Ugyanaz a lejárt lemez

2018. január 04. 13:47

Úgy tűnik, a rettegés változatlan. Ne higgyük, hogy kihalófélben lenne: új szellemi keretlegények lépnek elő a sorok betöltésére.

2018. január 04. 13:47
Máthé Áron
Máthé Áron
Mozgástér

„A valósággal szembesülve a progresszió megveszekedett hívei először általában tagadni igyekeznek azt, sokszor pedig egyenesen fantazmagóriákba menekülnek. Ez lényegében 1989 óta így van, a haladó értelmiség azóta képtelen elszakadni rémképeitől és mániáitól.

Egyik rögeszméjük a politikai emigráció: a bőröndök régóta becsomagolva várják menekülni készülő gazdájukat az egykori Kertész-Lovas szemantikai csörtétől függetlenül. De a becsületes bőröndök hiába várakoznak a mai napig, hiszen Tamás Gáspár Miklós képes volt leírni a hvg.hu felületén Ausztriáról: »Már megint egy hellyel kevesebb, ahová érdemes emigrálni.«

Azután vegyük például a sajtószabadság helyzetét (lásd itt, itt és itt): tévedés, hogy 2010-óta van veszélyben! Már 1993-ban megszűnt, gondoljunk csak a La Stampa címoldalán megjelent, Göncz Árpád akkori köztársasági elnök által jegyzett, »Európa segíts!« című írásra. Ebben a haladás azóta boldoggá avatott kiválasztottja ekképpen jellemezte a médiapiacot: »Magyarországon az információ rab, mint a kommunista időkben«; illetve: „Az ellenzék nem tud a néphez szólni, és ez súlyos, mindenek előtt a választás előtti időszakban«; továbbá »A kormányon lévő konzervatív párttal ellenkező minden hangot elnémítottak«. Értik, 1993, amikor Forró Tamás, Juszt László, Havas Henrik, Bánó András és a többi ikon a Nap-Keltében, a Népszabadságban, a Hócipőben, a Népszavában és mindenhol ott volt. Mellettük Hankiss Elemér tévéelnök és Gombár Csaba rádióelnök szinte magányosan vívta hősies harcát az áporodott nacionalizmus és a Horthy-restauráció ellen.

(...)

Úgy tűnik, a rettegés változatlan. Ne higgyük, hogy kihalófélben lenne: új szellemi keretlegények lépnek elő a sorok betöltésére.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2018. január 04. 16:10
Igen mulatságos hogy hányan jajgattak becsomagolt bőröndről. De vajon hol lehet abból megélni rajtunk kívül, hogy következetesen az ország érdekei ellen politizálnak. Már csak Németország és Franciaország a biztos pont, de ott meg csak muzulmánt és afrikait szeretnek.
C.Dömötör
2018. január 04. 14:56
Ami különösen furcsa, hogy egy ilyen bukott politikus, mint Békesi, még meg mer szólalni. Nem csak belső, hanem bizony külső emigrációba kellett volna vonulnia, ha ismerné azt a fogalmat, hogy becsület. Katasztrofális közgazdász, egy bűn rossz pénzügyminiszter volt. Az sem menti, hogy utódja, Bokros személyében, egy még hülyébb, és még több bajt okozó miniszter követte.
vendelin
2018. január 04. 14:12
Ezek a kötelező, "demokratikusan és ajrópaian" tematizált rettegések belépőkártyát jelentenek a "szalonképes progresszív" körökbe. Ugyanakkor a migrációtól való "nacionalista és populista" félelem olyan, amelynek Je sui! jellegű legyőzése az igazi európai egyik ismérve.
di maggio
2018. január 04. 14:00
A rettegés létszükséglet a liberál náciknak.Ez nekik az oxigén,a víz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!