Polkorrekt karácsonyi ünnepeket!

2017. december 16. 17:31

Mi, keresztények tehát nem mainstream, polkorrekt birkákká, hanem a Jó Pásztor okos nyájává szeretnénk válni, akik tudják, kit követnek, és erről bátran, meghívó szeretettel tanúságot tesznek a közéletben.

2017. december 16. 17:31
Asztalos Dániel
SzemLélek

„Mi, keresztények tehát nem mainstream, polkorrekt birkákká, hanem a Jó Pásztor okos nyájává szeretnénk válni, akik tudják, kit követnek, és erről bátran, meghívó szeretettel tanúságot tesznek a közéletben. Hiszünk abban, hogy az az értékrendszer és hit, amit ajándékba kaptunk, valóban a javát szolgálja közösségeinknek.

Egyfelől le kell szállnunk a magas lóról, hagyjunk fel a dogmatikus kijelentésekkel, másfelől viszont ne dőljünk be a »tudományosan« semleges polkorrekt beszéd csapdájának, amely kiüldözi közösségeinkből az egészséges és észszerű vitákat. Legyünk észnél: nem bűn, hanem érték, ha komolyan vesszük a hagyományainkat, elődeink tapasztalatait, vallásunk bölcs tanításait.

Gyakran eszembe jutnak Papp Miklós szavai, aki élesen rámutat, hogy a keresztény erkölcsi tanítás mögött nem csak az egyház tekintélye szól, hanem rengeteg élettapasztalat és dráma. Miért kellene ezekről az életbölcsességekről hallgatnunk? Mi nem akarjuk részvéttelenül végignézni mások rossz döntéseit, szenvedéseit, hanem fontosnak tartjuk megosztani azokat a kikristályosított bölcsességeket, amelyek az igényes élethez segítenek mindannyiunkat.

Egészen egyszerűen nem értünk egyet azzal a felfogással, hogy az egyén csakis a saját tapasztalata révén teljesedhet ki. Ne fosszuk meg egymást a hagyomány kikristályosított tapasztalataitól, mély meggyőződéseitől, de tanuljuk meg úgy átadni ezen meggyőződéseket, hogy valódi alternatívát jelentsen a másik számára, megvilágítva azt a többletet, amit hordoz!”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 55 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
asztalosdan
2017. december 20. 19:26
Elolvastam a kommentek nagyrészét és az az általános kép alakult ki bennem, hogy a legtöbben úgy kommentáltak ide, hogy vagy nem olvasták el az egész cikket, vagy nem értették meg a mondandómat. Leegyszerűsítve arra szerettem volna rávilágítani egy alapvetően keresztény értékrendű olvasóközönség számára (szemlélek blog), hogy a "polkorrekt ideológia" olyan előzetes értékrendszerrel rendelkezik, amely semmivel sem igazolható jobban mint a keresztény erkölcs. Akármennyire szeretik a legtöbben azt hinni, hogy létezik egy tudományos és objektív világlátás, ez meglátásom szerint a tudomány mindenhatóságába vetett hitén alapszik, nem racionális bizonyításokon. Ebből azt a következtetést vontam le, hogy közösségi tereinkből nem kiűzni, hanem éppenséggel behozni kell a személyes meggyőződéseinket, hogy ott egymásra hassunk, és egymás gondolatai felé még akár kritikát is megfogalmazhassunk.
Peter8811
2017. december 18. 19:57
Nyugat-Európában már a polkorrekt karácsonyi köszöntés: Áldott Allah Akbárt:!
madarasi.abel
2017. december 18. 16:45
A nyáj birkákból áll. Pont.
Pelso j.
2017. december 17. 13:06
"hagyjunk fel a dogmatikus kijelentésekkel," - jobb későn, mint soha. Az egyén saját tapasztalatának előtérben tartása és a hagyományok ismerete, tisztelete pedig nem zárják ki egymást, csak te szeretnéd az egyént abszolút irányítani...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!