A bázisdemokrácia nem jól működik az LMP-ben

2018. augusztus 22. 16:27

Nem tudtunk éles helyzetekben megfelelően gyorsan reagálni úgy, hogy minden előírást pontosan betartsunk. Interjú.

2018. augusztus 22. 16:27
Szél Bernadett
Magyar Hang

„Hogy lehet folytatni így a munkát az LMP-n belül? Miért nem hagyja el a pártot is?

Azért nem hagyom el, mert az LMP etikai bizottsága nem egyenlő az LMP-vel, és legfőképpen nem egyenlő az LMP-re szavazókkal. Másrészt pedig én a zöld eszmében és az ökopolitika helyességében maximálisan hiszek. Azt szoktam mondani, hogy a jövő az vagy zöld, vagy semmilyen. Ennek az ideológiának a magyarországi formációja az LMP. És minden, amit az LMP mond arról, hogy milyen víziónk van az országról, hogy milyen országot akarunk építeni, a bérektől elkezdve az energiaforrásokon, az oktatáson át az egészségügyig, azokkal én egyetértek. Itt most egy olyan helyzetről van szó, ami abból következik, hogy a pártban bázisdemokrácia van. Divat volt ezt szidni, én ezt nem teszem. Viszont egyértelműen ki szeretném jelenteni, és ez erős üzenet a pártomnak is, az, hogy ez megtörténhetett, hogy az etikai bizottság egy ilyen politikai következményekkel járó döntéssorozatot hozott, azt jelenti, a párt jelenleg inkább a bázisdemokráciának a hátrányait szenvedi el, semmiképpen nem az előnyeit élvezi. Ez a történet elcsúszott, helyre kell hozni. De ezt vezetőként nem én fogom megcsinálni. Az, hogy a párt nem tudott növekedni az elmúlt években, és folyamatos vezetőcserék vannak – nem az első társelnök vagyok, aki lemond –, összefügg azzal, hogy a bázisdemokrácia nem jól működik ebben a pártban. Tehát ketté kell választani: van a pártstruktúra, ami nem jó, vagy nem jól működtetjük és van a mögöttes tartalom, maga az LMP, mint eszme, vízió, ami működik. És az jó. És ez az, amivel én azonosulni tudok.

Az etikai bizottság döntésének egyik fő indokolása az volt, hogy a kampányban egyeztetett a visszalépésekről a többi ellenzéki párttal. Ezek szerint az LMP-ben az erre jogosult fórum nem hozott korábban olyan tartalmú döntést, ami az ellenzéki pártokkal való együttműködésről szólt?

Az országos politikai tanács olyan döntést hozott, amely akár a teljes együttműködést is nem hogy elfogadta, hanem kifejezetten pártolta. Viszont az, hogy a baloldali pártokkal milyen legyen az együttműködés, mindig is vitás kérdés volt az LMP-n belül. Egy pártnak nyilvánvalóan fontos a szövetségi politikája. De attól, hogy a jelöltünk visszalépett a baloldali jelölt javára Csepelen, és emiatt Németh Szilárd nem tudott bejutni egyéniben, csak listáról a parlamentbe, ettől még nem lesz az LMP kevésbé zöld párt. Nem leszünk kevesebbek attól, és ebben nyugodtan lehet magabiztos a pártom, hogy szóba állunk más politikusokkal. Ez az egyik dolog. A másik az, hogy voltak belső működésünkkel kapcsolatos problémák, az elnökség egyszerűen nem jól működött a kampány ideje alatt. És ezért olyan helyzetek alakultak ki, mint amire az előbb is céloztam. Itt szembesültem vele, és nem csak én, mások is, hogy az a fajta bázisdemokrácia, amit mi működtetünk, az egy kampányban, élesben elvérezteti a pártot. Nem tudtunk éles helyzetekben megfelelően gyorsan reagálni úgy, hogy minden előírást pontosan betartsunk. Egy kampányban nem lehet hosszú vitákat meg egyeztetéseket tartani úgy, hogy minden egyes döntést összevetünk az alapszabályunkkal is. Ezért kell egyszerűsíteni a működést.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 71 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hátakkor
2018. augusztus 24. 21:52
Beülúnk a kocsmàba pàran ott sem működik a bàzisdemokrácia. Sehol.
Harangláb
2018. augusztus 23. 22:21
A bázisdemokrácia egész jól működik, amikor a romkocsmában arról dönt a társaság, kérjenek-e még egy sört...
Gyéressy Károly
2018. augusztus 23. 16:47
A bázisdemokrácia sehol sem működik. Aki nyerni és vezetni akar, annak hierarchiába szervezett, fegyelmezett csapatok kellenek.
tango47
2018. augusztus 23. 12:55
Márki-Zay győzelmétől Bettike vérszemet kapott. Akkor fordult át az addigi elutasításból a minden áron való együttműködés felé mindenkivel. Aztán jött a kopp.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!