Haladás – Egy rektor naplója XVII.

2018. november 29. 14:10

A modern tudomány a természetet akarja legyőzni. Csak ez számít, csak ez minősít.

2018. november 29. 14:10
Lánczi András
Lánczi András
Mandiner

Akadémia: Platón, az igazságért és az igazságkeresésért szervezett iskola. Akadémia: ahol a közösség szükségletei szabják meg, mit kell kutatni, mit kell tenni a hazáért. Akadémia: az idősek tanácsa, akik korábbi teljesítményükkel akarják igazolni kivételes elbánásukat, kiterjesztve az akadémia minden intézményére, vagyis hatalmi tényezőként tételezik magukat. Akadémia: önálló költségvetési tétel, amikor a legkülönfélébb kutatói minőségű akadémiai egységek a pozitivista tudományeszmény, valamint a továbbélő kommunista tudományszervezés következtében a fenntartási pénzért harcolnak.

Egyetem: igazság keresése, ahogy ezt a legkorábban alapított egyetemek a logóikban is hirdetik. Egyetem: az elit kinevelése, amikor kiderült, hogy a nemzetállamok nem tudják magukat fenntartani megfelelő szellemi támogatás nélkül. Egyetem: hány hallgatót tudunk megszerezni, hiszen mind a tudás, mind az egyetem materiális kötöttségek szolgájává vált: az egyetem szolgáltat, az egyetem financiális vállalkozás, az egyetem elvesztette a tudás igazságához való kötődését. Hasznos akar lenni, ez vezérli.

Mert a modern tudomány a természetet akarja legyőzni. Csak ez számít, csak ez minősít.

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
incze
2018. december 01. 03:56
ha jól látom, lánczinak itten a legigazibb, legméltóbb szellemi partnere zakar béla zoltán.
sors
2018. november 30. 13:10
A mai tudomány csak névleg nyitott az új felfedezésekre és névleg sokszínű. Nemzetközi szinten is igaz ez. A másik fontos vonása, hogy tagadja az egyetemes törvényeket. Láthatóan azon "felfedezéseket" és szerzőket propagálják, akik bebizonyítják, hogy a régi korok embere, a tradíció, az egyház, a hit... mind homlokegyenest rossz volt. Ezzel szemben a cinizmus, a csak most, a korlátlan élet és egyebek szolgálata jelenti az értékelt teljesítményt. Tagadják tehát a mindig érvényesülő rendet. Ilyen szellemi vonulat mindig is volt az írott történelemben, mindig vereséget is szenvedett hosszabb távon. A hiba csak abban áll manapság, hogy deklaráltan fölényben levőnek tartja önmagát. A leginkább felismerhető vonása ezen embereknek, hogy amint valaki felfedi őrületesen üres belső tartalmukat, azonnal kiabálni, reklamálni akarnak, a másik vérét kívánják venni, hiszen nem bírják elviselni saját sötétségükből a tagadás felülmúlásából táplálkozó derűt. Soha nem találkoztak vele életük során. Azt hiszik, ezt senki nem meri a szemükbe mondani.
szkeptikus
2018. november 29. 22:24
"a modern tudomány a természetet akarja legyőzni. Csak ez számít, csak ez minősít." A természet egy objektív adottság - amilyennek Isten teremtette (mások szerint az evolúció alakította) - nem lehet "legyőzni". Hacsak nem arra gondolt, hogy meg tudjuk változtatni: de ehhez nem kell modern tudomány, egy erdő kiirtása is megváltoztatja a természetet.
sors
2018. november 29. 21:42
Tömör, velős, jó olvasni...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!