A MOGYE ügye elvégeztetett?

2019. február 06. 13:14

Lám, hova vezet a magyar professzorok által választott harcmodor, a passzív ellenállás.

2019. február 06. 13:14
Szentgyörgyi László
Erdélyi Napló

„Az esztendő legelején robbant a hír: angol kart hoz létre a marosvásárhelyi orvosi egyetem. Sőt, az intézményt is elkereszteli, ezentúl Emil Palade Nobel-díjas orvosprofesszor nevét viseli majd. Mellbe vágott a hír, de – különösen az előzmények ismeretében – egyáltalán nem ért meglepetésként. Mert legyünk őszinték: mire, ha nem a magyar nyelvű orvosképzés lehetőleg minél hamarabbi elsorvasztására, teljes felszámolásra törekedett a gyarmatosító szellemű nacionalista-kommunista, majd »demokrata« román politikai és akadémiai elit már a román oktatási nyelv 1962-es bevezetésének pillanatától kezdve? Teszi mindezt – mármint az egyetem román többségű legfőbb vezető testülete, a szenátus – anélkül, hogy előzetesen konzultált volna a magyar oktatókkal. Természetesen az egyetemi autonómia nevében. Amely autonómiára hivatkozva a magyar kar felállítását megtagadták annak ellenére, hogy az oktatási törvény ezt előírja. Mi ez, ha nem kettős mérce? A keserű hangvételű nyílt levelek, semmitmondó közlemények, politikai nyilatkozatok ellenére úgy fest: a kutya ugat, a karaván – értsd: nagyromán gőzhenger – halad. A jelek szerint megállíthatatlanul. Legalábbis úgy tűnik, sem az egyetem magyar professzorai, sem a politikum nem találta meg a módját, hogy leállítsa.

Lám, hova vezet a magyar professzorok által választott harcmodor, a passzív ellenállás vagy inkább bűnös beletörődés. Meg a korábbi hiba (bűn?), hogy nemtörődömségből, szakmai féltékenységből, pozícióféltésből elmulasztották kinevelni a szakmai utánpótlást. Hagyták, hogy a frissen az intézménybe került román oktatók kisajátítsák az egyetem jelenét, de még inkább annak jövőjét. A politikum – az RMDSZ, amely „érdekvédelmi és közképviseleti” szervezet, bár 1996-tól kezdődően többnyire a hatalom részeként működött – sem állt a helyzet magaslatán: inkább a bukaresti ukázokat közvetítette az erdélyi magyarok felé, mintsem azok követeléseit a hatalom irányába. Az RMDSZ érdekérvényesítő ereje mára nemhogy egy egyetem, de még egy középiskola sorsának kedvező irányba való eldöntéséhez sem elegendő. Lásd éppen a marosvásárhelyi római katolikus iskola esetét, amelynek újraindítására a magyar kormány, személyesen Orbán Viktor közbenjárására volt szükség. Sajnos, mára ez a megszokott gyakorlat: a kényesebb ügyek megoldását előszeretettel a Fidesz-kormányra hárítják – nyilván a két oldal között kialakult jó viszonyra hivatkozva –, maguk inkább a pótcselekvést választják. Természetesen a politikai és egyéb természetű konc bűvöletében. Az erdélyi magyarság sorsának szempontjából szimbolikus jelentősége lehet annak, ha a magyar jogkövetelések alapján frontvárosnak számító Marosvásárhely elesik. Márpedig jelenleg igen közel áll ehhez. Miben reménykedhetünk? A csökkent érdekérvényesítő erejű RMDSZ-ben aligha. Talán a magyar kormány közbenjárásában. ”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bölcsbagoly
2019. február 06. 15:19
Jórészben igaza van a cikkírónak, de egyben nem. Az utánpótlás nevelés csak egyetemi/klinikai körülmények közt lehetséges. Nos, ez a gyakornok-tanársegéd-adjunktus-docens-professzor vonalon történik. Az első kettő csak gyakorlatot vezethet. Nos, itt érvényesítették az akaratukat a románok. Mivel a gyakorlatokat csak románul lehet tartani a törvény szerint is, egyszerűen nem igen vettek fel már hosszú évek óta magyarokat ezere a státuszokra! Ugyanez történt a kolozsvári zeneművészeti illetve képzőművészeti egyetemen is. Így az oktatók kiöregedésével gyakorlatilag önmagát számolja fel a magyar tagozat! Ez alól csak két kivétel van: a kolozsvári Babes-Bolyai TE és a marosvásárhelyi színművészeti. Ezeknél ugyanis a törvény megengedi, hogy a tagozat vezetősége dönthessen a szükséges utánpótlás felvételéről. Az előbbin ma már többségben vannak a 90 óta végzettek egészen docensi sőt professzori pozicióig.
Vakfolt
2019. február 06. 15:06
Miért nem ebben az ügyben ugrál juci szarzsepi? Miért nem Romániát cibáltatja Brüsszelbe valós jogtiprások miatt?
reality
2019. február 06. 13:57
Keserű, de igaz. Egyébként hol van ilyenkor a nagy jogvédők kórusa? Ja, hogy az őshonos kisebbség oktatási intézményei nem számítanak! Értjük mi a kettős mércét, csak nem szeretjük!
Antigoné
2019. február 06. 13:30
Ez elég szomorú, remélem a kormány most is közbelép (ez kötelessége is), bár nem (csak) az ő dolga lenne az erdélyi magyar érdekérvényesítés.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!