Mág(ly)ára, ki ellenszegűl

2018. január 04. 20:43

A Mága-jelenség sokoldalú problémahalmaz.

2018. január 04. 20:43
Philipp György
Prae

„A Mága-jelenség sokoldalú problémahalmaz. Mikor a közösségi hálón meghirdettem, hogy mennék a koncertre, vegyes, de főként vidám reakciókat váltottam ki zenész ismerőseimből. Interjút is kértem, nem kaptam, úgyhogy csak írok. Érdemes a koncerten elhangzott művek sorrendjében haladnom, hisz engem is így értek az impulzusok.

Félórás csúszás után a közönség többszöri vastapssal végül kierőszakolta a kezdést, nyilván egy fejesre vártunk annyit. Megagigashownyitány indította az estét (a műsor szerint - tévesen - Ott Rezső szerzeménye). Ez volt az első pont, ahol már összehasonlítgatott az avatott fül, felmerültek az első, gyanútlan kérdések. Az ország (s a koncerten többször szánkba rágva: Európa) legnagyobb, legszínvonalasabb, legnívósabb újévi koncertjén (!!!) hogyan szerepelhet ilyen szedett-vedett zenekar? Ez a belső monológ hamar elhalt a sok félplayback miatt, hiszen így az igazi zenekar csak nyomokban hallatszott. S csak később taszított ismét kétségek közé, mikor abban a pár klasszikus műsorszámban nem volt mire playbackelni.

Zászlós felvonulással megjelent a házigazda, Mága Zoltán. Később ezt a szerepet mentőangyalként vette át tőle Ördög Nóra, és az est sztárvendége, az alultájékoztatott David Foster. Mága ünnepi beszédet tartott, mely sem tartalmilag, sem nyelvtanilag nem volt az alkalom beharangozott rangjához méltó, mivel az est névadójának nem erőssége a folyékony olvasás, a fogalmazás, a saját gondolatok közvetítése. A beszéd végén mégis, a hibákat aranyosnak elkönyvelve, ováció.

Aztán megjelent a sztárvendég (Mága angolságával: a gesztár), David Foster, akivel, bár nem volt túlpróbálva a műsor, mégis hihetetlen találékonyan vette át sorra a feladatokat, melyeket mások képtelenek voltak ellátni, folyamatosan hárítva a kínos szitukat, amiket Mága generált. Az arénában helyet foglaló kis Magyarország azt se tudta, hova kapjon, kinek kell megfelelnie, mikor lehet őszinte, mikor nevethet, mikor tapsoljon. Foster először magával Mágával próbált kommunikálni (a többmilliós nézettségű Pbs kedvéért), sikertelenül,

Foster: How do you say thank you in Hungarian? (Csend, bólogatás) What is thank you in your language??

Mága: Tenkju. (Kezet nyújt, majd hozzáteszi) Gesztár! (Ováció) Vud lájk Budapest?

Foster: Yes I like it very much, Bp is a great city, I like it!

majd a nézőtéren keresett beszélgetőpartnert. Az első pár sorban ülő mintegy 150 honfitársunk a "Do you like the show?" Kérdésre nemlegesen rázta a fejét (mert nem értették a kérdést), David egy őszes urat szólított meg. Talán egyetlenként, aki helyes válaszával biztosította, hogy valamelyest tud angolul. A 'gesztár' kérdezte, mivel foglalkozik, a válasz: "I was the president of Hungary". (Az Arénában szinte senki nem ismerte fel Schmitt Pált, míg be nem mutatkozott.) Foster elszégyellte magát és eztán inkább a színpadon tartózkodott.

Miután kicsiny országunk 12 millió néző előtt szénné égett, a szintetizátorom demója hangzott el, Foster hakniszáma, a Winter Games. (Ha a fülem nem csalt, pontosan ugyanaz a felvétel, amit a Casio Privia zongorán hallottam.) Üzleti kapcsolásként több gesztár színre lépett, köztük igazán színvonalas, nemzetközi hírű művészek. (Katharine McPhee, Aida Garifullina) Ám a családi tehetségkutató, ami ezután következett, végső, visszafordíthatatlan elkeseredésbe taszított minket. Zoltán az ifjabb, és Jennifer produkciói nem váltották ki belőlem azt a jó értelemben vett irigységet, amit családon belüli kamarazenélés láttán szoktam érezni, hogy oh de jó lehet, mikor a saját gyerekeimmel együtt zenélhetek. Itt inkább egy, a tehetségkutatókból ismert szülői példa jött elő, hogy a gyerekemet tolom, akkor is, ha nem tehetséges, és akkor is, ha ő maga nem akarja. Persze, tudom, mindennek oka volt ezen az estén, de ez volt számomra a pont, ahonnan nem nagyon van lejjebb… Sok kusza gondolatom volt, ránézve a jegyemre, ami 13900 Ft-ba került volna, ha nem csempésznek be ingyen a Facebooknak köszönhetően. Telt ház, az emberek arcán a kínos pillanatokban kétség, értetlenség, de a kis Magyar kultúrsznobizmus ismét győzött, ezrek posztolhatták büszkén, hogy ők bizony ott voltak egy ilyen rangos eseményen.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 59 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Phötön
2018. január 07. 01:13
"ellenszegűl" Ezt vajon miért írják hosszú ű-vel?
puszika
2018. január 06. 18:52
Honjaim! Itt annak lehetünk tanúi, milyen is az az állapot amikor valaki nagyon számít rá,hogy meghívják fellépni /rendezni....stb/egy újévi megakoncertre. Ám .........ez .nem történik meg! Akkor a szenvedő fél kiborul és olyanokat ír mint Philipp György. A szerencse forgandó! A bosszú meg azt minősíti aki írja!!
Burmin
2018. január 05. 22:44
Szörnyen giccses el nem mennék...
kálmi
2018. január 05. 08:55
Nem megkérdőjelezve Mága muzsikusi tehetségét eszembe nem jutott soha elmenni egy koncertjére sem és még a tv-ben sem néztem meg soha, de nyilván az rtl színvonalas műsorain nevelkedett nagyérdemű imádja ezt a fajta szirupos giccses előadást amit a plakátok és a híradókban bejátszott jelenetek sugallnak. Ezzel együtt a cikk írója sem tagadhatná le, hogy Fischer Iván méltatlanul nagyképű almába tartozik, aki undorodik, kritizál mindent ami itthon történik, de a potyát nem veti meg. ( ingyen belépő, ingyen bor)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!