A néppel, a párttal

2018. május 11. 08:03

Az ellenzéki együttműködésre pillanatnyilag még kevesebb az esély, mint abban az időben volt, amikor Vona Gábornak hívták a Jobbik elnökét.

2018. május 11. 08:03
Czene Gábor
Czene Gábor
Népszava

„A 2006 őszén elnökké választott Vona Gábor volt az, aki a kilátástalan helyzetben lévő Jobbikot stabil középpárttá tette. Kezére játszottak a Gyurcsány-kormány elleni utcai zavargások, a felkorbácsolt indulatokat kihasználva létrehozta a félkatonai Magyar Gárdát. A markánsan szélsőjobboldali Jobbik – eleve meglévő antikommunizmusa mellett – heveny cigányellenességgel, antiszemitizmussal, homofóbiával növelte táborát. Aztán ugyanez a Vona Gábor volt az, aki a 2014-es parlamenti választás előtt óvatosan, majd egyre határozottabban igyekezett a néppártosodás meghirdetésével a politikai centrum felé vezetni a Jobbikot.

»Döntsd el melyik oldalon állsz!« – hirdette sokáig a jobbikos sajtó. A néppártosodás időszakában a barikád helyett a híd lett az új jelkép. Vona ekkor már arról beszélt, hogy a társadalom minden rétege között hidakat kell építeni. »A Jobbik lelkét, amelyet 2006 után az én vezetésemmel adtunk ennek a közösségnek, most az én vezetésemmel vettük el. Igen. Ez történt« – vallott a pártelnök 2016 nyarán. (...) A jobbikosok újabban a »demokratikus« jelzővel illetik pártjukat. A szélsőjobboldali múlt miatt azonban a Jobbik környékén nem hemzsegnek a makulátlan demokratikus előélettel rendelkező politikusok. Sneider hajdan – Roy néven – az egri bőrfejűek egyik vezetője volt, Gyöngyösi a nyelvbotlásnak minősített »zsidólistázós« beszéde révén szerzett kétes hírnevet. Furcsa belegondolni, hogy most ők ketten számítanak a Jobbikon belüli mérsékelt irányzat reprezentánsainak.

A parlamenti választáson a Jobbik egyetlen jelöltjét sem léptette vissza más ellenzéki induló javára. A kormányellenes tüntetők közben a teljes ellenzék együttműködését követelik. Szembe kell nézniük azzal, hogy erre pillanatnyilag még kevesebb az esély, mint abban az időben volt, amikor Vona Gábornak hívták a Jobbik elnökét.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Negue
2018. május 11. 22:57
"Az ellenzéki együttműködésre pillanatnyilag még kevesebb az esély, mint abban az időben volt, amikor Vona Gábornak hívták a Jobbik elnökét." Ébredezünk, ébredezünk? Bár....megsúgom, esély akkor sem volt, amint azt április 8.-a bizonyítja, és a jelek szerint, a jövőben sincs semmi.
puszika
2018. május 11. 18:38
Honjaim!! Megértük! A Népszava siratja Vona Gábort! Hiába na,elvek mentén politizálnak. Röhej!!!!
kulakman
2018. május 11. 13:46
Mindig előítélettel vádolnak bennünket, pedig eskü alatt vallom nem előítélet vezérel , hanem a TAPSZTALAT, azaz utóítélet!
nyugalom
2018. május 11. 13:30
Valóban, az ellenzék mintha meg se hallaná, hogy bizony ellenük tüntetnek a legtöbben! Még erre sincs válaszuk - a háttérben lehet, hogy egymásra mutogatnak, de senki nem mert kiállni eléjük és elmesélni, hogy miért történt mindaz ami megtörtént - egyébként hála, hogy így!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!