Oroszlán Szonja bátor

2017. október 25. 20:20

A jó és gazdag pasik füttye: udvarlás, a ronda szegényeké viszont zaklatás.

2017. október 25. 20:20
Apáti Bence
Polgár Portál

„Ahogyan abban is teljesen biztos vagyok, hogy a »divat-mituzó« 14 éves kislányok is izgalommal telt mosolygásba kezdenek, ha egy 190 centis szőke herceg szól oda egy »helló bébit!« a vadi-új porschéjából. Ha azonban egy hiányos fogazatú melós kiáltja ugyanezt egy építkezésről, egy hosszabb fütty kíséretében, akkor az érzékeny lelkű kiskamaszok azonnali hatállyal kiposztolják, hogy őket kérem elképesztő módon zaklatták szexuálisan, és #meeto.

Innen jelzem, hogy ez így nagyon nem következetes. Hogy: a jó és gazdag pasik füttye: udvarlás, a ronda szegényeké viszont zaklatás.

De az is csodálatos volt, ahogy Marton László több »áldozata« is könnyeivel küszködve sírta el, hogy a rendező úr alattomos módon elvitte őket sétálni, meghívta fagyizni, valamint órákig beszélgetett velük, ők meg ezeknek a fondorlatoknak köszönhetően jól bele is szerettek a művész úrba, pedig az alávaló pernahajder csak le akarta őket fektetni.

Szép dolog ez? Nem. Nem szép. De szexuális zaklatás lenne? Ugyan kérem. Ne vicceljünk már!

Nem kétlem, hogy vannak igazi »ragadozók«, igazi erőszaktevők. Ahogy vannak olyan főnökök is, akik kihasználják a gyors karrierre vágyó, térdelésre igen, monológok elmondására kevéssé alkalmas beosztottjaikat. Mindig is azt gondoltam, nincs alávalóbb a gyerekeket és nőket abuzáló beteg férgeknél. Ha rajtam múlna, mehetnének azonnal a villamosszékbe.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 62 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nembaj
2017. október 28. 22:38
Általában a felsorolt esetek többsége olyan nem vagy nehezen elkerülhető egyszeri szexuális ajánlattevések voltak, amelyeknél az ajánlattevő biztos lehetett abban, hogy ez számára nem jár negatív következménnyel. Következésképpen arról kéne inkább beszélni, hogy a jelenség tulajdonképpen a munkahelyi szociális környezet válságtünete, és arról, hogy ez a munkahelyi vezetési-szervezési feltételek, viszonyok miatt voltak rejtettek. Ha a jelenség nem tűrésének egyértelmű kinyilvánítása, a dolgozók tájékoztatása, oktatása, korai beavatkozási lehetőségek, fórumok kialakítása, jogi szabályozás a vezetés részéről elmarad, akkor a különböző vezetési-szervezési hiányosságok, illetve a vezetők alacsony morális küszöbérzékenysége miatt ez a több szempontból nagyon káros viselkedés napvilágra nem kerül . Ezért azon se kellene csodálkozni, ha netalán az is kiderülne, hogy ez a fajta káros viselkedés a szervezetben már rögzültté vált. Egyébként csak megjegyzem, hogy a kiváltott negatív érzelmek átélése különösen akkor nehezen feldolgozhatók, ha ezek az áldozat érzelmi labilitásával is párosulnak.
Biivisz
2017. október 27. 00:02
#jeseuisoroszlanszonja túúúúú
Timur Link
2017. október 26. 13:32
"Ius primae noctis"???? No ez is egy olyan legenda, amely nagyon szépen hangzik, de semmi valóságalapja sincs! Attól, hogy átment a köztudatba és sokan ismerik, még nem igaz! A feudalizmusban találták ki, mint az elnyomatás, megaláztatás példájaként. Mostanság keresgettek hiteles forrásokat, de mindig megakadtak a felvilágosodásnál, ahol csak meséltek róla. Magyarul ez is egy propaganda szlogen volt és egyes esetekben ma is előveszik! Értelmetlenül! Kb. annyi alapja van, mint az esetleges zaklatások egy részének!
Agricola
2017. október 26. 09:03
APÁTI BENCE nem figyel fel arra, hogy régen is létezett a helyzeti energia, ami sok embert a többi fölé emelt és nekik kiszolgáltatottá tett másokat. A feudalizmusban létezett a "Ius primae noctis" mely szerint a férjhez menő a földesúr jobbágyának a lánya az esküvő éjszakáján földesurával köteles hálni. Marton a színházi szakmában szokásos, szinte korlátlan intézményvezetői és művészeti hatalmat kontroll nélkül gyakorolta és annyira tudatában volt más emberek feletti hatalmának, mint a feudális urak, és ennek értelmében úgy gondolta, hogy ezt Ő a neki egzisztenciálisan kiszolgáltatott nőkkel szemben megteheti. Meg is tette, hosszú évtizedeken keresztül büntetlenül gyakorolhatta, mert a cinkosok némán hallgattak. Nem akadályozták meg azt, hogy az ilyen alak fiatalokat oktasson-neveljen, és a színházi szakmában szokásos, szinte korlátlan intézményvezetői és művészeti hatalmat kontroll nélkül gyakorolja. A Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói az első nyilvános hírre petíciót indítottak Marton László felfüggesztése érdekében. Ez utóbbi tény azt erősíti, hogy a zárt szakmai nyilvánosságban ezek a tények nem képezték titok tárgyát. A budapesti művészeti elit mindig is hajlamos volt olimposzi magasságokból tekinteni a pórnépre (miként a feudális urak jobbágyaikra). Ez persze mindig is nevetséges és szomorú volt, de most már szánalmasnak is tűnik. Itt az ideje, hogy egy kicsit rendet tegyenek maguk között, és nem a szokásos belterjes módon, elkenve a felelősséget, hanem minden bűnt elkövető vagy csak félrenéző érintett megnevezésével.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!