HV: a terméketlen jobboldali utánérzés lapja volt

2018. június 07. 16:36

A HV semmiben nem járult hozzá a magyar jobboldali hagyomány termékeny újraformálásához.

2018. június 07. 16:36
Béndek Péter
1000 A Mi Hazánk

„A HV követő lap volt, amilyen Borókai: szellemileg, gerincileg, és éppen olyan terméketlen utánérzés a népies-budai spektrumban, mint a magyar államias jobboldaliság történetileg. A HV semmiben nem járult hozzá a magyar jobboldali hagyomány termékeny újraformálásához, az interjúi és a publicisztikái túlnyomórészt avíttak, szellemtelenek és lojálisak voltak, gyakran az unalmasság határát súrolták. A nagy nevek és életművek, amelyek megszólaltak benne, rendre kiábrándítóan sekélyesnek bizonyultak, a szavak allűrökké, az értékek klisékké, az eredmények a provincializmus mércéivé formálódtak benne. Ami a magyar jobboldaliságból – paradox módon két-három évvel ezelőttig – hiányzott: a kreativitás és a magyar szellemvilág jobboldali megújulása, az hétről-hétre igazolást nyert a Heti Válaszban. Ma a 888.hu protonácizmusa jelenti a magyar avantgarde-ot, amely »mer« leszámolni egyebek mellett a Heti Válasz által homályban és kifejtetlenül hagyott »horthysta«-tradicionalista jobboldali kánonnal – de hogy ez ne következhessen be, hanem mindkettőnél legyen jobb, azért Borókai és kollégái semmit nem tettek, semmit nem tudtak tenni. Magát a feladatot sem értették. A lap után meg marad, ami a lap volt: a terméketlen jobboldali utánagondolás, utánérzés.

Csak a vak nem látja a negyvenes évek elejével való erős analógiát.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gudmen
2018. június 08. 19:32
Bendek tökéletesen látja..
Vakfolt
2018. június 08. 11:29
Hogy kapartak a hvs csávók, hogy balnyiffanték emberszámba vegyék őket, erre még egy ilyen béndek is beletörli a hajukba a szaros faszát. Tanulságos, mindenesetre.
strkbwv
2018. június 07. 19:07
ez a szerencsétlen hüly tényleg létezik, vagy csak valaki szórakozik?
Royce2.0
2018. június 07. 18:47
a címmel egyetértettem. aztán, ahogy kígyóztam lefelé a linkért a teljes íráshoz, megláttam a konklúziót: "Csak a vak nem látja a negyvenes évek elejével való erős analógiát.” röpült a mínusz, beléndek hányását meg olvasgassa akinek két anyja van :)))
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!