A közönséges stílus elsősorban az azt használót jellemzi

2019. január 14. 11:36

A magyar nemzet érdekében tartózkodjon a másik ember személyét, hitét gyalázó vagy becsmérlő véleményformálástól!

2019. január 14. 11:36
Keresztény Értelmiségiek Szövetsége
MTI OS

„»Figyeljetek ide és értsétek meg! Nem az szennyezi be az embert, ami a szájába kerül, hanem ami elhagyja a száját, az szennyezi be az embert.« (Máté 15,10–11)

A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége vezetősége és tagsága aggodalommal tapasztalja azt a folyamatot, ahogyan a magyar közbeszéd az elmúlt években egyre inkább eldurvult. A legfőbb közjogi méltóságokat, a vezető politikusokat és a közéleti emberek személyét, valamint a vallási szimbólumokat becsmérlő szóhasználat sajnos mindennapossá vált nemcsak az utcai beszédben, hanem az interneten és a médiában is.

Különös aggodalomra ad okot az, hogy már a nyilvánosan megszólalók körében is elterjedt mások vulgáris és obszcén kifejezésekkel történő gyalázása. Nem tartjuk elfogadhatónak, hogy a felnövekvő nemzedékek és gyermekek számára ez legyen a követendő példa. A közönséges stílus elsősorban az azt használót jellemzi és szennyezi be, de az emberi személy tiszteletét, a demokrácia alapértékét is megtiporja. Az ilyen szóbeli gyűlölködés szélsőséges, emberhez nem méltó viselkedéshez teremt alapot, és így könnyen igaza lehet a közmondásnak: »aki szelet vet, az vihart arat«.

Felhívjuk minden megnyilatkozó figyelmét, hogy saját maga, gyermeke és családja, valamint a magyar nemzet érdekében tartózkodjon a másik ember személyét, hitét gyalázó vagy becsmérlő véleményformálástól és beszédtől!”

Összesen 112 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
syphax
2019. január 16. 08:48
Köszönöm a választ. Valóban Ön "sokmindent NEM IRT LE" ami a szemléletében mégiscsak "benne van". Nekem-nekünk legalábbis. Tehát nem gondolnám túl bölcs dolognak "nyelvtani -verbalitási szőrőzéssel" kielemezni azt, hogy ÖN MI MINDENT MONDOTT IRT LE vagy NEM IRT LE expressis verbis,de ami implicite mégiscsak kiolvasható írásaiból még akkor, is ha tehát valóban nem írta le Horribile dictu: esetleg "azt" nem is akarta volna mondani, sőt annak elenkezőjét akarta mondani. TKp. mindegy is mit akarunk mondani, a lényeg szerintem úgyis az AMIT A 'ZEMBEREK KIOLVASNAK-ÉRTENEK BELŐLE! És nemcsak én sőt, főleg nem én!!! Úgyhogy az, hogy valamit Ön nem(!) irt le az tkp nekem nem jelent semmit akkor, ha biztosan tudom: abból, amit leirt ugyan szószerint nem, de valóságosan mégiscsak egyífajta LEGITIMÁCIÓKÉTSÉGBEVONÁS REZÜMÉJE JÖN KI és árad--AZ OLYANOK SZÁMÁRA, MINT ÖN.... Másrészt ha ön "baromságnak" minősiti az én persziflálásomat, vagy iróniámat, akkor tényleg nem vagyunk egy szinten--MINŐSÉGBEN. Mert én nem sértettem meg Önt, legalábbis szándékaim szerint nem, de ezt itt Ön megtette ezzel a "baromságozással". Igy nem látom értelmét a továbbiakbnan semmilyen gondolatcsrének..sajnos.
sgt.ELIAS
2019. január 15. 23:50
Bajjerzsótinak ajánlva ezeket a mondatokat ...
Robur
2019. január 15. 16:17
Gondolom itt a mocskosszájú bájjerról beszélnek.
syphax
2019. január 15. 09:44
"2. Ön elmeorvos?" Nem kell elmeorvosnak lenni ahhoz, hogy a jelenleg, önmagát "ellenzéknek" tituláló emberek cselekedeteit valaki KÓROSNAK, betegesen SZINDRÓMATIKUSNAK értékelje-lássa. Egyrészt. Másrészt az "Esvány" levelezőtárs által ítottak TARTALMA szerintem is, meg sokunk szerint is SOKKAL TÖBB(!) mint egy ú.n. "vélemény". Mi "ezt"--az "Esvány" által rögzitetteket-- MAGÁNAK A VALÓSÁGNAK(!) ÉRTÉKELJÜK-ÉRTELMEZZÜK-TARTJUK--és nem csak "vélelmezzük"--ÖNNEL SZÖGES ELLENTÉTBEN! TOVÁBBÁ. AZT, HOGY: "3. A itt felsorolt három vádjáról ki állapíthatja meg, hogy igaz-e? A 49,5 %-kal megválasztott parlamenti 2/3?"- ZAVARÓ-KÖDÖSITŐ SZOFISZTIKÁNAK LÁTO-S LÁTJUK SOKAN! És megtehetjük "vélelmezhetjük" így mi is A FENTIEKET A FENTO MÓDON , ha Ön és Önök "puszta véleménnyé degradálhatják le" A KÉTSÉGKIVÜLI, MERT HÁROMIZBEN-I MÓDON KINYILVÁNITOTT, TÖRVÉNYES VÁLASDZTÁSOKON 3 ALKALOMMAL KINYILVÁNITOTT NÉP-FELSÉGI AKARATOT!!! Ha Ön kétségbevonhatja a 3 izbeni TÉNYT, akkor mi is kétségbevonhatjuk az Ön és az Önhöz hasonlók gondolatainak akár még a normalitását is. Mert akkor mi is mondhatjuk: A NEM SZAVAZÓK--EGYTŐL EGYIG DARABRA MIND(!!!)-- MINKET, A FIDESZ-KDNP-T TÁMOGATNAK, HISZEN RÁNK BIZTÁK A DÖNTÉST Á-TÓL CETTIG.HISZEN HA NEM "IGY" LENNE, ELMENTEK VOLNA SZAVAZNI ÉS A FIDESZ-KDNP ELLEN(?!) SZAVAZTAK VOL-NA! DE ŐK ÉPP EZT NEM(!!!!!) TETTÉK. TEHÁT: EGYETÉRTENEK BIANCO MINDENNEL AMIT A FIDESZ-KDNP MOND ÉS TESZ..JÓELŐRE IS. Szumma -szummárum: ők, tudniillik "a szavazni el nem menők" a szavazóink, A MI SZAVAZÓINK(!!!)--tehát a RÁNK igenis RÁNK(!) szavazók -- akik a MI ELSÖPRŐ többségünket akár még 4/5-öd FÖLÉ IS viszik. És ugyan mi miért ne tekinthetnénk "ezt" ugyanúgy JOGOSNAK, amint ahogyan Önök a sajátmaguk számára jogosnak vélelmezik a...a gyakorlatilag SEMMIT?! Ha Önök tekinthetik a 2/3-ot nem létezőnek, akkor mi IS(!) tekinthetjük RÁNK SZAVAZÓKNKAK a szavazni el nem menőket--HISZEN ŐK NEM SZAVAZTAK ELLENÜNK, pedig igenis megtehették volna!? FIFTY-FIFTY!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!