A liberális demokráciák helyére a további globalizáció vonul be

2018. június 26. 15:26

A nemzetállami centralizáció kilúgozza a társadalmak immunrendszerét, amely eddig a globalizációval szemben autonóm ellensúlyt képzett.

2018. június 26. 15:26
Béndek Péter
1000 A Mi Hazánk

„Már középtávon valószínűsíthető, hogy hiába rombolja a nemzetállami retorika most a liberális demokráciákat és zár be tekintélyes tömegeket átmenetileg a (fals) büszkeség, a sértettség és a félelem diktálta egyazon burokba, ezzel – mivel a társadalmakat gyengíti az állam rovására, lásd Magyarországot – csak gyengíti az ellenálló képességet (azaz az alternatív kulturális, tudás- és szociális modellek súlyát, és nem mellesleg az önkormányzatiságba és a demokráciába vetett hitet) a globalizációval szemben. A nemzetállami centralizáció, röviden, kilúgozza a társadalmak immunrendszerét, amely eddig a globalizációval szemben valamekkora autonóm, organikus ellensúlyt képzett. Amikorra pedig kiderül, hogy a nemzetállami szemlélet minimum súlyos gazdasági károkat okoz – nemcsak ilyen légypiszoknyi ökoszisztémákban, mint a magyar, hanem hatalmas országokban, mint az USA, vagy Kína –, és a nemzetállami centralizáció momentuma elmúlik, a társadalmak annál védtelenebbül találják majd magukat szemben a globalizázió logikájával. Az erősödő digitális-technológiai változások korában ennek az lesz a következménye, hogy az egyes ember még jobban magára marad a korporatív és az állami hatalmi központokkal szemben, miközben a kettő a feje felett egyeztet majd munkaviszonyokról, jóléti szolgáltatásokról, értékekről, normákról.

A mai felhajtás a rasszizmusba hajló etnicizmusok körül éppen olyan kilátástalan, mint a harmincas években (amelyek mozgalmait, ne feledjük, szintén a hamis völkisch-fasiszta populáris illúziók hozták létre). Csak reménykedni tudunk, hogy korunk nem fog ugyanolyan méretű tragédiával zárulni, mint amilyen a II. világháború volt. Bárhogy is, Orbán hatása csak a neki »ellenséges« világ további térnyerése lesz, amely harcból persze – szemben a hívei nagy többségével – ő máris jól jött ki.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Peter8811
2018. június 28. 07:11
Ha hétfő akkor Béndek. Ha kedd akkor Béndek. Ha szerda akkor Béndek. Ha csütörtök akkor Béndek. Ha péntek akkor Béndek. Ha szombat az szabad, de a Mandinertől jönnek a pénzek. Vasárnap meg újra itt a Béndek.
Peter8811
2018. június 28. 06:52
Bokros Lalyos haverod meg a nyugdíjamat lúgozta ki ki is lúgozódott a nyugdíjam fele.
Vakfolt
2018. június 27. 13:25
"Már középtávon valószínűsíthető, hogy hiába rombolja a nemzetállami retorika most a liberális demokráciákat és zár be tekintélyes tömegeket átmenetileg a (fals) büszkeség, a sértettség és a félelem diktálta egyazon burokba, ezzel – mivel a társadalmakat gyengíti az állam rovására, lásd Magyarországot – csak gyengíti az ellenálló képességet (azaz az alternatív kulturális, tudás- és szociális modellek súlyát, és nem mellesleg az önkormányzatiságba és a demokráciába vetett hitet) a globalizációval szemben." Na várjál segítek. Már középtávon valószínűsíthető, hogy a nemzetállami retorika ahogy rámutat a liberális demokrácia fedőnév alatt elkövetett mocsokságokra ezzel a hülye elittudatú kisebbségek önmagiukat zárják be (fals) büszkeség, a sértettség és a félelem diktálta egyazon burokba, ezzel – mivel a királyról lehull a lepel: a balliberalizmus senem haladó, senem többségi, senem tévedhetetlen álláspont, viszont fanatikus szektajellegű, kirekesztő – csak erősíti a nemzeti érzelműek ellenálló képességet (azaz az alternatív kulturális, tudás- és szociális modellek súlyát, és nem mellesleg az önkormányzatiságba és a demokráciába vetett hitet) a globalizációval szemben. Na baszd meg, egyből lett értelme! Szívesen, te gyökér.
Einar
2018. június 27. 11:09
"A nemzetállami centralizáció kilúgozza a társadalmak immunrendszerét, amely eddig a globalizációval szemben autonóm ellensúlyt képzett. " A te agyadat mi lúgozta ki? Globalizáció elleni ellensúlyt jelentett a társadalom immunrendszere? :))) Nem csoda, hogy nem tudod kifejteni ezt a baromságot! A lényeg, hogy Orbán ezt a nemlétező dolgot is jól tönkre vágta! :))) "A mai felhajtás a rasszizmusba hajló etnicizmusok..." Bazdmeg Béndek! Megérdemelnéd hogy életfogytiglan ezzel a két szóval kelljen teleirkálnod a pokol végtelen szaros falait, hátha akkor megunnád te is. Bár, nem hiszem.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!