Az erő lehet ellene

2018. április 24. 11:54

Kiszivárgott, hogy mire készül az Európai Bizottság a 2021-27-es költségvetési időszakra.

2018. április 24. 11:54
Kárpáti János
Népszava

„Kiszivárogtatta az uniós ügyekben mindig jól értesült Financial Times, hogy mire készül az Európai Bizottság a 2021-27-es költségvetési időszakra a kohéziós alapokkal: az európai alapértékek tiszteletben tartásától, a jogállamisági, az oktatási és a migrációs helyzettől is függővé tennék a brit kilépés miatt egyébként is szűkülő források elosztását a felzárkózó tagországok között.

Rossz hír ez a lengyeleknek, ha nem tesznek le a bírói függetlenség kormányzati bedarálásáról, illetve a magyaroknak, ha – példának okáért – nem biztosítják az uniós pénzek felhasználását érintő szabálytalanságok független ügyészi kivizsgálását. »Ahol nincs jogbiztonság, oda nem mehet pénz« – nagyjából ez az üzenet, amire az illiberális válasz az, hogy »az a pénz jár nekem, és úgy költöm el, ahogy akarom«.

A lapértesülést megosztó magyar médiabeszámolók némelyike újra besétál Orbán csapdájába: úgy fogalmaz, hogy erre és erre készül »Brüsszel«. Megint emlékeztetni kell arra, hogy Brüsszel nem birodalmi főváros, ahonnan diktátumok érkeznek a provinciákba. Az Európai Bizottság azon tervezetéről van szó – ha az FT nem téved, de ezt most zárjuk ki -, amelyet majd egyfelől az Európai Parlament, másfelől a tagállami csúcsvezetők testülete, az Európai Tanács elé fognak terjeszteni. A hétéves keretköltségvetést az Európai Tanácsnak mindegyik résztvevő egyetértésével kell elfogadnia.

A közösségi érdekeket megtestesítő Európai Bizottság tehát csak tervez. »Végezni« – az Európai Parlament mellett – az Európai Tanács »végez«. Most akkor ki az a Brüsszel?”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 42 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Peter8811
2018. április 25. 06:09
Te az intim betét alól szivárogtál ki.
Sulammit
2018. április 24. 20:22
Egy vidéki polgármester engedte meg, - nagyot szakíthatott rajta - hogy a falujában tárolják a sok bála szemetet Németországból. Erre emlékszem. De, hogy mind visszaszállították volna, vagy mi lett vele, arra nem. Valamennyit tényleg visszafogadtak a németek.
atila68
2018. április 24. 17:07
Nem hiszem, hogy az Európai Bizottság az EU alapszabályaival szembe menő intézkedésekre készülne.
Minnie
2018. április 24. 16:48
ne reménykedj patkány!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!