A jelenlegi ellenzék a saját maga paródiája

2017. szeptember 28. 21:11

A Fidesznek be kellene látnia, hogy jobb teljesítményre lenne képes, így pozitívabb történelmi nyomot hagyna maga után. Interjú.

2017. szeptember 28. 21:11
Oszkó Péter
Oszkó Péter
168 Óra

Fél év múlva választások lesznek. Mire számít?

Semmi különösre. Sajnos megvan az az egészségtelen jellege a hazai közéletnek, hogy nincs benne valódi verseny. Az országnak az lenne jó, ha legalább két, megközelítőleg egyenrangú, hasonlóan erős, koncepciózus, jól szervezett formáció versenyezne. Enélkül nem tűnik komoly tétre menő fordulónak a 2018-as választás sem.

A Fidesznek így pont jó.

A Fidesznek be kellene látnia, hogy jobb teljesítményre lenne képes, így pozitívabb történelmi nyomot hagyna maga után, ha nem kizárná a versenyt, hanem nyitott lenne rá.

A verseny hiányáról nem tehet az ellenzék is?

Dehogynem, a jelenlegi ellenzék a saját maga paródiája. Azt kellene sugározniuk a választók felé, hogy kormányozni tudják az országot, miközben egy választási szövetséget sem képesek összehozni.

Nem kereste valamelyik párt azért, hogy újra beszálljon?

Szerintem viszonylag könnyen kiismerhető figura vagyok. Amellett, hogy hajlamos vagyok rizikós ügyekbe is belemenni, a reménytelen vállalkozásokban nem szívesen veszek részt.

Mit érez, amikor az ellenzéki pártok fő programja az, hogy »legyen bérunió« vagy »fizessenek a gazdagok«?

Szomorúságot érzek. Mindenki elfelejti, hogy a 2008-ban kezdődő válságban azért omlott össze elsőként Magyarország, mert pont azokat csinálta, amikkel most kampányolnak. A száznapos csomagok és az azt követő osztogatások vezettek oda, hogy Magyarország a bajban sérülékenynek bizonyult. De mintha háromnapnyi memóriájuk sem lenne azoknak, akik a politikát csinálják. Úgy beszélnek, mintha Magyarországon a piaci liberalizmus bukott volna meg a válsággal. Holott a rendszerváltást követően jó ha egy évig volt liberális, piacpárti politika, egyébként sosem. Felelőtlen, államadósságot vállaló, osztogató politikát folytató kormányok váltották egymást. Ezt hogy lehet elfelejteni? Teljesen érthetetlen számomra.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 78 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tidal_wave
2017. szeptember 29. 14:29
Az a baj, hogy Oszkónak csak elméletileg van igaza a politikai versennyel kapcsolatban. Meg kell csak nézni, hogy mi volt 2002-ben és 2006-ban. A kát nagy párt, az MSZP és a Fidesz nem abban versenyeztek, hogy ki tud jobb programot készíteni, hanem abban, hogy ki tud többet ígérni. aztán az MSZP volt annyira barom, hogy 2002-ben kormányra kerülve be is tartotta a felelőtlen ígéreteit, aztán ez úgy tíz évre haza is vágta a költségvetést.
tango47
2017. szeptember 29. 12:17
Már az első mondatával nem értek egyet. Ha két körülbelül azonos erősségű párt versenyezne, akkor valószínűleg négy évenként ide-oda rángatnák az országot, ha éppen nem az addig kormányzó erő kerülne hatalomra. Ha valóban azt éreznék az emberek, hogy csak árnyalatokban van különbség a két erő között, akkor talán csökkenne ez az ádáz harc, ami jellemzi a magyar közéletet. De hát ez addig reménytelen vágyálom, amíg olyan pártoknak is van támogatottságuk, akiknek az a fontos, hogy "Minél rosszabb, annál jobb!", és naponta elárulják a hazájukat.
hátakkor
2017. szeptember 29. 11:52
Offshore Péter 2012 végén: "A gyarapodás legnagyobb akadálya az, hogy a kormány által folytatott "unortodox" gazdaságpolitika miatt nem fog bővülni a foglalkoztatás a következő években - fogalmazott a korábbi pénzügyminiszter az alapítvány Közös kassza projektkének újabb fejezetét ismertetve. Oszkó Péter szerint a magyar gazdaság jelenlegi pályája nem tudja tartósan kivezetni az országot az Európai Unió túlzottdeficit-eljárásából. Mint mondta, a kormány "átmeneti és látszatmegoldásokat" ad a hiány csökkentésére, amivel feláldozza a növekedést. Valójában hosszabb távon így a költségvetés egyensúlya sem tud megmaradni és tartósan sérül a gazdaság növekedési képessége - tette hozzá. Az egyetlen motor A korábbi pénzügyminiszter a 2013-2016-os időszakra vonatkozó makrogazdasági előrejelzést ismertetve elmondta: az elkövetkező években a kivitel lehet a gazdasági növekedés egyetlen motorja, és a beruházások is kizárólag az alacsonyabb bázishatás miatt nőhetnek. A háztartások fogyasztásában nem várható növekedés - tette hozzá. Az inflációs kilátásokkal kapcsolatosan Oszkó Péter elmondta: számításaik szerint 2013-ban 5 százalékkal nőnek a fogyasztói árak, jóllehet ez a szám nem veszi figyelembe a kormányzat által bejelentett rezsicsökkentés hatásait. Mint mondta, "ezt csak annyira tudjuk komolyan venni, mint az olyan állításokat, hogy nem lesz tandíj, vagy nem lesznek megszorítások". A felügyelőbizottság elnöke szerint nem lehet egyszerre végrehajtani a 10 százalékos rezsicsökkentést, a közszolgáltatók államosítását, és a hiány szinten tartását. Az elemzés szerint a forint is tartósan gyengülő pályát fog mutatni a vizsgált, 2013-2016-os időszakban. A munkanélküliség üteme pedig 2015-re meghaladhatja majd a 13 százalékot. Oszkó Péter úgy fogalmazott: "kormányzati ciklusokon átnyúló gazdasági problémákkal kell számolni a mostani gazdaságpolitika következményeként". A korábbi pénzügyminiszter szerint az a fajta gazdaságpolitika, amely egy szűk és jómódban élő társadalmi réteget preferál mértéktelenül, akadályozza a növekedést. Kifejtette: az adórendszer korrekcióra szorul, oly módon, hogy a lehető legjobban ki kell vonni azokat az elemeket, amelyek a gazdaság munkahelyteremtő és jövedelemtermelő képességét akadályozzák. A tandíj szükségességét firtató kérdésre leszögezte: "nem az a kérdés, hogy tandíj igen, vagy nem, hanem, hogy kire, milyen szereplőkre, milyen mértékben lehet terheket pakolni úgy, hogy az a társadalom alapvető tudásbeli továbbfejlesztését és a felsőoktatás racionális működését ne akadályozza"."
puszika
2017. szeptember 29. 11:17
Oszkókám! Te átaludtál legalább hat évet!! A késés meg a kétségbeesés a kommunisták kannás bora!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!