Kásler a rengetegben

2018. december 05. 08:12

Az egészségügyben minden mindennel összefügg, akárcsak egy pókhálón.

2018. december 05. 08:12
Kunetz Zsombor
444.hu

„Ez az fiúk, először a villanyt!- kiáltott fel a félszemére vak zongorista, amikor a kocsmában kitört a tömegverekedés és az első ütés az ép szemét érte. Valahogy így gondolkodik az egészségügyi tárca a sürgősségi ellátás átalakításáról, legalábbis erről árulkodik a medicalonline.hu-n megjelent összefoglaló arról, hogy milyen változtatásokkal gyorsítanák meg a betegellátás, hogyan lehetne érzékelhetően csökkenteti a várakozást a sürgősségi ellátásban.

A legfőbb probléma a megjelent anyaggal az, hogy a sürgősségi ellátást úgy próbálja meg kezelni, hogy a környezetét változatlanul hagyja. Az egészségügyben minden mindennel összefügg, akárcsak egy pókhálón, amit ha bárhol megrángatok mozogni fog az egész. Ezért meglehetősen naiv és ostoba az a feltételezés, hogy a sürgősségi ellátást azzal fogom hatékonyan fejleszteni, ha oda és szinte csak oda, plusz erőforrásokat rendelek. Ez pontosan olyan, mint amikor a vasúti rendszert nem sínek lefektetésével és mozdonyok, vasútkocsik üzembeállításával próbálom meg fejleszteni, hanem plusz kalauzok hadrendbe állításával. 

Meg kellene érteni végre, hogy a sürgősségi ellátás nem azért rossz, mert csak önmagában van a hiba, hanem azért, mert az egész egészségügy elégtelensége erre a rendszerre omlott rá.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik