Az iszlám nem puszta hit

2018. január 31. 13:22

Attól, hogy nem szeretünk egy kormányt, még bizonyos állításokban lehet igaza. A lényegi kérdés az, hogy a problémára milyen megoldásokat kínál.

2018. január 31. 13:22
Bartis Attila
Népszava

„Éppen most olvastam, hogy a bukaresti könyvesboltokban a román szerzők közé teszik a köteteit. Elégtételt érez emiatt vagy zavart?

Mosolyogtam rajta. Otthonosan ismerős gesztus. Magyarországon viszont elég pocsékul érzem magam, és nem hiszem, hogy ezt teljes egészében Orbán nyakába lehetne varrni.

Pedig amit a muszlimokkal kapcsolatban mond, az eléggé egybevág a kormány állításaival. Másik kultúrát hoznak, veszélyeztetve a sajátunkat...

Miért, nem így van? Pont arról beszéltem, soha nem szerencsés a tények tagadása csak azért, hogy aládúcoljuk az ideológiáinkat. Attól, hogy nem szeretünk egy kormányt, még bizonyos állításokban lehet igaza. A lényegi kérdés az, hogy a problémára milyen megoldásokat kínál. Volt már egy fasizmusunk meg egy kommunizmusunk. Mindkettő valós problémákra adott válasz. A lehető legrosszabb, legaljasabb választ. Emiatt épült be az európai gondolkodásba a problémák tagadása. Rettegünk a rossz válaszainktól, így inkább eljátsszuk, hogy nincs probléma. Vagy, hogy a problémát az jelenti, aki azt felveti. Nem kell különösebb pszichológiai ismeret, hogy belássuk, ez a stratégia hosszútávon mennyire tartható, s mihez vezet. Nem a kérdés, hogy egy probléma felvetésében lehet-e igaza Orbánnak. Miért ne lehetne? Az arra adott megoldási javaslata az érdekes. A magyar politikai közbeszédet a vallási fanatizmus jellemzi, a fanatizmus alapja pedig nem az egyet nem értés, hanem a félelem szülte zsigeri gyűlölet. Különböző nézetek között lehetséges a kompromisszum. A zsigeri gyűlölet nem ismer kompromisszumot. Ezért lehet itt megfulladni.

Mégis azzal kezdte a beszélgetésünk elején, hogy nem hagyná el az országot.

Mert az azt jelentené, hogy önszántamból elhagyom a kultúrám, az identitásom. Én Jáván is magyarul írok, arról, ami az enyém.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2018. február 01. 15:44
A kompromisszum senkinek sem jó igazán. Úgyhogy kár felmagasztalni, a konfliktusok kezelésének a 20%-ánál a komrpomisszumkeresés az optimális módszer. 80%-ánál meg másik módszer.
Akitlosz
2018. február 01. 15:41
Ő ki? Nem kellen előbb bemutatni az interjúalanyokat, ahogyan Szilvay Gergely teszi, még ha szándékosan hamisan is?
péterx
2018. január 31. 21:05
Kemény demokratikus harc van , de - tapasztalatom szerint - csak keveseknél van gyűlölet , s létezik önuralom , kompromisszum is . Ettől van plurális-alkotmányos-tényleges demokrácia .
patkánynak sem nevezhető férgek
2018. január 31. 19:14
Bartis Attila nem csak az egyik legragyogóbb írónk, de végre egy értelmiségi, akire illik ez a címke, és nem áll be politikai szekértolónak. Olvassatok Bartist!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!