Lázár János és a magyar falu

2017. november 25. 11:15

A nem létező vidékfejlesztési koncepció a modern magyar közigazgatás egyik legnagyobb hiányossága.

2017. november 25. 11:15
Torba Tamás
Magyar Nemzet

„A hátrányos helyzetű régiók és települések felzárkóztatása a kormány horizontja alatt találtatik. Az elavulófélben lévő aktuális iparfejlesztési koncepció értelemszerűen nem realizálhat konkrét befektetéseket ilyen helyeken. Az Orbán-kormány túlközpontosított, az autonómiát, a helyi döntési kompetenciákat következetesen üldöző működési rendje eleve alkalmatlan arra, hogy kis létszámú közösségek helyi gondjaira megoldási javaslatokat kínáljon. Ennek eredményeképpen nincs orvos, védőnő, tanár, óvónő, posta, gyógyszertár Borsod, Nógrád, Szabolcs, Tolna vagy Somogy megye falvaiban. Óriási szükség lenne a helyiekkel folytatott eszmecserére és annak vizsgálatára, miért működik jól például Cserdi vagy Komlóska. A kormány azonban a helyieket – nem csupán a polgármestereket – egyszerűen nem tekinti partnernek, ha olyan településen élnek, amely kiesik a látókörükből.

A nem létező vidékfejlesztési koncepció a modern magyar közigazgatás egyik legnagyobb hiányossága. A hiányt létesítményavatásokkal kendőzik el. Ez az uralkodó-alattvaló viszonyt tökéletesen megtestesítő, pusztító hagyomány, amelynek ápolását minden politikus – pártállástól függetlenül – kötelezőnek érzi, elborzasztó. Minél nagyobb az avatandó létesítmény, annál fontosabb vezetőt lehet rá meghívni. Egy kis lélekszámú faluban erre nincs lehetőség. Ebből egyenesen következik, hogy vannak fontos és nem fontos települések.

Orbán Viktor mikor járt Ózdon? Vagy mondjuk az Ormánságban? Esetleg Nógrád megyében? A magyar modellben sajnos ettől függhet egy falu jövője.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 128 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dénia
2017. november 26. 17:18
Ez nem igaz. Már az önkormányzati adósságok átvállalása, és az oktatási intézmények fenntartásának központosítása már óriási terhet vett le a fuldokló és csőd szélén tántorgó kistelepülésekről. A másik, az önkormányzat által üzemeltetett közmunka bevezetése is óriási segítség volt a leghátrányosabb kistelepüléseken, gyakorlatilag utolsó szalmaszál volt az ott élők számára. Ezen kívül bőséges kínálatban állnak rendelkezésre pályázatok úgy gazdaságfejlesztésre, mint kultúrális fejlesztésekre minden térség, járás és önkormányzat számára, és pont, hogy nem központi irányítással, hanem minden közösségnek helyben kell kitalálnia, hogy milyen fejlesztésekre van szüksége, meg mit akarnak magukkal kezdeni. Az összes vidéki nagyvárossal, amik nagy hatással vannak a saját régióikra a közepes és kistelepüléseket beleértve, olyan fejlesztési megállapodásokat kötött a kormány, hogy a helyieknek kell megmondani, mit akarnak fejleszteni és hogyan, és mire van szükségük. Egyszerűen nem igaz az, hogy központosítják ezt, és majd akormány megmondja nekik, hogy mit csináljanak a rendelkezésre álló nagy fejlesztési pénzekkel, hanem fordítva. Nekik kell megmondani, mit akarnak kezdeni magukkal. Egyszerűen nem igaz az, amit a cikk állít, a tények alapján.
jucidom
2017. november 26. 09:14
A falvak elcigányosodását kellene valamilyen úton- módon megszüntetni (segélyek redukálása...), hogy munka után nézve a városokba, vagy külföldre menjenek. Mindenféle biztonságot veszélyeztető tényezőt vissza kell szorítan. Erdélyiek mesélték, hogy mióta megnyílt a határ nem kell lezárni a biciklit, mert a "biciklilopók" elmentek Olaszországba és Spanyolországba.
tevevanegypupu
2017. november 26. 07:58
Ugye a vidék tönkretételében - nem mindenhol természetesen, a Dunántúlon ez nem ment - maguk az ott lakók is boldogan közreműködtek pár filléért amit az EU dobott nekik..cserében azért, hogy kiírtották saját gyümölcsöseiket, szőlőiket, legyilkolták állataikat..Aztán a pénzecske elfogyott és persze ki a hibás..hát a zorbán..A gyárak tönkretételét elvégezteék a volt bolsevikok, szdsz-esek és a rendszerváltásnál a polgármesterek..akik szintén pár fillérért boldogan szórták szét a gépeket és romboltak porig mindent, amit csak akart a "rendszerváltó párt"..Simicska egyébként tudja ezt nagyon jól..
tevevanegypupu
2017. november 26. 07:51
Járja ez az ember egyáltalán az országot, kürülnézett kis városokban vagy falvakban? Biztos, hogy nem..mert akkor nem írna ekkora hazugságot..Kivel akarja ezt elhitetni? Legfeljebb a Budapesten lakó néhány kerület lakosaival tudja..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!