A hagyomány

2018. augusztus 06. 19:27

Gyerekkoromban annyit értettem a sajtópluralizmusból, hogy nekünk a Népszabadság jár, nagypapám pedig minden nap alaposan végigböngészi a Magyar Nemzetet.

2018. augusztus 06. 19:27
N. Kósa Judit
Népszava

„Gyerekkoromban annyit értettem a sajtópluralizmusból, hogy nekünk a Népszabadság jár, nagypapám pedig – akiről nagymamám sokszor elmondta, hogy a háború után a polgári kisgazdáknál exponálta magát – minden nap alaposan végigböngészi a Magyar Nemzetet. 

Arról persze fogalmam sem volt, hogy a két lap lényegében ugyanazokat a híreket tárja a hetvenes évek újságfogyasztói elé, a különbség nagyjából annyi, hogy a Nemzetben még képek sincsenek.

Amikor a Magyar Nemzet polgári hagyományait emlegetjük, három igen rövid időszakot idézhetünk fel az újság majd' nyolcvan éves történetéből. A lapalapítás utáni hat évet, Pethő Sándor középutas hangvételét; a háború utáni kisgazda orientációjú időszakot; valamint a rendszerváltás körüli éveket, amikor a Hazafias Népfront lapjaként Pozsgay Imre védernyője alatt és politikai szándékainak megfelelően az újság kivételes szabadságot vívott ki magának. Ezt leszámítva a Nemzet kényszerű módon a mindenkori hatalom üzenőfüzete volt, utolsó három évében pedig egy feldühödött oligarcha bosszújának eszközeként jutott szusszanásnyi friss levegőhöz. 

Ha innen nézzük, rendben van tehát Harrach Péter kereszténydemokrata frakcióvezető megszólalása, hogy a lap hagyományai tükrében »méltányos és igazságos« lenne, ha ők most újraindítanák. A hatalmuk megvan hozzá, a pénzünkből is jut bármire, amit ők fontosnak tartanak, valóban, miért ne csinálhatnának még egy kormánylapot, ha most pont erre van gusztusuk? Akár Magyar Nemzet néven, ha úgy tetszik.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
illesl
2018. augusztus 08. 11:53
Csak egyet nem értek. Ahány népszavás újságírtót olvasok, az mind HAZUDIK és FÉLREVEZET. Ez a lúd csak egyet nem ír le: a létező szocializmusban újságírási és újságolvasási stratégiák éltek és működtek. A mai generáció nem érti: a Magyar Nemzet jelkép volt. Az élő kommunizmusban MAGYAR NEMZET szimbolum volt. A sok szociálizmust dícsérő és az imperialistákat kiátkozó hírből melyik, milyen sorrendben jelent meg, egy-egy kommentár milyen szóval kezdődött: ezt értette az újságíró és értette az olvasó. Én is ezért mondtam le a népszabit és cseréltem le a Magyar Nemzetre még valamikor a múlt század 80-as éveinek elején. Ezért fájt, amikor a neolib-bolsevik bagázs elvette a hírtv-t és a Magyar Nemzetet, a Lánchíd Rádiót. ENNEK A LÚDNAK SEMMIT NEM JELENTETT A NAGYPAPI ÚJSÁGJA, HA ESETLEG LEGALÁBB 2* elolvassa... de szerintem akkor sem...
Selamat
2018. augusztus 07. 17:07
Aranyos nagypapi aki otthon MN-et olvas, majd követi őt a zaranyos zanyuka, aki szivből, örömmel tett meg mindent azért, hogy csak a papi olvashasson MN-t, s ezért gyurcsánnyal gyorsan kitiltatták mindenhonnét az újságot! Hogy mekkora barom ez a nő is...
yndi
2018. augusztus 07. 15:49
Csak a lényeg maradt ki: "De annyit azért szögezzünk le, csak a jegyzőkönyv kedvéért: "méltányos és igazságos" az lenne, ha a kormány nem saját hatáskörben kezelné a sajtót, nem maga tekergetné a hirdetési csapokat, hanem a piacra és a szólásszabadság természetes vonzerejére bízná a médiaipar működését. Mert ez a polgári hagyomány, nem más."
puszika
2018. augusztus 07. 15:26
A nagyapa nyugodtan olvashatta volna a Népszabót,mert mindegyik lap ugyanazt írta. Én nem lennék rá ennyire büszke elvtársnő,MERT AZ VOLT AZ TŐRŐL METSZETT DIKTATÚRA! Azt azért meg kell jegyeznem, hogy ön az elmúlt évtizedekben semmit nem fejlődött.A Népszabó most is a pluralizmust jelentené................HA LENNE.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!