Már csak a karácsony maradt az ősi vigasságok közül (2017)

2018. december 26. 23:50

Ha valaki úgy gondolná, hogy karácsony csak egy képmutató alkalom az ivászatra és falánkságra, tévedne, ugyanakkor azért lenne némi rejtett igazság mindebben.

2018. december 26. 23:50
G.K. Chesterton
Chesterton.org

„Racionális és siralmas éveink körforgásában csak egyetlen ünnep maradt meg ama ősi vigasságok közül, melyek hajdanán elárasztották a világot. Egyedül a karácsony maradt meg, hogy emlékeztessen minket azokra az időkre, lett légyenek pogány vagy keresztény korok, midőn a többség megcselekedte a költészetet a kevesek helyett, akik csak megírták azt. Téli erdeinkben egyetlen fa ragyog: a krisztustövis.”

„Az emberek nagy többsége meg fogja tartani továbbra is azokat a formákat, amelyeket nem lehet elmagyarázni; továbbra is ajándékoznak karácsonykor és áldásokat mondanak; csak megtartják a szokásokat; míg egy nap fel nem ébrednek, és rádöbbennek, miért.”

„Karácsony egy szép és szándékos paradoxonra épül; hogy egy hajléktalan születését minden otthonban ünnepelni kell.”

„Bárki, aki úgy gondolja, hogy a Szent Gyermek decemberben született, azt kell értse ezalatt, amit ezalatt értünk; hogy Krisztus nem pusztán a sikeresek nyári napja, hanem a szerencsétlenek téli melege is.”

„Ha valaki úgy gondolná, hogy karácsony csak egy képmutató alkalom az ivászatra és falánkságra, tévedne, ugyanakkor azért lenne némi rejtett igazság mindebben. De amikor Bernard Shaw azt mondja, hogy karácsony csak egy összeesküvés, amit a baromfi- és borkereskedők puszta kereskedelmi érdekei éltetnek, akkor olyasmit mond, ami nem annyira téves, mint amilyen ijesztő és amilyen lefegyverzően hülyén hangzik. Talán azt is mondhatná, hogy a két nemet az ékszerészek találták fel, hogy el tudják adni a jegygyűrűket.”

„Minél inkább büszkék vagyunk rá, hogy a betlehemi történet elég egyszerű ahhoz, hogy még a pásztorok is megértsék, sőt akár még a bárányok is, annál jobban hagyjuk magunkat sötét és lenyűgözően ötlettes freskókba vagy látványosságokba merülni a három királyok fenségességéről és misztériumáról.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Esvány
2018. december 31. 14:34
"Heródes, egy Orbán előfutár, gyilkolja a gyerekeket." Heródes, mint Orbán előfutára???? Neked agyadra ment az Orbán-fóbiád!
SoJe
2018. december 27. 09:36
Chestertont nagy mennyiségben kellene kiadni, terjeszteni, tanítani, ugyanis zseniális, egyúttal gyémánt keménységű katolikus. Nem mellesleg humora is van. Ez az írás is kiváló.
balbako_
2018. december 27. 07:43
A karácsony a családé. A legbensőségesebb családi ünnep egyben az Istenhez fordulás is.
szeekely
2018. december 27. 06:55
„Karácsony egy szép és szándékos paradoxonra épül; hogy egy hajléktalan születését minden otthonban ünnepelni kell.” Gyonyoru hasonlat. Szent Jozsef csaladja Galileabol erkezett, egy masik foldrol, vagyis migransok (is) voltak. Kesobb menekulniuk kellett Herodes kiraly uldoztetese miatt, utjuk meg messzibbre, Egyiptomba vitt. A kis hontalan, menekult migrans csalad befogadast nyert Egyiptom foldjen, eltero vallasuk ellenere. Egyitomban ugyanis ekkor meg nem eltek keresztenyek. Ugy tanit bennunket is a Szentiras tiztelni a hontalan menekulot akkor is, ha mas a vallasa. A kis Jezus gyermekien artatlan mosolya, amely mogott ott lakozik a kereszteny lelek, inditson meg bennunket szivunk kemenysegeben, hogy felebarati szeretettel tudjunk fordulni korunk hontalan migransai fele, akiknek honat a mi hadseregunk dulta szet rombolo szovetsegben es bombaink robbantottak fol elheto lakhelyet, hogy menekulnie kelljen. Konyorogjunk: Uram, lagyitsd meg koszivemet mikor Szent Fiad jaszolara nezek, mert pani felelemben elek azoktol, akik segitseget kernek tolem. Felek es bezarom ajtomat, racsot teszek ablakomra, mert gyonge hitemben keptelen vagyok bizni Tebenned. Adj nekem hus-ver szivet koszivem helyett, hogy egyutt tudjak erezni a szenvedovel vallasi tekintet nelkul. Csak az erzo sziv az, ami melto a magyarhoz, ami szanalomra es megertesre indit azok irant, akik szukseget szenvednek. Meg ha ok Teged mas neven is ismernek, mint ahogy nekunk megmutattad magad gyonyoru gyermeked isteni Atyjakent szent Karacsony unnepen. Amen.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!