A kis nagy elvtárs

2018. november 10. 10:01

Számoltam tízig. Aztán újra. Mérgem elpárolgott, maradt a súlyos szomorúság.

2018. november 10. 10:01
Szerencsés Károly
Magyar Hírlap

„Számoltam tízig. Aztán újra. Mérgem elpárolgott, maradt a súlyos szomorúság. Azt hiszem sokan, nagyon sokan vagyunk így nap­jainkban, látva a halhatatlan köl­tőink körül kavart forgószelet. És ezért most ne is essék erről több szó. Előbb újra a múlt héten említett stréber típusáról, annak is legbizarrabb példányáról, bizonyos névtelen kis nagy elvtársról. Csapnivaló politikus ő, ezt már a két világháború között bőven bizonyította, kiváltképpen, mikor 1930-ban hazaküldték az illegális magyar kommunista párt vezetésére. Szinte azonnal lebukott, feltűnő volt viszont, hogy csak négy évre ítélték. Újságíróként filozófusnak és irodalomtudósnak (is) képzelte magát, jelentsen ez bármit is, de a lelke mélyén mégis költőnek álmodta sorsát. Ilyen sorokkal írta be magát a magyar irodalomba: »Hát dögölj meg első tanítóm! / Aki mondtad: kenyérrel dobjak vissza! / Dögölj meg apám! / Aki mondtad: te is fulladj, hisz én is fulladtam! / Dögölj meg anyám…«

A kis nagy elvtárs a stréberek vehemenciájával vetette magát a küzdelembe. Sűrűn, nagyon sűrűn hivatkozott Marxra, Sztálinra és Rákosira. (Ezek ma behelyettesíthetőek.) Agitált! Reggeltől estig. Kérdezett és felelt. Legjobban magát szerette kérdezni, s felelni rögtön frappánsan. »Maradjunk ennyiben« – zárta le a képzelt vitát. Kultúrforradalmat csinálni! Az agitáció eszköze az iskola, a művészet, a film, az irodalom! Rádió és a televízió. Szikrázó szemüvege mögül hideg, számító tekintettel állította: sikerrel vettük fel a harcot a köznevelés területén garázdálkodó ellenséggel. Talán hitte is, amit mond, pl. hogy »elértük azt, hogy a magyar pedagógusok zöme felénk fordult«. S mondhatta volna azt is: még mindig ellenünk dolgozik. Micsoda lebecsülése ez is, az is a tanároknak.

A kis nagy elvtárs, néha szembetalálkozik önmagával. A megdöbbentő pillanat. Ilyenkor előnyben mindig, mindenhol az egy fokkal felül lévő stréber van. Történt, hogy a Köznevelés folyóiratban cikkek jelentek meg ilyen címekkel: «Hazafiságra nevelés a biológia, a kémia tanításában.« Ilyenkor a kis nagy elvtárs maró gúnnyal szólt: nem ártana arról cikkezni, hogy jobb lenne a számtanórán az egyszeregyet, a vegytanban az elemeket, a földrajzban a folyók eredetét megtanítani. De közben elbocsáttatta, meghurcoltatta, akik nem a kívánt ideológia szerint tanítottak. A stréber addig tipor és tapos, amíg a maga területén főelvtárs lesz. Valójában csak kis nagy elvtárs lehet – s ezért fűti a gőg, a gyűlölet –, de mindenkiről meg van a véleménye. Még le is nézi a »kozmopolita tudóstípust« Szent-Györgyi Albertet, aki világhírét adta oda egy amerikai kémiai trösztnek.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
IV. Fawkes
2018. november 10. 17:57
Talán hívő zsidók istenképét kellene számításba venni, nem olyanokét, akikről írtam, akik hátat fordítottak a Törvénynek. Egy kimondhatatlan, elképzelhetetlen, elérhetetlen, láthatatlan lény az nem apa..
IV. Fawkes
2018. november 10. 17:32
"minden ember istenképét az apaképe alakítja" Ezzel egyáltalán nem értek egyet. Lehet, hogy egy természeti vallásban így van, vagy egy végtelenül lebutított keresztény világkép ilyet eredményezhet, de egy olyan elvont istenképpel rendelkező vallás esetén, mint a judaizmus (és az iszlám), teljességgel kizárt az apaszerű elképzelése egy olyan lénynek, akinek a nevét sem lehet kimondani. Öreg, iskolázatlan keresztény nénik képzelik Istent kékszemű, fehér szakállú öregúrnak, amint egy felhőn lóbázza a lábát kedélyesen Szent Péterrel..
Csigorin
2018. november 10. 16:44
Kesz csoda hogy Rakosi alatt meguszta hogy anno csak 4 evet kapott... Rajk abba halt bele hogy egy szamlal nagyobb volt a cipoje: beszelik hogy Rakosi gyanujat az keltette fel ellene hogy visszaemlekezok akik vele ultek allitottak, vallatas utan o mindig fel tudta venni a cipojet mig ok (a bucira vert talpuk miatt) nem. Pedig csak eggyel nagyobb szamu cipoje volt.
annamanna
2018. november 10. 12:56
Kíváncsi lennék, kire utal a cikk. Nyilván a kiindulópontja Raffay Ernő történész kolléga, aki meglehetősen nekiment az Ady kultusznak. Csakhogy ő nem kultúrforradalmár, esze ágában sincs kultúrforradalmat csinálni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!