Bal láb, ellentétes meggyőződés

2018. március 31. 20:36

A 2004-es népszavazást követően közel két éven át románul válaszoltam a magyarországi újságírók első két kérdésére: ha elutasítottatok, akkor tessék, itt vagyok nektek románként. Interjú.

2018. március 31. 20:36
Bölöni László
Székelyhon

„A becsületes román állampolgár, de magyar ember számára mit jelentett az idők folyamán Magyarország?

Kezdetben – az erdélyi magyarok többségéhez hasonlóan – egyfajta álomországot. A hibáival együtt, de hát az anyánkat vagy a gyermekeinket is a hiányosságaikkal együtt szeretjük. Nekünk, erdélyieknek ugyanakkor a létezésünk sajátos kettőssége is természetes állapot, amelybe beleszülettünk. És úgy gondolom, joggal várhatom el, hogy ezt mindenki tiszteletbe tartsa. A közéletre való odafigyelés tekintetében a francia helyzettel vagyok leginkább képben. A romániai politikát egyszerre tartom komplikáltnak és zavarosnak, a magyarországi közéleti térkép számomra sokkal áttekinthetőbb, egyértelműbb. Hármas állampolgár vagyok, eddig részt vettem a francia és román választásokon, és természetesen az április 8-i magyarországi választáson is jelen leszek.

Milyen világnézet áll önhöz legközelebb?

Ballábas voltam, az ellentétek pedig vonzzák egymást.

Ezt a »hitvallást« tartja érvényesnek az erdélyi magyarok többségére is?

Azt vallom, hogy a választó nem naiv, égből pottyantott figura: családja van, gyermekei, tapasztalatokkal és elvekkel rendelkezik. Érez és mérlegel, és ha a többségük Fidesz-párti, annak megvan az előélete, magyarázata. A 2004. december 5-i elutasító népszavazást követően közel két éven át románul válaszoltam bármelyik magyarországi újságíró első két kérdésére: ha elutasítottatok, akkor tessék, itt vagyok nektek románként. De ezzel azt is jelezni akartam, hogy nem az a legény, aki adja, hanem aki állja. Most viszont egyszerűen képtelen vagyok megérteni, hogyan állhat elő újra az az ember, és futtatja magát, aki annak idején »nem«-re buzdított. És aki továbbra is másoknak nyitna kaput, nem pedig a magyaroknak. Nyilván azt is kérdem ezzel az erdélyi nemzettársaimtól: ti értitek ezt? És nem szégyellek arra buzdítani mindenkit, hogy akinek jogában áll, április 8-án menjen el választani.

Az elmúlt negyven esztendejét emberként, edzőként többnyire multikulturális környezetben élte, megtapasztalva annak sokféle arcát. Mit tart erről a napjaink talán legfontosabb témájává vált jelenségről?

Roppant nehéz, összetett problémával van dolgunk, amelyre szinte senkinek nincs megoldási elképzelése, javaslata. Európában egyelőre beszélni sem tudunk róla, s ha megpróbáljuk, akkor vagy hazudunk vagy durvák, szalonképtelenek vagyunk. És ez nem jó sem a migránsoknak, sem az érkezésüket ellenzőknek, de a támogatóiknak sem. Szerintem azért nincs rá megoldása senkinek, mert senki sem tudja, milyen léptékű a jelenség, és mikor lesz vége. Azzal talán tudnának mit kezdeni, ha úgy hangozna el, hogy tízmillió emberről kell gondoskodni, erre kell kidolgozni »üzleti tervet.« De ilyen nincs, és ettől válik aljassá az egész. A nagyon ritka konkrét válaszok egyike – a maga vitatottságával együtt – a magyar megoldás, a kerítésépítés, amit én leginkább pozitív provokációnak tartok, mert arra kényszeríti Európát, hogy foglalkozzon a helyzettel. A multikulturalitással kapcsolatban pedig bárkinek azt javaslom, hogy menjen el Párizsba, és beszéljen azzal az anyával, aki a férjével folytatott nagy vita után elengedte a lányát a Bataclanba. És aki soha többé nem mehetett haza. Na, annak az anyának próbálja elmagyarázni a multikulturalitást.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 64 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
romanov
2018. április 01. 23:23
Undorító vagy. És nem azért, mert románnak tartod magad, hanem mert ezzel bosszantani akarod (és mindig is akartad) a magyarokat. Azt hiszed érdekel bárkit is a szélsőségeseken kívül, hogy te egy magyar-román meccsen a román válogatottnak szurkolsz. Mintha nekünk harcolni kellett volna érted. Vedd már észre, hogy sz@runk rád. Nem kellettél szövetségi kapitánynak se, amiért kár, mert legalább bebizonyítottad volna, hogy te se vagy mágus, sz@rból te se tudsz várat építeni. Így viszont sokan még mindig messiásnak tartanak. Menj el jövő héten Ladislav és szavazz a Fideszre, az való neked, legalább újra elmondhatod, hogy jól kiszúrtál megint a hálátlan magyarokkal.
Rike
2018. április 01. 17:53
"A 2004-es népszavazást követően közel két éven át románul válaszoltam a magyarországi újságírók első két kérdésére: ha elutasítottatok, akkor tessék, itt vagyok nektek románként" Bölöni a bayerista nácik terméke. Bekajál mindent, átlátás nulla. Kurvára utálok magyarázkodni, de megteszem, mert ez a tolvajbanda megint meglovagolja ezt a kártyát, hogy pici, de jellemző képzavarral éljek.A gondolkodók, nem Bölöni, szóval a gondolkodók azt mondták. Kell nekünk iksz millió szavazó, akinek fogalma sincs a magyarországi állapotokról semmi érintkezése, érdekeltsége, tudása nincs, tényleg ezek a tiszteletreméltó emberek döntsenek az én sorsomról, akiknek sem saját tapasztalata, sem megbízható információja, sem felelőssége nincs? Dönt olyan dolgokról, amit nem szenved? Legközelebb a háztartáspénzemről is? Azhoz pont annyi köze van! Bölöni fogja megmondani milyen szinű zoknit veszek fel holnap? Bölöni legyen állampolgár, senki sem sajnálja tőle, bár ezt a "románul válaszolok" egy nyilván semmiben sem vétkes magyar ujságírónak ezt az ostobaság tetejének tartom,. Bocs az aljának. Bölöni focizzon, és ne akarja megszabni mennyi is a jogom.
Rike
2018. április 01. 17:26
Olyan szomorú, hogy egy ilyen kvalitás is ennyire korlátolt lehet. Senki sem sajnálja Tőled a magyar állampolgárságot, soha senki nem vonja kétségbe a magyarságod, ha Te nem teszed. Viszont, Orbánt sokan nem szeretjük, mert kilopja a szemünket, halnak az emberek a sürgősségin, az oktatásunk szétrohad és mindenki, aki teheti pucol innen. Le akarjuk váltani, mert nem normális az, hogy valaki a miniszterelnöksége idején válik az ország messze leggazdagabb emberévé! Te nem itt élsz, nem vonatkoznak rád a törvényeink, nem itt adózol, honnan veszed a jogot, hogy olyan embereket küldj a Magyar Országgyűlésbe akik erről döntenek? Mi a közöd hozzá? Az én pénzemről, jogaimról te akarsz dönteni, úgy, hogy rád ez nem vonatkozik? Tudod van erre egy jó magyar mondás: Más farkával verni a csalánt. Ez jellem kérdése. Ennél Te egyenesebb, jellemesebb ember lehetsz, tehát nem teszed. Esetleg. És akkor leszel a nemzet része.
balbako_
2018. április 01. 16:25
Igazi kemény gerincű székely magyar Bölöni György!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!