Európa elfelejtette a Karácsonyt

2017. december 26. 14:32

Lehetséges, hogy újra kell építeni a kereszténységet, ez a folyamat Magyarországon mintha elkezdődött volna. Interjú.

2017. december 26. 14:32
Márfi Gyula
Pesti Srácok

„Már szinte napi szinten kell szembesülnünk azzal, hogy Európa valamelyik nagyvárosában eltüntettek keresztény jelképeket, termékek csomagolásáról, emlékművekről, szobrokról, templomokat zárnak be, ez a betelepülő muszlimok elvárása vagy liberális túlbuzgóság?

A muszlimok kétség kívül nem szeretik a keresztet, a törökök el is nevezték kutyafának. De, hogy a karácsonyfáról miért mondtak le egyesek?! Amikor azzal semmi bajuk… Isztambul tele van most is karácsonyfával. Brüsszelben a városháza elől meg eltüntették a karácsonyfát, hogy ne zavarják a muszlimok érzékenységét. Csakhogy a karácsonyt, mint próféta születését, ők is megünneplik.

Talán a legabszurdabb mégis az idei ünnepben, hogy rettegve kell lesnünk, melyik karácsonyi vásárban robbantanak, vagy melyik karácsonyi szentmisén történik merénylet. Konkrét fenyegetések is elhangzottak, mi ennek a célja a félelemkeltésen túl, hogy önként mondjuk le vallásunk gyakorlásáról?

Nehéz erre magyarázatot találni. De az beszédes, hogy tavaly kiadott az Európai Bizottság egy agendát 3 millió példányban. Ebben szerepelnek a világ nagy vallásainak ünnepei, még hindu és muszlim közötti átmenet, a szik vallásnak az ünnepei is. De ha odalapozunk december 25-höz, egy üres lapot találunk. Alatta, a lap alján ez a mondat áll: »Az igazi barát az, aki megosztja foglalatosságodat és osztozik örömödben«. Ez lett a karácsony. Európa elfelejtette a karácsonyt. Erre mondhatjuk, hogy a pofátlanságnak nincs határa… Ez nem kirekesztés?! Az én véleményem szerint van ebben az egészben valami sátáni.

Ha elfogadjuk, hogy semmi sem történik ok nélkül, és ezeket a harcokat valamiért meg kellett, meg kell vívni, akkor mi lehet az eredő ok?

Lehetséges, hogy újra kell építeni a kereszténységet. Ez a folyamat nálunk, Magyarországon mintha elkezdődött volna. 2012 január 12-én lépett életbe az új alkotmányunk. Úgy kezdődik, hogy »Isten áld meg a magyart«, de benne van az is, hogy örülünk annak, hogy ezer évvel ezelőtt Szent István király Magyarországot a keresztény Európa részévé tette. Ha tovább vesszük: Magyarország védi a család intézményét, támogatja a gyermekvállalást. Államunk vezetői, ahogy itt Veszprémben a megyénk vagy a város vezetői, hívő keresztény emberek. Bevezették általános iskolában a kötelező hittan vagy etika oktatást, aminek a hatására olyan gyermekek is lehetőséget kaptak Isten megismerésére, akiknek a szülei nem feltétlenül vallásosak. Mindezek által nálunk már halvány jelei mutatkoznak a megújulásnak. Most készítettük a jelentésünket Rómának, ehhez megnéztük a statisztikákat, és kiderült, hogy két-három éve megállt a zuhanás, emelkedett a házasságkötések, a születések és keresztelések száma. Valamiféle jel az is, hogy engem is annyian hívnak, világi szervek is, akár egy tankonyha, egy fűrészüzem, vagy egy új üzlet megáldására, és kérik, hogy szóljak is. Utána odajönnek hozzám, szorongatják a kezemet és megköszönik, olyanok, akik egyébként nem járnak templomba. Valami elkezdődött… már nem csak profanizálódik, ami szakrális, hanem eljutottunk oda, hogy szakráljuk azt, ami profán. Mindezek által mi szembemegyünk Európával, minden értelemben.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 57 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
brabant89
2017. december 27. 20:10
Érsek úr, Európa nem felejtette el a karácsonyt, csak olyan, mint a gyerek, kinőtt abból a korból, hogy a karácsonyfát a kis Jézus hozza, és felnőttként nem kellenek neki a gyerekmesék. Ezt az olyanok, mint Ön, akiknek nem sikerült szellemileg felnőniük, nem igazán értik, épp ezért félremagyarázzák.
syphax
2017. december 27. 09:17
"..Márfi Gyula: "Az ultraliberálisok a saját bűneiket ostorozzák, de nem saját magukban, hanem másokban, elsősorban mibennünk. Toleranciát várnak, miközben pont ők azok akik intoleránsak, szabadságról beszélnek, miközben például a sajtószabadság minimumát sem tartják be. Az anglikán egyház készített egy kétperces reklámfilmet magáról, egyetlen angol tévé csatorna nem vállalta, pénzért sem, hogy lehozza. Ők ezt nem tartják kirekesztésnek, pedig maximálisan az. Bojkottálják a keresztényüldözésről szóló híreket. Idén év elején Nigériában egy fuláni muszlim szekta elégetett élve ötszáz keresztényt. .." Hát igen! Főtisztelendő, Excellenciás Érsek Úr! Önnek Mindenben IGAZA VAN, és mi magyar katolikus--és nem katolikus--keresztények is, szeretnénk követni Önt. Csak talán a --nevezzük így--KÖZBESZÉD STILUS ÉS KÖZNYELVEZET JAVíTÁSA-TISZTíTÁSA ÉRDEKÉBEN IS kellene közösen imádkoznunk...többet. Mert "az" szerintem iszonyatos. De! Tartalmilag: VAN JAVULÁS, VAN OKUNK REMÉNYRE! Ebben is igaza van. Áldott és Boldog(abb) Újesztendőt!
írmag
2017. december 26. 23:15
Az atya, a szokott tisztánlátásában, megint a lényeget látja, olyan ügyekről nem kell politizálni, ami ne politika.
yndi
2017. december 26. 22:02
Marha jó! Az eredeti interjú alatt a hozzászólók sorban adnak meg linkeket a brüsszeli városháza előtt álló karácsonyfához, amely webcamon keresztül bárki által megtekinthető... :-D
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!