Mit gondol rólunk Brüsszel?

2018. március 23. 18:17

Brüsszelből nézve a magyar kormány gazdasági kormányzása egy klasszikus konzervatív gazdaságpolitika.

2018. március 23. 18:17
Csiba Katalin
Mérce

„Brüsszelből nézve a magyar kormány gazdasági kormányzása egy klasszikus konzervatív gazdaságpolitika, vállalható makrogazdasági mutatókkal, viszont nem túl rózsás szociális helyzettel. (...)

Összességében a 2018-as Magyarország-jelentés azt részletezi, hogy a gazdasági teljesítmény ugyan stabil, és ez kis mértékben megjelenik a háztartások szintjén is, de a kormány keveset tesz annak érdekében, hogy a gazdasági teljesítményt középtávon stabilizálja, illetve javítson az életszínvonalon. Az érzékelhető a részletesen megfogalmazott anyagból, hogy Brüsszelből is úgy látják, a kormány lényegében szabadesésre állította a humán szakpolitikák jelentős részét és a pozitív változások is inkább a piaci mechanizmusok következményei, és csak kisebb részben a helyes kormányzati intézkedés eredményei.

Ez a jelentés az európai szemeszter (az EU gazdasági koordinációjának éves ciklusa) egyik első állomása, amikor a Bizottság összefoglalja minden egyes tagország aktuális állapotát. A következő lépés az lesz, hogy a tagországok bemutatják az intézkedési terveiket, majd a Bizottság ún. ország-specifikus ajánlásban fogalmazza meg, hogy mire kellene nagyobb hangsúlyt fektetni a közép- és hosszútávú fejlődés érdekében.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 63 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szani59
2018. március 25. 19:07
Ez a nőszemély, hogy tud majd a családja szemébe nézni, ha "bejön neki" az a gazdaságpolitika, ami ellenkezője a mostaninak? Ráadásul az ország fél vagyonát marhaságokra kellene költeni?
nyugalom
2018. március 24. 13:09
Mirr gondol? Amire akar, akarcsak ez az okoska.
bélabácsi
2018. március 24. 11:52
csiba katica, drága egyszerű liberálfaszista lélek Brüsszel egy város, nem gondolkodik. Legfeljebb úgy gondolkodik, ahogyan a piac idegeskedik. Szóval azok a rohadékok akik alatt brüsszelt érted, basszák szájba a rohadt kurva anyjukat, azokkal együtt, akiket azok érdekelnek, nem pedig az emberek, akiket tönkretesznek.
Berecskereki
2018. március 24. 11:37
Oktatás. Nem az a probléma az oktatásban amit a szerző megemlít, hanem az, hogy nem megfelelő időponttól vizsgálja. A oktatás minőségi mutatói értékelésénél a 2010 előtti oktatásból kell kiindulni, amely csak a lexikális tudásra koncentrált. Ugyanakkor leépítette a szakképzést. Ez utóbbiak pótlása is megjelenik a mostani kormányprogramban, mint ahogy a reálgazdaság igényének megfelelő felsőfokú képzés növelése. Egészségügy. Az egészségügy problémája 2009 előtti időszakra vezethető vissza. 2002 után végrehajtott reformnak nevezett agymenés, melynek során több mint 26 ezer fővel csökkent a létszám az egészségügyben. 2001-ben még 144 ezer fő volt, 2010 a létszám 118 ezer főre csökkent, amely 26 ezer fő csökkenésnek felel meg. http://tinyurl.hu/pq7W/ A problémát még növeli, hogy a létszámcsökkenésével elért bérmegtakarítás nem adták ki a megmaradt létszámnak, hanem elvonták. Ennek következtében az egészségügyben nem növekedtek a bérek, illetve 2006-tól reálértéken csökkentek. Ez vezetett az elvándorláshoz és ez okozza az egészségügyben a létszámhiányt, az alacsony béreket a régiós országokhoz viszonyítva. Ugyancsak fokozza az egészségügy helyzetét, hogy 2002-2009 közötti időszakban elmaradtak az egészségügyben a technikai, technológiai fejlesztések. Ez utóbbinak a pótlása most gyorsuló ütemben történik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!