Hargita és Kovászna megye már nem román terület?

2019. február 04. 07:07

Ismét Tőkést támadják a román sovénnacionalisták.

2019. február 04. 07:07
Szentgyörgyi László
Erdélyi Levelek

„Ismét Tőkést támadják a román sovénnacionalisták. Az egykori református püspök, jelenleg EP-képviselő, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke az 1989-es temesvári eseményekben játszott szerepe miatt vált a román sovénnacionalisták állandó céltáblájává. Jegyezzük meg: támadják őt jobbról és balról egyaránt, főleg olyankor, amikor az erdélyi magyarság védelmében emel szót. Az erdélyi magyar autonomista tábor vezéralakja az elvakult román nacionalisták szemében Románia ellenségének számít.

Legutóbb Cătălin Ivan szocdem listán megválasztott, de azóta a pártból kizárt független EP-képviselő vette célkeresztjébe Tőkést, amiért az Európai Parlamentben szót emelt a marosvásárhelyi orvosi egyetem ügyében. Tőkés szerint »szükségállapot alakult ki a romániai, magyar többségű Székelyföld központjában, Marosvásárhelyen«, ahol a magyar tanárok és diákok az ellen tiltakoznak, hogy »miután a hajdani magyar orvosi egyetemüket egy népes román egyetembe olvasztották, a soviniszta román egyetemi vezetőség lépésről lépésre tovább korlátozza az anyanyelven való tanuláshoz fűződő jogaikat«.

»Az Európai Parlament joggal ítélte el a romániai jogállamiság siralmas helyzetét. Joggal várjuk el az Unió soros elnökétől, Romániától, hogy vessen véget magyarellenes politikájának, és biztosítsa az erdélyi magyarság alapvető emberi és közösségi jogait. Ennek részeképpen követeljük a magyar tanügyi autonómiát, a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem eredeti formájában való helyreállítását! Az EU ne mérjen kettős mércével. Miközben oktalanul pártját fogja a Soros-féle CEU-nak, a romániai magyar egyetemet ne hagyja sorsára!« – mondta Tőkés László.

A román politikusnak vélhetően elgurult a gyógyszere Tőkés felszólalása hallatán, mert azt nyilatkozta a legfőbb román hírügynökségnek, az AGERPRES-nek, hogy az EP vezetőségéhez fordul és tájékoztatja a Marosvásárhelyi Orvosi, Gyógyszerészeti, Tudomány- és Technológiai Egyetem (MOGYTTE) valós helyzetéről, ugyanakkor kérni fogja, hogy részesítsék fegyelmi megrovásban Tőkés Lászlót a parlament plénumában tett nyilatkozatáért.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
56október
2019. február 04. 11:32
Erdély “en bloc” nem román terület. Sose volt, és sose lesz az. És ezt éppen tudják a legeslegjobban.
Vakfolt
2019. február 04. 10:25
"ugyanakkor kérni fogja, hogy részesítsék fegyelmi megrovásban Tőkés Lászlót a parlament plénumában tett nyilatkozatáért" Ezt mégis hogyan képzeli?? Rosszat mondasz, jön a dádá!
3M..
2019. február 04. 08:02
Egy ilyen kérdés minden magyar érzelmű, nemzeti radikális szívét megdobogtatja. A válaszunk is kész, Erdély szabad és független. http://www.magyartudat.com/erdely-hamarosan-elbucsuzik-romaniatol/ Szebb Jövőt!
balbako_
2019. február 04. 07:35
Tőkés helyesen járt el. Ez a dolga ugyanis.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!