Kvótaper után: winter is coming

2017. szeptember 06. 10:27

Brüsszel és Budapest kvótaügyi harcában mindvégig benne volt a lehetőség, hogy az európai jogi fórumon elbukik a magyar álláspont. De ettől még a migránskvóta nem válik értelmes, működőképes megoldássá. Készüljünk fel az állandósult átmeneti állapotokra.

2017. szeptember 06. 10:27
Rajcsányi Gellért
Mandiner
rovatvezető

Döntött az Európai Unió Bírósága: elutasították Magyarország és Szlovákia keresetét az uniós migránskvóta ügyében.

A döntés nem igazán meglepő: születhet olyan európai jogi szabályozásból és persze politikai és ideológiai nyomásból vagy elkötelezettségből olyan döntés, amely rákényszeríti az uniós országokat a kvóta elfogadására.

Ez azonban nem jelenti az, hogy a migránskvóta innentől egy értelmes, fenntartható, működőképes, eredeti célját megvalósítani képes rendszerré válna.

Épp ellenkezőleg: minden józan ember számára a legelső pillanattól látható volt, hogy a kvóta nem megoldás.

A migránsok kizárólag Európa néhány országában, elsősorban Németországban és Svédországban kívánnak élni. Ha nem oda, akkor esetleg rokonokhoz, hazai gyökerű közösségekhez húznak Franciaországtól Hollandiáig, Belgiumtól Spanyolországig.

De hogy bárki józan elméjű ember azt gondolná,

hogy egy random csádi vagy bangladesi migráns elfogadja majd azt, hogy mondjuk a kies bulgáriai Plovdivba, az egzotikus lettországi Daugavpilsbe vagy mondjuk Ózd-külsőre utalják be őt, azt nehezen tudom elképzelni.

Mivel a 2. világháborútól eltérően most az illetékes birodalmi bürokraták nem gondolkodnak azon, hogy adott embertömegeket zárt táborokban kellene elhelyezni szerte az európai kontinensen, így marad a nyílt táborok, szabadságot biztosító elhelyezések lehetősége.

Ha viszont így van, ki fogja megakadályozni, hogy a szabadon közlekedő migránsok oda utazzanak Európán belül, ahová akarnak – mondjuk ahová eredetileg akarnak? Hogyan fogja Brüsszel megakadályozni, hogy ne legyenek keresztül-kasul Európán legális, vagy szigorodó ellenőrzések esetén illegális migrációs útvonalak? Mert az élet és az emberi akarat úgyis mindig utat tör magának.

Akkor pedig helyi, nemzeti és uniós hatóságok, rendészeti szervek, civil mozgalmak és szétkvótázott migránstömegek végtelenített pingpongjátékára készülhetünk majd fel a következő években, évtizedekben.

Erről fog szólni az európai politika az eljövendő éveinkben. Teljességgel értelmetlen, megvalósíthatatlan alapokra épített ideológiai légvárak megvalósítására. Melyek falai minden éjjel le fognak omlani, hogy aztán másnap megint újraépítsék őket.

Az európai közösség eszméjének jegyében napról napra rombolni fogják pontosan ugyanezt a közösségi eszményt a politikai csatározásokkal, egymás kényszerítgetésével, határellenőrzések visszaállításával, egymára mutogatással, kezek széttárásával. Bele fog az egészbe bénulni az Európai Unió.

Erre fogunk mind rámenni. Brace  yourself, winter is coming.

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik