Ratko Mladić élete fogytáig

2017. november 23. 14:42

A román (magyar) bűnöket bezzeg nem hánytorgatják föl. A horvát (bosnyák, szerb) népirtásokat, »tisztogatásokat« bezzeg nem torolják meg.

2017. november 23. 14:42
Tamás Gáspár Miklós
HVG

„Akármilyen hiányos a Nemzetközi Bíróság munkája, az azért nagyjából kiderült, mi minden történt a jugoszláviai háború alatt (beleértve a Nyugat súlyos hibáit, olykor bűneit és Jugoszlávia szomszédainak ostoba viselkedését). Vannak ugyan fontos jelei az egykori hadviselő felek közötti megbékélésnek – az etnicista téboly is valamennyire bírálhatóvá vált –, de észlelhető az untig ismert jelenség: az ellenfélről minden rosszat föltételezünk (megtetézve kitalációkkal, rágalmakkal, rémmesékkel), a magunk csoportjával és magunkkal szemben semmiféle önbírálatra se vagyunk képesek vagy hajlandók. Elítéljük Gotovinát és Haradinajt, de ártatlannak véljük Mladićot – vagy megfordítva. Rendkívül unalmas.

Kolozsváron a polgármester (Emil Boc volt miniszterelnök) a városháza oktatási és kulturális főosztályának vezetőjévé nevezett ki egy Ionuţ Ţene (ejtsd: jonuc cene) nevű embert, aki Erdély-szerte ismert vasgárdista (Antonescu, Codreanu, Horia Sima nagy tisztelője), egy magyarfaló portál szerkesztője és fő publicistája, őrjöngően magyarellenes és antiszemita, szóval fasiszta – neki is szerepe volt benne, hogy a városi közgyűlés liberális (!) többségének támogatásával utcát neveztek el a háborús bűnösként elítélt Radu Gyr »költőről«, a Szt. Mihály Arkangyal Légió (ez a Vasgárda másik neve, de így hívták hivatalosan az orosz feketeszázakat is) »himnuszának« szerzőjéről. Sokan tiltakoztak a fasiszta politikus kinevezése ellen, így az USR nevezetű új párt szenátora, Mihai Goţiu, a kolozsvári értelmiség és egyetemi ifjúság, az RMDSZ: the usual suspects. (A Szamoson leúsztatott tiltakozó papírhajócskákat, amelyekből Ionuţ Ţene uszító szónoklatainak remixe szólt, összeszedette a hatóság.)

No meg persze azok is tiltakoznak, akiknek az égvilágon semmi kifogásuk nincs a Wass Albert-kultusz ellen. Az más.

Ionuţ Ţene ugyanúgy beszél, mint a nagyszerb értelmiségiek beszéltek a polgárháború előtt, vagy ahogy most beszél Kövér László a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének ülésén: tökéletesen valóságidegen, beteges képzelődések ezek. A jelentőségük viszont óriási. Az ellenünk (mindenki ellen, hiszen a szilárd helyzetű, gazdag nagyhatalmak jobboldali közvéleménye is meg van győződve a globális elitek ellene, ellenük irányuló összeesküvéséről, amely mindig a másik nemzet érdekeit szolgálja, és Kína, Oroszország, Amerika, Szaúd-Arábia, nem kívánt törlendő, van mögötte) szőtt komplott mindenekelőtt igazságtalanság. A román (magyar) bűnöket bezzeg nem hánytorgatják föl. A horvát (bosnyák, szerb) népirtásokat, »tisztogatásokat« bezzeg nem torolják meg. Mert a New York–Tel-Aviv–Brüsszel-tengely bezzeg a lengyeleket (ukránokat, oroszokat) preferálja. A kapitalizmus többé nem átfogó rendszer, hanem tudatos politikai akció: mögötte a hogyishívjákok állnak, akiknek (mint izéknek) a leleplezése percek kérdése.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 42 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szergej Csagajev
2017. november 24. 15:19
És ezek után csodálkoznak, hogy értelmes ember nem áll be az eszmei irányzatukba és nem szavaz rájuk. A kenyéradójukat jobban gyűlölik ezek az aljas galíciánerek, mint bárki mást, valamiért mégis itt lógatják a lábukat.
u.cserkész
2017. november 24. 12:43
" Wasst NEM tartják számon a nagy magyar írók között." Egyszer már rá kellene jönnöm, hogy egy író mitől jó, vagy nagy, vagy népszerű, és ezt ki dönti el. Gondoltam régebben, hogy talán az egy szempont, hogy mennyien olvassák, veszik meg a könyveit. De, ezek szerint nem ez a fő mérték. Mert Wass Albertet nagyon sokan olvassák, de olyan baloldali elvtársat is hallottam (a TV-ben) aki arra a kérdésre, hogy melyik könyve nem tetszik, azt válaszolta, hogy szemetet nem olvas. De van ismerősöm, aki, elmondása szerint, a Funtineli boszorkányt egymás után 5-ször elolvasta, annyira tetszett neki. (Igaz közgazdász az illető, nem mérnök.)
istvánkeve
2017. november 24. 12:30
TGM ismételten éles késsel vág bele az évszázados tébolyaink daganataiba. EZ FÁJ!!! Részben talán ez is magyarázhatja mindazon kommenteket amit itt olvashatunk. Ideje lenne magunkhoz- (és a szomszédaink-hoz) térni és felismerni, hogy a mindenkori nagyhatalmak stratégiája: "oszd meg és uralkodj", mindannyiunkat károsít.
Tündér_Lala
2017. november 24. 09:00
Szenvelgés, amelynek a realitáshoz semmi köze. Az írásból pedig Károlyi szelleme köszön vissza, amelynek az eredményét ismerjük. Az osztozkodás pedig soha nem egyszerű. Minden érintett nép szempontjából lehetne elemezni a történéseket, nem kihagyva az időrendi sorrendet sem. Bűnök ? Talán azok bűnösságét kellene vizsgálni, akik az éppen kedvezményezetteknek alávetettek másokat, azok érdekeit és életét tökéletesen figyellmen kívül hagyták és hagyják. Ott történnek az iggazi bűnök.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!