Mi van, ha Marxnak van igaza?

2017. szeptember 05. 14:44

Gyakori vád a magyarországi ellenzéki pártokkal szemben, hogy képviselőik szerint ma Magyarországon nincsen demokrácia, mégis 4 évenként úgy tesznek, mintha demokrácia lenne.

2017. szeptember 05. 14:44
Tóth Olivér István
Kettős Mérce

„Gyakori vád a magyarországi ellenzéki pártokkal szemben, hogy miközben másról se prédikálnak, mint hogy a hatályos alkotmány illegitim módon lett elfogadva, a választási rendszer lehetetlenné teszi a tisztességes választásokat, a sajtó helyzete a demokratikus eszmecserét, egyszóval képviselőik szerint ma Magyarországon nincsen demokrácia, mégis 4 évenként úgy tesznek, mintha demokrácia lenne, és engedelmesen asszisztálnak a Fidesz-újabb győzelméhez. Mintha itt is hasonló jelenséget tapasztalnánk: miközben az említett baloldali szerzők valószínűleg nem vonják kétségbe a marxista tézist alap és felépítmény viszonyáról, közben a publicisztikáikban mégis úgy tesznek, mintha csak egy morális álláspont igazként való belátása hiányozna a haza felvirágzásához.

Vagyis sokkal kevésbé arról kellene beszélni, hogy fontos-e a feltétel nélküli általános alapjövedelem, hanem hogy milyen gazdasági változások kellenek ahhoz, hogy bevezetése szükségszerű legyen. Ahogyan nem azért győzött a marxista elképzelés szerint a francia polgári forradalom, mert az emberi jogok szép és helyes elvek, hanem mert a polgári kapitalista rendszer jobban képes fejleszteni a termelőerőket, mint a feudális rendszer, úgy a feltétel nélküli általános alapjövedelem sem azért fog győzni – ha győzni fog –, mert szép és helyes, hanem mert jobban képes fejleszteni a termelőerőket, mint a jelenlegi rendszer. Vagyis nem az a kérdés, hogy be lehet-e vezetni – hiszen az utópista szocialistákat sem azért hívják utópistáknak, mert lehetetlen volt falansztert építeni –, hanem hogy bevezetése valódi alternatívája-e a jelenlegi termelési módnak?

Kevésbé arról kellene beszélni, hogy az illiberális magyar kormány milyen szörnyűségeket tesz a társadalom peremén élőkkel, mint inkább arról, hogy milyen gazdasági változások tennék lehetetlenné azt, hogy továbbra is akadálytalanul és szisztematikusan így tegyen.

Ilyenek lehetnek a Fidesz gazdasági hátországának felszámolása, a szociális állam radikális és hatékony visszaépítése és kibővítése, a sajtó- és reklámszabályozás módosítása stb. Azonban minden olyan magyarázat, amely a Nemzeti Együttműködés Rendszerét egyes személyek erényeiből vagy vétkeiből (esetleg, mint TGM: műveletlenségéből), és nem a rendszerváltás utáni magyar társadalom és gazdasági fejlődéséből vezeti le, ideologikus magyarázat. Éppen ezért, a NER felszámolása sem lehetséges csak ezeknek a társadalmi és gazdasági viszonyoknak a megváltoztatásával.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 54 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kispufi
2017. szeptember 06. 08:23
hát ezek fejben ugyanott tartanak, mint száz éve. közben nyilván nem történt semmi, csak a karaván halad(t el).
navis praetoria
2017. szeptember 05. 21:59
"a NER felszámolása sem lehetséges csak ezeknek a társadalmi és gazdasági viszonyoknak a megváltoztatásával." Az meg csak akkor lehetséges, ha ti mindnyájan végleg emigráltok.
lightning protection
2017. szeptember 05. 21:28
Marx elvei le lettek tesztelve számos országban igen változatos módon. Mindegyik kísérlet negatív eredményt adott. A fiatalúr nem halott róla? Marx igazságát bizonygatni olyan, mintha az évszázados termodinamikai főtételeket figyelmen kívül hagynánk és örökmozgót szeretnénk készíteni pénzt, időt nem kímélve. Felesleges, hiábavaló és -történelmi tapasztalatok alapján- ön és közveszélyes fáradozás...
navis praetoria
2017. szeptember 05. 20:19
Ez a mesüge schmock még a kettős mércés, hvg-s, népszavás "ha buta, akkor nagyon buta" átlagnál is messze alatta van.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!