Ha Románia az elnök

2019. január 07. 17:33

Bukarest túlélésre próbál berendezkedni az EU fővárosában, és csak reméli, hogy az egyre élesebb belpolitikai viták nem árnyékolják be az unió következő fél évét is.

2019. január 07. 17:33
Farkas Réka
Háromszék

„Brüsszel sem remélhet túl sokat a román elnökségtől, ezt tükrözte Jean-Claude Juncker EB-elnök nyilatkozata: meglátása szerint technikailag felkészült ugyan Bukarest az elnökségre, ám valójában nem érti mandátuma lényegét. Túlélésre próbálnak hát berendezkedni az EU fővárosában, és csak remélik, hogy az egyre élesebb belpolitikai viták nem árnyékolják be az unió következő fél évét is. A helyzet abszurd, hisz az elnöki tisztséget tulajdonképpen Iohannisnak kellene ellátnia, ő az Európa Tanács tagja, a román külpolitika felelőse, de a minden tagállam összes miniszterét tömörítő testületnek a kormányfő lesz a megbízott vezetője. Viorica Dăncilă hitele, megbecsülése rendkívül csekély, és sok jó nem mondható el tárcavezetőiről sem, egy részük félanalfabéta, semmi közük nincs az általuk irányított ágazathoz, nehéz elképzelni, hogy képesek lesznek levezényelni az adódó vitákat, szakmai és politikai tekintély híján pedig szinte lehetetlen a konszenzusteremtés.

Egyelőre arról sem sokat tudni, mit kíván nyerni az ország az uniós elnökségből. Bevett gyakorlat, hogy a folyó ügyek intézése mellett minden elnöklő tagállam becsúsztat két-három számára fontos kérdést. A 2011-es magyar elnökséghez fűződik a Duna-stratégia és az EU-s roma stratégia megalkotása. A tavalyi bolgár elnökség prioritása a nyugat-balkáni országok EU-s csatlakozása volt, sikerült elérniük a csatlakozási tárgyalások megkezdését Macedóniával és Albániával. Az éppen lejárt osztrák elnökség az erősebb határvédelemért és a migráció megállításáért küzdött. A román programban igencsak ködösen szerepel pár sor a keleti partnerségről és a Fekete-tengerről, de arról már semmi nincs, hogy konkrétan mit is akarnának.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2019. január 07. 18:30
Nincsen gyakorlati jelentősége ennek az országok közötti vándorló elnökségnek. Csak kirakat intézmény.
kisgul
2019. január 07. 17:50
Hát a bolgárok se nagyon verhetik a seggüket a földhöz a sikeres elnökségtől, ahogy az Osztrákok se léptek előre a programjukkal egy lépést se! úgyhogy szerintem tök mindegy , hogy egy adott ország milyen 'nemes" célt tűz a zászlajára, mint soros elnök!
balbako_
2019. január 07. 17:40
A román társadalom képtelen kiizzadni európai szintű embereket a kisebbségbe szorított székely magyarságon kívül.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!