Múló munkanélküliség

2018. július 29. 09:09

1980-as évek eleje óta ilyen, majdnem teljes körű foglalkoztatottság nem volt hazánkban.

2018. július 29. 09:09
Megyeri Dávid
Magyar Idők

„Kezdünk hozzászokni, hogy a munkanélküliségi, foglalkoztatási adataink egyre kedvezőbbé válnak. Nem álom immár az a cél, amiért a polgári kormányt megmosolyogták sokan, idehaza és külföldön egyaránt: a teljes foglalkoztatottság. A statisztikai hivatal legújabb számai eloszlatnak minden fejcsóváló szkeptikus hümmögést, mert feketén-fehéren rögzítik a tényeket: 3,6 százalékra csökkent a munkanélküliség.

Simon Attila István, a Pénzügyminisztérium helyettes államtitkára a nemzetközi kontextusról, összevetésről is beszámolt. Ezek szerint az Európai Unióban Csehország és Németország előz meg minket a munkanélküliségi adatok tükrében, és Lengyelországgal együtt az élbolyba tartozunk.

Lehetne még hosszan sorolni a pozitívumokat, biztató fejleményeket, ám az mindenképpen idekívánkozik, hogy az 1980-as évek eleje óta ilyen, majdnem teljes körű foglalkoztatottság nem volt hazánkban. Külön emeli eme tény jelentőségét – és ez már nem a szaktárca, illetve a piaci elemzők közlése –, hogy azokban az években, jóval a rendszerváltozás előtt a foglalkoztatottsági, munkanélküliségi adatok eleve retusálva, turbózva voltak, hiszen még létezett a KMK, azaz közveszélyes munkakerülés büntetőjogi tényállása.„

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 68 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Casus Belli
2018. július 30. 17:50
Arról nem volt szó, hogy az egymillió munkahelyet nyugaton képzeli el a kormány
alter_ego
2018. július 29. 19:57
Régen úgy vették, hogy 4% alatt nem munkanélküliség, hanem munkaerő vándorlási fluktuáció.
pemete jakab
2018. július 29. 18:48
"1980-as évek eleje óta ilyen, majdnem teljes körű foglalkoztatottság nem volt hazánkban." Akkor az ország lakossága 1 millióval több volt. Ha most nem lennének nyitva a határok, 15%-os lenne a munkanélküliség, vagy 1,5 millió közmunkás lenne. Úgyhogy Orbán még messze van az elvtársaitól, de nagyon igyekszik a nyomukban.
Akitlosz
2018. július 29. 17:46
Kamu. Mint az inflációs adatok. Állami propaganda ez csak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!