Polgárháborús narratívák

2017. szeptember 28. 07:55

A „közösségi média” válik a közösség önpusztító, önfelszámoló, destruktív indulatainak legfőbb gerjesztőjévé.

2017. szeptember 28. 07:55
Bogár László
Bogár László
Magyar Hírlap

„A hamis törésvonalak érzelmi-indulati megerősítésében döntő szerepet játszó média ezek után minden társadalmi, gazdasági, politikai történést ezen a hamis, megosztó optikán keresztül szemléltet, így bármi történik, az csak elmélyíti az adott közösségen belüli szakadékokat. Ettől kezdve minden probléma és baj forrását nem a valóságos összefüggésekben, hanem abban kezdi látni a közösség egyre nagyobb többsége, hogy ott van a másik oldal, szóval ott vannak ők, és ez a fő oka annak, hogy még nem oldottunk meg minden problémát.

Bezzeg ha ők nem lennének, földi mennyország lehetne itt minden. Nem nehéz észrevenni, hogy mindez a közösség önfelszámoló indulatait, negatív létenergiáit rohamos gyorsasággal képes növelni. Ráadásul a média azt is egyértelművé teszi, hogy ezek a (persze hamis) törésvonalak mindent keresztbe metszenek, családot, baráti köröket, egyáltalán minden létező emberi közösségi hálózatot. Az is egyre nyilvánvalóbb, hogy az úgynevezett »közösségi média«, leginkább a Facebook, nemcsak hogy nem képes a hamis törésvonalak »fölé emelkedni«, hanem éppen ő maga válik a közösség önpusztító, önfelszámoló, destruktív indulatainak legfőbb gerjesztőjévé.

És mivel ezek az indulatok főként azokban a társadalmi csoportokban gerjeszthetők, amelyek a leginkább reménytelen helyzetben vannak, így ezzel a szimbolikus erőszak eszkalációja után a nyílt, véres, fizikai erőszak is bármikor beindítható. Márpedig ha egy társadalom tartósan álbajokra pazarolja jó erőit, akkor az elkeseredett és reményvesztett lúzerek száma és aránya csak növekedni tud, így mindez negatív önbeteljesítő jóslattá válva tovább fokozza az önpusztítást. Ahogy egy ezzel kapcsolatos amerikai tanulmány fogalmaz, ahogy a tripla sajtburgert, a villanyautót, vagy a legújabb iPhone-t, úgy vásároltatják meg magával a közösséggel az önmaga elpusztításának alapjául szolgáló, önfelszámolásba vezető szellemi polgárháborút is. Ahogy a régi vicc mondja: ügyes!”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
BőröndÖdön
2017. szeptember 28. 17:10
A közösségi média még nem fidesz zsákmány,ez fáj Laci bácsinak...
Mich
2017. szeptember 28. 09:54
Miről beszélsz, Laci?! Csak nem a régi jobbikos barátaidról...?
marko11
2017. szeptember 28. 09:47
Itt most mindenki a másik oldalra ismerhet, a mások hibáira, bűneire. (A sajátjára soha.)
írmag
2017. szeptember 28. 09:44
Igen, nagyon elkapta az emberiséget ez a new wawe és feneketlen űrösség(!) felé húz bennünket.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!