A kormány nem akarja megvédeni a munkavállalók szabadsághoz való jogát

2017. szeptember 11. 13:41

A munkáltatók ugyanakkor sok esetben úgy tekintenek a szabadság kiadására, mint egy adminisztrációs teherre.

2017. szeptember 11. 13:41
Kunert Annamária
Kettős Mérce

„A Munka Törvénykönyve (Mt.) kimondja, hogy a munkavállalónak a munkában töltött idő alapján minden naptári évben szabadság jár, amely alap- és pótszabadságból áll. Az, hogy mi minősül munkában töltött időnek, az Mt. részletesen leírja, ami azért fontos, mert bár első hallásra egyértelműnek tűnik, nem egészen az. Az alapszabadság mértéke 20 munkanap, és ez az életkor előrehaladtával növekszik, pótszabadság címén, de ezen kívül is pótszabadság illeti meg a munkavállalót bizonyos esetekben (gyermekek után, egészségkárosodás esetén, fiatal munkavállaló esetében, stb.).

Az alapesettől eltérő esetekre most nem térek ki, de ezeket az Mt. külön szabályozza.

A munkáltatók ugyanakkor sok esetben úgy tekintenek a szabadság kiadására, mint egy adminisztrációs teherre. Sajnos ezt sokszor tényleg könnyű kijátszani, vendéglátásban például a jelenléti ívet pont úgy tölti ki a munkáltató, ahogy épp kedve tartja – függetlenül a valós munkabeosztástól – nincs az a hatóság, aki ellenőrzés alkalmával megfejti, hogy az nem valós munkabeosztást takar. Arról nem is beszélve, hogy az ágazat egyike a leginkább emberhiánnyal küzdő szektornak, ráadásul gazdasági érdek is fűződhet hozzá, hogy a már meglévő dolgozók teljesítsék a pluszmunkát. (...)

Ráadásul a Munka Törvénykönyvének 2012-es módosítása még kiszolgáltatottabbá tette az egyébként is túlterhelt dolgozókat. A korábbiakkal ellentétben ugyanis a kollektív szerződés eltérhet a munkavállalóra nézve negatívan is a törvényben foglaltaktól. Ma csak pótszabadságnak minősül az életkor előrehaladtával járó plusz szabadság, ami egykor az alapszabadságot növelte. És megszűnt az a lehetőség is, hogy a munkavállaló három munkanap szabadságot a tizenöt napos határidő mellőzésével vehessen igénybe. Ez persze csak néhány példa, nyilván hosszasan lehetne elemezni a 2012-es változásokat, de itt is maga a trend az, ami érdekes és elgondolkodtató.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
2017. szeptember 12. 10:33
Kunnert Annamária tényszerűen hazudik, vagy olyan dolgokba szól bele amihez nem ért. 1., A pótszabadság tekintetében a kollektív szerződés csak a dolgozó javára térhet el. Kunnert az ellenkezőjét állítja. 2., A munkáltatók nem adják ki a 14 nap szabadságot egybefüggően állítja. A valóság az, hogy a munkáltatók nagymértékben figyelembe veszik a dolgozói igényeket, amely a szabadság vonatkozásában általában szétaprózást jelent, /ügyek intézése /.Ez egyébként ellentétes a munkáltatók érdekeivel. Munkaidőbeosztás tarthatatatlansága, termeléskiesés stb.
SilentBob
2017. szeptember 12. 00:26
Nos, aki munkával töltötte az elmúlt negyedszázadot, az pontosan tudja, hogy Bokrosék óta úgy fosták telibe a Munka törvénykönyvét - még nekik dolgozó propagandakészitők is - hogy ad 1. ha nem volt kedve, ki se adta az éves szabidat, mert most éppen fel kell futtatni a céget, aztán januárban kijelentették, hogy aki január 31-ig nem veszi ki a szabiját, az meg se kapja. Persze a hó végéig már nem volt annyi nap, amennyi szabadság előző évről megmaradt. Akkor aszonták, hogy annak a felit fizetik. Esetleg. Aztán amikor páran ordibáltak, kitolták a határidőt június végéig, de valahogy mindig úgy alakult, hogy sosem volt éppen aktuális és nem volt helyettes se lófasz. Mégpedig olyan büdös kommunista cégeknél, aamelyek most teli pofával követelik a szabadságot meg a faszomat. Ha bedühödök, neveket is fogok irni.
brekker
2017. szeptember 12. 00:03
Ez az egész szabadságdolog, meg munkaidőnyilvántartás csak állami cégeknél és nagy multiknál létezik. Kis cégeknél megbeszéli a egymással a munkaadó és a munkavállaló, a fizetés pedig a ténylegesen ledolgozott idő alapján történik, utána lepapírozzák. Ez az utóbbi egyébként életszerűbb és normálisabb, még akkor is, ha a minisztériumi struktúrában felnőtt, és soha máshol nem dolgozó bürokratáknak ez a megoldás "életidegen" és szabálytalan.
brekker
2017. szeptember 11. 23:52
Amerikában meg csak két hét a szabadság.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!