A kommunisták nem akartak jót

2017. november 02. 15:25

A kommunizmussal kapcsolatban sokszor az a narratíva érvényesül, hogy „de hát végül is jót akartak”. Pedig nem, nem akartak jót.

2017. november 02. 15:25
Békés Márton
Békés Márton
Figyelő

Százéves a bolsevizmus. Erről nyílik kiállítás a Terror Háza Múzeumban. Mi a tárlat üzenete?

Az egykori vicc után szabadon: az 1917-es orosz esemény nem volt nagy, nem októberben történt és nem volt forradalom. Először is ezzel a legendával kell leszámolni, a történeti valóság feltárása az egyik feladat. A másik missziónk, hogy bemutassuk a hamis ígéret végkimenetelét. A kommunizmus ugyanis nem más, mint világcsalás. A kommunizmussal kapcsolatban sokszor az a narratíva érvényesül, hogy »de hát végül is jót akartak«. Pedig nem, nem akartak jót. Eleve rosszat akartak, és azt is gonosz eszközökkel hajtották végre. A bolsevik puccs végkimenetele, vagyis a kommunizmus megvalósulása a Gulág. Ahogy a nemzetiszocializmus embertelensége Auschwitzban csúcsosodik ki, úgy a munkatáborrendszer a kommunizmus végső állomása. Ahol megvalósult az embermilliók munkaerejével való politikai gazdálkodás: az emberi élet puszta nyersanyagként kezelése. Ez a »történelmi materializmus« beteljesedése. (...)

Miért van az, hogy a kommunizmussal mégis megbocsátóbbak mind a mai napig? Amiatt van a kettős mérce, hogy »jót akart, csak rossz eszközökkel«?

Ez ugyanolyan abszurditás, mintha azt mondanánk, hogy a nemzetiszocializmus meg rosszat akart jó eszközökkel – mindkettő bornírt gondolat, elfogadhatatlan kijelentés. Történelmi tény: 1939 és 1941 között, mintegy 22 hónapon keresztül, Hitler és Sztálin egymás katonai-politikai szövetségese volt, az előbbi ez idő alatt tíz, utóbbi hat országot foglalt el vagy támadott meg. Felosztották egymás között Kelet-Európát, s együtt semmisítették meg Lengyelországot. Ez a Janus-arcú totalitarizmus, a kétpetéjű ikerdiktatúra.

A kommunizmus keleti használatra szánt nyugati eszme. Marx művei a XIX. század második felében Londonban, a felemelkedő brit világbirodalom kulturális miliőjében íródtak. Azaz a Nyugat pénzügyi központjában született meg a kommunizmus gondolata, praxisa viszont Keleten alakult ki. Ez ám a történelmi dialektika! Az elmúlt száz-százötven évben a nyugati értelmiség egyenlősítő ideáit rendre a Kelet valósította meg, anélkül, hogy Marx Szentpétervárra, Sartre Kubába, az eurokommunisták Phenjanba költöztek volna. Lukács György a polgári kultúra minden áldását (korszerű lakás, kamarazene-hallgatás, akadémiai fogadások) élvezve írt „a forradalom szubjektumát hordozó párt” munkásosztálynak szóló parancsairól, ő maga nem egy csepeli szoba-konyha társbérletében élt.

Ha már az eszménél tartunk. Mikor kerül egyenlőségjel az »egyenlőség« kifejezés és az »igazságosság« közé?

Ez régóta kísérti az ember képzeletét. De az a gondolat, hogy az »méltó és igazságos, illő és üdvösséges«, ami e világian egyenlő, a felvilágosodás materia-lista szárnyának a terméke. E gondolat a vallás visszaszorulásával párhuzamosan terjedt, és az a tartalma, hogy a földi, vagyis anyagi egyenlőség a morálisan egyedül elfogadható állapot. Martin Luther King 1956. november 4-én úgy fogalmazott: »A kommunizmus erkölcsi relativizmuson és materializmuson alapul, amit keresztény ember nem fogadhat el.«”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 116 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
dakotasámán
2017. november 03. 12:31
"A kommunizmussal kapcsolatban sokszor az a narratíva érvényesül, hogy »de hát végül is jót akartak«. Pedig nem, nem akartak jót. Eleve rosszat akartak, és azt is gonosz eszközökkel hajtották végre." hát ja. rosszat akartak már eszmei síkon is. tényleg. a mindenki képességei szerint tegyen és mindenki szükségletei szerint részesedjen a földi javakból, az a gonosz legundorítóbb gondolata. bazmeg, mintha a kereszténységből csak az inkvizíciót és a pedofíliát emelnéd ki lényegként, nem a krisztusi szeretetről szóló tanítást és a megbocsátást. és te nevezed magad történésznek ? talán egy seggnyaló, a mutyikirályság címzetes legitimáció gyártója a habony-finkelstein propaganda és hazugság gyárból.
Lolka-Bolka
2017. november 03. 08:44
A cikk kivalo es eles megallapitas...... AKOMMUNIZMUS NEM AKART JOT A KOMMUNIZMUS CSAK PUSZTITAST AKART ES AZT HOZOTT ..
annamanna
2017. november 03. 05:24
"Róla közismert egy kép, amelyen kényelmes ágyában, Sztálin képe alatt olvasgat." Az egyetlen könyv, amit valaha láttak Pippa Middleton kezében, a Young Stalin https://i.pinimg.com/originals/b4/fd/60/b4fd6088eb327290637e30f700ca67dd.jpg
KannibálTatárÚr
2017. november 02. 18:40
Ma már nem hogy kommunizmus nincs, hanem kommunista pártok sem. A mai "elitnek" viszont még mindig a kommunizmus, a kommunisták jelentik a legnagyobb veszélyt. Annyira félnek, hogy egy igazságosabb rendszer esetleg felüti a fejét: a mai "elitnek" ugyanis elfogadhatatlan, hogy a társadalmi elosztás az elvégzett munka szerint történjen. Márpedig a kommunizmusnak ez volt az alapja. (Természetes, hogy az elvégzett munka értékét nem tudták, nem lehetett, de nem is akarták igazságosan meghatározni). A mai rendszer alapja viszont a másik nyilt meglopása. Nos a mai rendszer ezért fél a "döglött oroszlán" kommunizmustól még ma is. Pedig egész más fogja okozni a maiak halálát.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!