Magas bérnyomás

2019. február 06. 19:11

Sikertörténetek azért akadnak itthon, és ezt leginkább a pénztárcájukon érzik meg a honpolgárok.

2019. február 06. 19:11
Putsay Gábor
Magyar Hírlap

„Csodák nincsenek, de sikertörténetek azért akadnak itthon, és ezt leginkább a pénztárcájukon érzik meg a honpolgárok.

Ehhez nem is kell folyamatosan nyomon követnünk a Központi Statisztikai Hivatal jelentéseit, de ha valaki erre érez késztetést, az pontosan tudja, hogy az elmúlt két évben két számjegyű volt a keresetek emelkedése. Az év végére a teljes munkaidőben alkalmazásban állók nemzetgazdasági szintű átlagos bruttó keresete meghaladta a 360 000 forintot, ami pestiesen szólva nem semmi, főleg úton-útfélen hallva azokat a sirámokat – bár ezek a szólamok már egyre halkabbak –, hogy itt nem lehet élni, ha valaki akar valamit, innen mihamarabb érdemes elhúzni.

Még inkább beszédes adat, és immáron kész tény, hogy tavaly az első tíz hónapban 10,6 százalékkal emelkedtek a bruttó és a nettó keresetek, az év egészében a 11 százalékot is meghaladhatták, miközben a reálkeresetek növekedése megközelítette tavaly a 8,5 százalékot. A nettó jövedelmek 65 százalékkal emelkedtek 2010 óta, és elemzői várakozások szerint 2013-tól 2019 végéig 51 százalékkal nőhetnek a reálbérek, ami globálisan is kiemelkedő ütemet jelent. A növekedésre a munkaerő-kereslet élénkülése, a minimálbér és a garantált bérminimum nyolc-, illetve tizenkét százalékos emelése, a költségvetési szféra egyes területeit, továbbá bizonyos állami közszolgáltató cégek dolgozóit érintő keresetrendezések voltak hatással. A minimálbér esetében még annyit érdemes megjegyezni, hogy míg 2010-ben 73 500 forint volt, idén 149 000 forintra, azaz kilenc év alatt több mint duplájára emelkedett.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nannyó
2019. február 07. 08:16
Három százalékos béremelést kaptam és elvontak minden egyéb járandóságot. Összességében csökkent a jövedelmem és nem is kevéssel... Ha ez máshol is így van, akkor nem lehet hinni a hurráoptimizmusnak.
3M..
2019. február 06. 21:03
Már a románok is megelőztek! A sor végén kullog a magyar minimálbér. LOL Gratulálunk! http://balrad.ru/2019/02/06/nemmzetthy-bervagta-a-mezony-vegen/ Szebb Jövőt!
Kup Lung
2019. február 06. 20:51
Nem hinném hogy a bérnövekedést önmagában kéne nézni . Mert közben az árak is mennek felfelé . Elég az élelmiszerek árának növekedését nézni . De egyébként meg a V4-eknél is volt béremelkedés egyik évben egyiknél volt több másikban másiknál . Tehát ez bonyolultabb egyenlet . ------ Ráadásul bruttó bérnövekedést elemezget . Holott a kis keresetűek rosszabbul jártak az egykulcsos szja miatt ami régebben nem terhelte őket (vagy minimális volt) . Legalább valahol jegyezte volna meg hogy a 2 gyermekes már jobban járt mint anno hisz Orbánéknál a családi kedvezmények kompenzálnak vissza inkább . ----- De ezt hagyjuk is . Mert nem is a minimálbérek a lényegesek meg az átlagbér , azok következmények . Az ország pénzügyi mutatóinak javulása az ami fontosabb (finanszírozási kamataink lejjebb mentek , devizahitelek eltűntek , államadósság csökken stb stb ). És ebből következően kiszámíthatóbb ismét az élet . Bátrabban mernek vásárolni az emberek (már akinek fussa) .Ami szintén pörgeti a gazdaságot . Illetve eleve volt egy tisztességes gazdasági növekedés is ezzel párhuzamosan ,a munkát terhelő elvonások meg csökkentek ami igaz nem a munkavállalót érinti közvetlen , de közvetve igen munkahely teremtésben . ----- De a teljes munkavállalói vertikum hogy nagyon örömködhet e minden paramétert nézve az sajnos nem igaz . Az alsóbb kategóriák éppen nem jártak jól ha nincs éppenséggel gyerek adókedvezményük ! De hát ezt azt állapotot akarta az Orbán kormány . Ugye ? ----- A cikk ismét felületes tehát ,rosszul fogja meg . De már jobboldaliként nem is merem bírálni az újságíróinkat mert magas bérnyomás helyett magas vérnyomást okozok nekik és sokaknak .
Kegyes urunk Karolus
2019. február 06. 20:26
Van még mit tenni. Egyelőre nem lehet hátradőlni, a hátrányos helyzetű vidéki körzetekben még mindig nagy a szegénység.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!