Hagyjuk meg férfinak a férfit, nőnek a nőt!

2019. március 08. 18:54

Különös fénytörést kap manapság a nemzetközi nőnap ünneplése.

2019. március 08. 18:54
Máthé Zsuzsa
Máthé Zsuzsa
Mozgástér

„De vajon tényleg sztereotípia férfi és nő különbözősége? És tényleg fel kellene áldozni a nemileg kódolt tulajdonságjegyeinket az egyneműsítés oltárán? Felvilágosult nőként is meggyőződésem, hogy nem, mert aki férfi és nő különbözőségét és sajátos küldetését kétségbe vonja, az önfeladás lejtőjének aljára ér. 

A józan többség nem kíván ide jutni, hiszen minden igyekezet ellenére pontosan tudjuk, hogy fiúk vagyunk-e vagy lányok és gyermekeinket is ebben a természetes bizonyosságban szeretnénk felnevelni: fiainkat arra intve, hogy engedjék előre lánytestvéreiket az ajtón és vegyék ki kezükből a nehéz bőröndöt a nyaralásra indulva, lányainkat arra kérve, hogy segítsenek fiútestvéreiknek felvarrni a leesett gombjukat vagy kínálják őket jó szívvel a reggel elkészített rántottából. Apró gesztusok, amik nélkül az életünk szürke és unalmas volna. 

Ma identitásunk alapjait kell megóvnunk, nőiségünk értékeit kell megvédenünk a nemi olvasztótégelyben való feloldás ellenében.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
duzur
2019. március 12. 11:48
Namármost, ez attól is függ, mik a szükséges tulajdonságai egy nönek és egy férfinak a mai világban. Mert ezek már nagyon különböznek a korábbi generációk elvárásaitól. Akkoriban pld sok volt megbocsájtható egy férjnek és igen kevés egy feleségnek. Szerencsére ma már ez nem egészen így van, de a lehetöségeik még mindig nagyon különböznek. Ha egy apa hagyja el a gyerekeit, azt inkább nézi el a társadalom ("biztos a feleség az oka") míg, ha egy anya teszi ugyanezt, azért senki nem okolja a férjét. Pedig a nönek se könnyiti az uj életét, ha a gyerekeit is magával viszi... Szubjektív véleményem szerint a férfias férfi nagyjából az akinek vannak megalapozott véleményei, de csak addig ragaszkodik azokhoz amig az logikus számára. Olyan társ legyen aki ugy osztozik a teendökben, ahogy az neki és a többi családtagnak is jó. Legyen ápolt, de nem piperköc. Legyen erös, de nem egy izom-pacsírta. Legyen udvarias, de ne tüntetöen. És törödjön inkább családja kéréseivel mint a haverokéval. Észszerüen költekezzen, lehetöleg egyetértésben a családjával. És legyen hüséges. A nöies nö legyen ápolt és csinos, jól tájékozódott valamelyest széles érdeklödési körrel, jó adag empátiával és sok türelemmel megáldva. Olyan legyen ahogy az a családjának jó. De mindkettönél fontos egy nagy adag humor is, mert az sok buktatón át tud segíteni...
Zsusztina
2019. március 09. 10:32
Ez nem meghagyás kérdése. A nő nem lehet férfi, a férfi nem lehet nő. Viszont a társadalmi szerepek állandóan változnak, még a konzervatív családokban is. Nagymamáimnak eszükbe nem jutott nadrágot hordani. Lányai már hordanak nadrágot. Lányunokáiknak meg már eszükbe sem jut, hogy a nadrág eredetileg férfiruhadarab.
syphax
2019. március 08. 21:13
"...a nemi olvasztótégelyben való feloldás ellenében.”" Ki kő' dobni aszzat a tégelyt a klozettba, oszt' ráhúzni a hidegvizet.
Megtalálta
2019. március 08. 20:31
Ha a nők nem elnyomott társadalmi réteg, akkor a baloldalnak nem nagyon marad kit megmentenie. A baloldal kényszerűségből áldozatokat és elnyomókat keres mindenhol. A nők adják magukat, sok nő vevő az áldozatkultúrára. Nem mellesleg sok férfi is. Nem érzed magad elég sikeresnek? Ez nem azért van, mert nem vagy elég tehetséges, vagy szorgalmas, ez a _rendszer_ miatt van! Sokan vevők erre a világnézetre. Amikor 1900 környékén a vagyoni különbségek hatalmasak voltak, könnyen találtak áldozatokat. Ők voltak a munkások, akiknek döntő része tényleg nyomorúságos életet élt, szemben az arisztokráciával. A bolsevikok ezért voltak képesek teret nyerni, főleg azokban az országokban, ahol, érdekesmód, az iparosodás nagyon gyerekcipőben járt. Manapság viszont azon folyik a vita, hogy a nők miért nem 50-50% arányban vesznek részt az informatikai felsőoktatásban, és ezt a rendszerszintű elnyomással, az előítéletekkel akarják megmagyarázni. A baloldal lételeme, hogy igazolja azt, hogy a férfiak és nők közt minimális, vagy nemlétező a különbség. Gondolokodásban, képességekben, habitusban, preferenciákban. Mert akkor minden különbségért a társadalom, a rendszer tehető felelőssé. És akkor megváltozható. A baloldalnak muszáj azt a narratívát erőltetnie, hogy ez az elnyomás miatt van. Nem tehet mást. A mi dolgunk, hogy meghazudtoljuk, megcáfoljuk őket, ők ezt sosem fogják önként beismerni. A létük függ tőle, hogy elnyomás legyen, bárhol, akárhol, és ha nincs, akkor csinálnak. Ha kell, "elnyomottakat" importálnak Afrikából meg a Közel-keletről, hogy legyen kiket megmenteniük. A baloldal ezért társadalmi konstrukcionista. Ha valamiért a neveltetés, a társadalom a felelős, akkor az megváltoztatható. Csak meg kell változtatni a társadalmi berendezkedést, és a probléma megoldódik. A baloldal ezért tagadja a természetes, genetikai, öröklődő különbségeket nők és férfiak közt. Megvan a maga érdeke abban, hogy ez legyen az uralkodó nézet. Ettől függ a léte.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!