Elsikkadó érvek a migránsvitában

2017. december 14. 15:58

Képzeljük el, hogy Magyarország (vagy Belgium) teljes népességét kicseréljük mondjuk Benin, egy hasonló népességszámú, nagyon szegény nyugat-afrikai ország lakosságával.

2017. december 14. 15:58
Kiss Károly
Magyar Idők

„Annak érzékeltetésére, hogy miről is van szó, képzeljük el, hogy Magyarország (vagy Belgium) teljes népességét kicseréljük mondjuk Benin, egy hasonló népességszámú, nagyon szegény nyugat-afrikai ország lakosságával, ahol az egy főre jutó nemzeti termék ezer dollár alatt van. Néhány év múlva megfordulna a sorrend, Magyarország vagy Belgium Benin szintjére süllyedne, Beninből pedig egy fejlett ország lenne.

Az EU és a migránsbarát országok részéről most már naponta hangzik el a fenyegetés, hogy megvonják tőlünk a kohéziós támogatásokat. Ezzel kapcsolatos a nem kellő hangsúlyt kapó érvek második csoportja.

Nem elég csak arra hivatkoznunk, hogy e támogatásokat annak ellenértékeként kapjuk, hogy a belépéskor megnyitottuk piacainkat a fejlett tagországok vállalatai előtt (azaz a versenyben védtelenekké tettük a sajátjainkat), és hogy e támogatások jelentős része visszacsorog a fejlettebb országok vállalataihoz megrendelések formájában.

Több egyéb tényező is van, amely ezt az egyébként a hazai kormánykritikus oldal által is olyannyira preferált érvelést hiteltelenné teszi. Az itt működő külföldi vállalatok profitkivonása az elmúlt években a GDP négy-hat százalékával ért fel, amelynek körülbelül háromnegyed része a fejlett európai tagállamokhoz köthető.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
BőröndÖdön
2017. december 16. 10:10
Ócska bértollnok.
alter_ego
2017. december 15. 09:55
Őszintén: ki nem szarja le, hogy ezek ott mit csinálnak, hogy élnek, stb. Ide ne jöjjenek. Aki szereti őket, az menjen hozzájuk. Nem vehetjük a nyakunkba a világ baját. 2010-ben, 80%-ban a harmadik világban 1,25 millióan haltak meg csak közlekedési balesetekben. Mindjárt sírva fakadok.... (Ja... Nem! Leszarom.)
smarton
2017. december 15. 07:43
"Nyugat-Európa tehát a tömeges migrációval egy olyan kockázatot vesz magára, amely nem is indokolt." Mert az indok titkos, nem kötik az orrunkra. Azért persze ismerjük.
Nemaztmondták Feri!
2017. december 14. 20:24
Nem értem, miért kéne nekünk a föld túlsó oldaláról segíteni... Ha több ezer év nem elegendő egy népségnek, hogy a hazájában ( egy földi paradicsomban ) valamilyen alapszintű, élhető körülményeket teremtsen, semmilyen segítség nem lesz megfelelő. Sem jótanács, sem jópénz. "Az ország tengerpartja dűnékben, mocsarakban és lagúnákban gazdag, de hangulatos fürdőhelyek is találhatók a kb. 100 km-es partszakaszon. A parttól távolabb pálmaligetek zöldellnek, észak felé a domborzat enyhén emelkedik. A talaj termékeny, agyagos-homokos, ez a "Terre de Barre" vidék, ahol a trópusi őserdő nagy részét kiirtották, hogy így nyerjenek termőterületeket. Közép-Benin egy kristályos kőzetből álló fennsík. Északnyugaton az Atakora-hegység húzódik, füves, szavannával borított platói között meredek, erdős völgyek találhatók. A parti síkság szavannákon keresztül félszáraz klímájú alacsony hegyekig, felföldekig emelkedik. Az állatvilágot elsősorban a szavannai fajok képviselik: antilop, bivaly és oroszlán, valamint sokfajta madár és kígyó, a folyókban krokodil. Batátát, maniókát, édesburgonyát, kukoricát, rizst, földimogyorót, zöldségféléket lehet termeszteni, valamint megterem a gyapot, pálmamag és pálmaolaj is nagy mennyiségben produkálható. A Terre de Barre vidékén hatalmas olajpálma-, kávé-, kakaó- és dohányültetvények vannak. Parti vizeikben óriási mennyiségű nyersolaj." Források: Afrika Kairótól Fokvárosig. Ezerarcú világunk. Dunakönyv kiadó 1994. Világjárók lexikona. Reader's Digest 1995. Öt világrész országról országra. Officina Nova 1995. Na. Szóval. Fenti, (felfoghatatlanul gazdag) erőforrásokból a következő eredményeket sikeredett ezredévek alatt kisajtolni: Írástudatlanság 63%. Hivatalos vallása; a nemzeti vudu. Gyakori a Lepra, az Álomkór, Malária, Hastífusz, Hepatitis A, Hepatitis B, Járványos agyhártyagyulladás, Malária, Kolera, Veszettség, Sárgaláz 1000-ből 59 csecsemő azonnal meghal. Vándor kapás földművelés. Szerintem gyűjthetünk nekik. (De csak ha már nincs itthon hol segíteni.)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!