Hispánia csütörtököt mond

2017. október 19. 20:37

Bármit is lép Madrid a csütörtökön lejáró – amúgy teátrálisan kiszabott – ultimátum után, az már csak kármentés.

2017. október 19. 20:37
Rostás-Péter István
Maszol

„Térjünk hát vissza jó spanyoljainkhoz és anélkül, hogy a viaszt feltalálnánk újfent, kockáztassunk meg egy röpke retroaktiv sandítást a színfalak mögé: ez az ország soha nem volt egységes és oszthatatlan, elég, ha a mérföldkőnek tekintett 1479-es frigyre gondolunk, amely Kasztíliát és Aragóniát egy mederbe terelte, a Franco versus Katalónia többfordulós (több évtizedes) meccsre, vagy a baszkok nem vértelen és nem rövid mozgalmára. A kiüresedett, kvázi súlytalanná silányult  királyság intézménye nem tud olyan tényező lenni, mint egykor a valóban uralkodók: nem garanciája a bölcs és higgadt döntéseknek, nem konszenzust – ha azt kell – kicsikaró szereplő. A kezdeti uniós hallgatás, félig elmormolt hümmögés sem tett jót az ügynek, melyet most nem egyik vagy másik tábor javára kell dűlőre vinni, hanem konfliktuskezelésben jeleskedni. Feladvány és lehetséges megoldások –  ilyen egyszerű a képlet.

Bármit is lép Madrid a csütörtökön lejáró –  amúgy teátrálisan kiszabott –  ultimátum után, az már csak kármentés: a spanyol szétfejlődés folyamatát (akár középtávon is) elakaszthatja, de mindenképp presztízsveszteséggel jár, és itt nem feltétlenül az aktuális ellenzékre gondolok, de az olyan külföldiek közösségére is, mint a milliós tételeket kitevő latin-amerikaiak vagy románok, vagy éppen a Hispániában befektetéseikért féltő idegen vállalkozók, a multik.

S hogy a képlet bonyolultságát, miért ne: perverz vonatkozásait se spóroljuk le e rövid futamból, a Generalitat és maga Carles Puigdemont is gondban van: egy félig visszaszívott ígéretet se lenyelni se kiköpni nem célzatos. De öblögetni is csak ideig-óráig lehet.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2017. október 19. 21:37
A köztársaságok paprikajancsi elnökei, lásd pl. magyar elnököt, a német elnököt, még jóval súlytalanabbak, mint a spanyol király. Egy ugyanakkora semekkora hatalmú királynak a pozíciójából fakadóan nagyobb tekintélye és nagyobb presztizse van, mint egy elnöknek.
Akitlosz
2017. október 19. 21:32
Veszélyes dolog az ultimátum adás, ha az adó nem képes vagy nem akarja beváltani. Úgyhogy ultimátumot legfeljebb csak akkor érdemes adni, ha az adó tudja, hogy halál biztosan be tudja váltani a szavát és meg is fogja tenni. Különben csak lejáratja magát.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!