beléptünk az EU-ba? Lényegesen másabb a helyzet, mint 1990-ben, a megnyitott és átjárható határok, valamint a tőke és a munkaerő szabad áramlása folytán.
mukk
2019. április 14. 00:42
Ritka nagy rohadék ez a Bauer. Én elvenném a nyugdíját vagy kiutasítanám az országból ezt a szemetet. Arról persze kussol, hogy ő is kettős állampolgár.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!