A másik Orbán

2019. március 06. 13:50

Érdekes fazon ez a mi Lajosunk.

2019. március 06. 13:50
Szentgyörgyi László
Erdélyi Levelek

„»A PNL – mármint a román nemzeti liberális párt, merthogy náluk még a liberálisoknál is túlteng a nemzeti jelleg, sz. megj. – elítéli Orbán Viktor miniszterelnök nyilatkozatait, amelyek sértik a románok érzelmeit egy olyan évben, amikor a nagy egyesülés centenáriumát ünnepelik« – közölte Orban Ludovic, a liberálisok pártelnöke még tavaly nyáron, pontosabban a Tusványos utáni napokban.

Mi válthatta ki a liberális román politikus nemteszését? Talán az, hogy Viktorunk előadásában egyebek mellett partnerséget ajánlott Magyarország szomszédjainak abban, hogy a magyarokkal közösen építsék újjá a Kárpát-medencét, beleértve a gyorsvasútak és autópályák, illetve az energiahálózatok összekötését, valamint a haderőfejlesztések összehangolását. Mindehhez kölcsönös tiszteletre van szükség – tette hozzá. »Doktorminiszterelnökúr« azt is jelezte: a magyarok megértik, hogy a románság számára ünnep a centenárium (az Erdély és Románia egyesülését kikiáltó 1918-as gyulafehérvári román nemzetgyűlés), de annak megértését is kérte, hogy a magyarok számára »ezen nincs mit ünnepelni«. Nos, ez bőszítette fel Ludovicot, s ragadtatta ismételten magyarellenes kijelentésekre.

Érdekes fazon ez a mi Lajosunk. Nevezhetjük akár így is, hisz a Brassóban vegyes házasságból született legényke apja magyar volt. Csakhát az egykori Lajcsi mára virtigli román politikussá vált. Sőt, magyargyűlölő román politikussá. Ezt bizonyítják legutóbbi kijelentései is. Az egyik ellenzéki hírportálnak adott interjújában azt nehezményezi, hogy az RMDSZ kongresszusán határozatban szögezték le: ezentúl a piros-fehér-zöld zásszlót az erdélyi magyarság hivatalos jelképeként is tekintik.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Takita
2019. március 06. 20:44
Azt nem értem, hogy egy liberális miért nem érti meg, hogy egy nemzetiségnek lehet külön kötődése is. És ez magától értetődő ,és el kell fogadni. Az RMDSZ sohase tagadta meg a román államot, a román állampolgárságot. Ez a megnyilatkozás inkább Caucescu szellemi hagyatékának tekinthető. Híres dogmája volt, hogy nincs magyar, csak magyar nyelvű román. Aki ma is ezt vallja, az valójában nacional-kommunista, de semmiképpen nem liberális.
szalard
2019. március 06. 18:45
Romaniaban a liberalisok (a roman nemzetiseguekrol beszelek) nacionalistak es magyargyulolok, mig a magyarorszagi liberalisok csak egyben hasonlitanak hozzajuk: ok is magyargyulolok, azonban egyeb szempontokbol kulonboznek a romanoktol, akik Kossuthek liberalizmusat kovetik, mig a magyar libsik Conhita Wurst liberalizmusat.
paraklétosz
2019. március 06. 17:27
Ha netán nyernek a következő választáson, akkora magyarbarát lesz, hogy már székely. (Szüksége lesz az RMDSZ szavazataira.)
Antigoné
2019. március 06. 14:07
Mindig a renegátok a legvéresszájúbbak. Förtelem.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!