Az ideologikus politikáról

2017. december 18. 15:21

A pluralista politika szakadatlan küzdelem a valóság összetettségével. Az ideologikus politika pedig kudarcra ítélt kísérlet arra, hogy azt elméletek révén meghaladjuk.

2017. december 18. 15:21
John Kekes
Napi Maxima

„A fő oka, amiért tagadni kell, hogy létezik legalapvetőbb érték, az értékek egymással való összefüggése; s az, hogy egy bizonyos értéket csak akkor lehet megvalósítani, ha a többit, amelyektől függ, szintén megvalósítjuk. (…)

A politikai élet lehet jó és rossz is. De ha abból indulunk ki, hogy a minduntalan változó színt valamilyen legalapvetőbb érték szempontjából ítéljük meg, amelynek minden mással szemben előnyt adunk, akkor beprogramoztuk a kudarcot. A pluralista politika szakadatlan küzdelem a valóság összetettségével. Az ideologikus politika pedig kudarcra ítélt kísérlet arra, hogy azt elméletek révén meghaladjuk.”

John Kekes: Az egalitarizmus ellen. Attraktor, 2004, p. 161-163.

John Kekes (1936) magyar származású amerikai konzervatív filozófus, az Albany-i Egyetem nyugalmazott professzora. Kekes ateista, szkeptikus gondolkodó, aki leginkább a kortárs, modern, egyenlőségelvű liberalizmus kritikájáról ismert. Magyarul megjelent kötetei: Az egalitarizmus illúziói; A liberalizmus ellen; A konzervativizmus ésszerűsége; A gonoszság gyökerei.

 (Az idézetet köszönöm Szilvay Gergőnek.)

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!