Kulturális gyarmat vagyunk

2018. május 15. 06:41

Mi lehetne az alapja egy nemzeti minimumnak, konszenzusnak egy ennyire szélsőséges ideológiai csoporttal? Attól tartok, semmi.

2018. május 15. 06:41
Botond Bálint
Magyar Idők

„Azon, hogy az életképes, normális emberi életet biztosítani, sőt megszervezni képes ideo­lógiák, a konzervativizmustól a valódi (most már eredeti) szociáldemokráciáig (mert ma már az is konzervatív ideológiának számít) ne rendelkezzenek Magyarországon tanszékekkel, műhelyekkel, személyiségekkel, intézményekkel. Hogy mindenki, aki felbukkan a művészeti és tudományos élet határán, bármit is hoz otthonról vagy a középiskolából, azonnal liberális buborékba kerüljön. Így vagy úgy, de végül az ő emberük legyen.

Harminc év alatt alig valamit emeltünk vissza a történelmi Magyarország kultúrájából a közoktatásba. Mindenütt továbbra is a marxista–sztálinista értékítéletek érvényesek, és annak megállapítása, hogy milyen tudás, milyen művészeti eredmény értékes, érvényes, továbbra is ugyanannak az elitnek a kezében van, amelyik most is ünnepli az előző elit legyilkolását, azt szükségszerűnek, helyesnek, mi több, elég pofátlan hozzá, hogy még erkölcsösnek és etikusnak is tartsa.

Mi lehetne az alapja egy nemzeti minimumnak, konszenzusnak egy ennyire szélsőséges ideológiai csoporttal? Attól tartok, semmi.
A Magyar Idők most fellángoló kultúrvitájában az érintettek jó szándékát nincs alapom megkérdőjelezni. De egy olyan virtuá­lis valóságban próbálnak meg érveket felsorakoztatni, ahol a fehér zászlós parlamentert hagyományosan lelövik. Annyi történt csupán, hogy a konfliktus látszólagosan átkerült a mi térfelünkre.

A harmadik kétharmad után ugyanis jogosan kérdezzük meg a kormányunkat, hogy miért is támogatja továbbra is egy olyan kulturális zárvány primátusát, amely nemcsak a kormányt és annak értelmiségét gyűlöli halálosan, hanem a magyar államiság minden hagyományát is tagadja?

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Rasdi
2018. május 15. 17:30
Azután az idők folyamán az érintett kör bővült, módosult, ahogy az un. "baloldal" fogalma is. Az egykori "kommunista" "baloldali" ideológiát felváltotta az un. "szakmai körökben" a nevében "liberális", amelyik talán még kirekesztőbb. Ezek a "szakmai körök" viszonylag zártak, éppen ezért alapvető igényük az "önrendelkezés", "önszabályozás", és "szakmailag" igyekeznek arra is ügyelni ki kerülhet be a "körbe". Ha pedig egy "körön kívüli" kerül valamilyen irányítói, pénzosztó helyre, jön a "szakma" felháborodása.
Robur
2018. május 15. 14:58
Miről hadovál ez a szerencsétlen?
zakar zoltán béla
2018. május 15. 10:58
Botond és a MI egymásra találása(kb 2 éve) remek dolog mindkét oldalról!!! Jó tollú, agya van ember!!!!!!!!!!!!!!!!!! Köszönet írásaiért!!!!
vizesnyolcas
2018. május 15. 10:54
Sokan azt hiszik, hogy a társadalom jövőjét meghatározó döntések tudományos alapon történnek. Nem. Azok elsődlegesen ideológiai alapon történnek. Mert az ideológia határozza meg, hogy a korlátozott forrásokból milyen tudományos kutatásokra kell költeni. Az ideológia határozza meg azt is, hogy a tudományos eredményeket és technikai fejlődés eredményeit mire és hogyan fogjuk felhasználni. Kurvára nem mindegy, milyen ideológiai irányzat nyeri a meccset.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!