Plasztikvilágban élünk

2019. január 30. 20:23

Csak termeljük, fogyasztjuk, majd eldobjuk őket, hogy újra termelhessünk.

2019. január 30. 20:23
Ács-Fehér Kinga
20on

„A műanyag szinte elengedhetetlen részét képezi az emberek mindennapjainak, használatuk csökkentése pontosan emiatt rendkívül nehéz: gondoljunk csak az elviteles kávés poharakra, a megrendelt ételek dobozára, a szívószálakra, a fogkefékre vagy épp a telefontokokra. Csak termeljük, fogyasztjuk, majd eldobjuk őket, hogy újra termelhessük – holott lebomlásukhoz évszázadokra van szükség. Plasztikszemetünk és műanyaghasználatunk csökkentésére és kiiktatására minden egyes nap törekednünk kellene, hiszen mértéktelen termelésük és az azzal járó pusztító környezetszennyezés nem kivitelezhető örökké.

Csak néhány sokkoló adat arról, hogy miért is globális probléma a műanyag

Az óceánok igazi plasztiktemetőkké váltak, évente 8,16 millió tonna műanyagszemetet juttatunk a vizekbe. A madár– és halfajok 90 százalékánál már megfigyelhető a műanyagszennyezés ártó hatása. Minden sarok érintve van a 21. század műanyagpestisétől: még a Föld legmélyebb pontján, a több mint 11 ezer méter mély Mariana-árokban is találtak szemetet a kutatóeszközök.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 57 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Roden@
2019. február 01. 09:44
Nem kell messzire menni a PET szennyezésben. M.o-on nagyságrendileg 51 ezer tonna PET palack kerül forgalomba. Ez elképesztő szám, amivel nem is lenne akkora ba,j ha ebből nem csak 7800 tonna kerülne újrahasznosításra. Ez lehet az egyik kulcsa a szennyezés visszaszorításának.
atila68
2019. február 01. 08:29
Vicces olyasvalakitől olvasni akinek még a mosolya is 'műanyag'.
Marula
2019. január 31. 16:23
Közeleg a katasztrófa - ha már egyáltalán el nem jött. És mindig a fogyasztókra próbálják ráhúzni a vizes lepedőt. A fogyasztó azért azt veszi, mert a gyártó azt gyártja, és mert a gyártó azt reklámozza neki.
Zsaturnuzs
2019. január 31. 14:56
A tengerekbe nem tőlünk jut sokmiliió tonna műanyag, hanem a világ még elmaradottabb szemléletű népeitől: zip.hu/annyira-tele-van-hulladekkal-a-folyo-hogy-nem-latszik-a-vize A fő felelősöket is megtalálták már: "Egy tanulmány szerint 10 folyó – a Jangce, az Indus, a Sárga-folyó, a Fehér-folyó, a Nílus, a Gangesz, a Gyöngy-folyó, az Amur, a Niger és a Mekong a "felelős" az óceánokban lévő műanyagok 95 százalékának odaszállításáért." (hu.euronews.com/2018/04/20/miert-nem-oldja-meg-az-ujrahasznositas-a-vilag-muanyag-problemajat-)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!