Az örök társadalom őseredeti szerződéséről

2017. november 02. 09:15

Nem csupán maguk az élők, hanem az élők, a már holtak, s a még meg nem születettek közötti társas viszony ez.

2017. november 02. 09:15
Edmund Burke
Töprengések a francia forradalomról

„Az állam társas viszony minden tudományban, minden művészetben, minden erényben és minden tökélyben. Az efféle társaság céljai ugyanis csak számos nemzedék elmúltával érhetők el; nem csupán maguk az élők, hanem az élők, a már holtak, s a még meg nem születettek közötti társas viszony ez.

Minden egyes állam minden egyes szerződése csupán egyetlen cikkelye az örök társadalom nagy, őseredeti  szerződésének, mely összefűzi az alacsony és magasrendű dolgokat, a látható és láthatatlan világot egy megszeghetetlen esküvel szentesített, szilárd megegyezés értelmében, amely minden fizikai és erkölcsi szubszanciát megtart a maga kijelölt helyén.”

 

Edmund Burke: Töprengések a francia forradalomról. (1790) Atlantisz, 1990, 190.

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mokány
2017. november 02. 13:32
Mindeközben az usa megháromszorozza a megszálló hadseregét Európában, az orosz veszélyre, meg szerződésekre hivatkozva. Ezek meg itt szerződésekről papolnak. Szarháziszemétpiszokdisznők!
Einar
2017. november 02. 13:05
A franciák őseredeti prolik.
krakken96
2017. november 02. 10:20
a Fidesz figyelmébe,hogy a Burke féle őskonzervatívok progresszív adót vezettek be! az igazi konzervatív nem gátja a fejlődésnek hanem terelője.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!