Szerbia
21:002024. június 16.
Anglia
Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna

Kizárásos alapon

2018. május 31. 20:03

Az idehaza menekülteket segítő szervezetek az orbáni értelemben „illedelmesen kopogó” embereket segítik.

2018. május 31. 20:03
Seres László
Seres László
HVG

„A civil szervezetek már törvénybe iktatott vegzálása mellett annyi változik a jelek szerint, hogy most már a menekülteket segítő szervezeteket is vegzálni fogja a bürokrácia, »adatszolgáltatási« célból. Ettől eltekintve azonban a szigorú arccal elővezetett Stop Soros-törvénnyel a magyar törvényhozás elfogadja történetének első olyan jogszabályát, amely az égvilágon senkire se vonatkozik. Már ha azt vesszük alapul, ami eddig tudható: önálló Btk.-tényállás lesz az illegális bevándorlás szervezése, márpedig

a jogellenes bevándorlás elősegítését az követi el, aki szervezett tevékenységet folytat azért, hogy Magyarországon menedékjogi eljárás kezdeményezését tegye lehetővé olyasvalakinek, aki nincs üldözésnek kitéve, illetve aki egy Magyarországra jogellenesen belépő vagy itt jogszerűtlenül tartózkodó embernek tartózkodási jogcímet szerez.

Ennek semmi értelme. Tegye fel a kezét, akit ez érint. Hát, nem csoda. Az a kormány pedig, amelyik így definiálja a büntetendő célcsoportot, ne csodálkozzon, ha hamarosan majd magyarázkodhat a híveinek, hogy hol vannak az 5-90 napra lecsukott migránssimogatók? Ahogy azt sem tudni, kikre gondolhattak azzal, hogy

a szervező tevékenység – definíciója szerint – megvalósulhat úgy, hogy határmegfigyelést szervez valaki, információs anyagot készít, terjeszt vagy erre megbízást ad, illetve a jogellenes bevándorlás szervezésére irányuló hálózatot épít vagy működtet.

Nyilván önök is pontosan tudják, hogy illegális az a migráns, akiről hétvégenként olvashatunk a hírekben, mert szabálysértést (nem pedig bűncselekményt) követ el: ő az, akit társaival együtt Röszkénél kihalásznak a rendőrök a balkáni kamionból, és a police.hu visszatérő panelje szerint ő az, akit a rendőrök »visszakísérnek az ideiglenes biztonsági határzárhoz«.

Határmegfigyelést a Magyar Helsinki Bizottság éveken át végzett együtt az ORFK-val és az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságával (ebben törvénytelenséget nehezen találhatnánk), de Magyarországon egyetlen civil szervezet sem foglalkozik embercsempészettel, délszláv kamionok hadrendbe állításával, hamis útlevelek vagy titkos külkerületi lakások bérlésével. Ha lenne ilyen, természetesen büntetni kéne, ahogy azokat a Balkánon működő szélsőbalos, valószínűleg orosz pénzből eltartott »civil« csoportokat is, amelyek szoros és megbonthatatlan viszonyt ápolnak a menekültbiznisz haszonélvezőivel. Ők azonban más tészta.

Az idehaza szóba jöhető szervezetek épp ellenkezőleg, a menekültkérelmüket teljesen törvényesen beadó, az orbáni értelemben »illedelmesen kopogó« embereket segíti, és ezért hálát érdemelnek. Nincs civil, aki menedékjogi eljárást kezdeményez valakinek, aki »nincs üldözésnek kitéve«, hiszen hogy mennyire volt üldözésnek kitéve, azt ugye pont az eljárás fogja tisztázni, és akkor eldől, jogosult-e az illető a menekült- vagy oltalmazotti státuszra. A Helsinki Bizottság éppen hogy a törvényes út betartásában, még létező jogainak megismerésében segíti a határra érkezőket, és a Migration Aid sem a jogellenes bevándorlást szervezi, hanem főként a már státuszt kapott menekülteket segíti.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Rasdi
2018. június 02. 14:33
Mivel magát a benyújtott tervezetet nem olvastam (nem is fogom, sajnálom rá az időmet), az az érzésem, hogy mint nem egyszer, problémák lehetnek a tényleges megfogalmazásokkal, definíciókkal. Ami roppant sajnálatos, mert azt jelzi, hogy egy jól megfizetett apparátus megint képtelen megfelelő írásos formába önteni lényeges jogszabályt. De megmutatkozott ez a már x-szer módosított "alaptörvény" esetében is. Kellenek a határidők, de az ilyenre mondták gyerekkoromban, "nem szar ez, hogy elkapkodjuk".
puszika
2018. június 01. 15:23
Ugye arra gondolsz Seres elvtárs,amikor féltéglával,vízzel töltött pet palackkal kopogtatnak.Vagy nem is kopogtatnak csak jönnek jönnek árkon bokron keresztül,mindent letarolva. Persze jöhetnének szabályosan is,de az valahogy nem zsenánt! Nem,mert nem ezt verték a fejükbe az áldozatkész "segítők". Tudod mosolyogva olvasom itt a mandin a sok migránsokkal együtt érző kommentet és tudom,hogy ők az elsők akik magukból kikelve ordítanak ha valakiről azt gondolják,megsérti a komfortzónájukat.A képernyő mindent elbír. Próbálj meg ezen elgondolkozni!!
crydog
2018. június 01. 12:46
Köcsögpatkány! Ha a holokamutagadásért sitt jár, akkor az illegális határsértés elösegítéséért is. Rohadék féreg.
tango47
2018. június 01. 10:06
"Az idehaza menekülteket segítő szervezetek az orbáni értelemben „illedelmesen kopogó” embereket segítik."* A seres-család viszont azokat a vendégeket szereti, akik rájuk rúgják az ajtót.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!