Elmozdulás a holtpontról: lehet őszintén beszélni a szexuális orientációról az egészségügyben?

2017. augusztus 30. 19:37

Az LMBTI-emberek egész egyszerűen nem mernek előbújni, még a háziorvosuknak sem.

2017. augusztus 30. 19:37
Diószegi-Horváth Nóra
Diószegi-Horváth Nóra
Kettős Mérce

„Saját tapasztalataink is ezt mutatják: hét háziorvost hívtunk fel, közülük öten egyáltalán nem találkoztak még a praxisukban leszbikus, meleg vagy biszexuális emberekkel (ami már csak a nagy számok törvénye alapján is nehezen elképzelhető), egyiküknek volt olyan páciense, aki egy konkrét problémával kereste fel, ami miatt jelezte, hogy meleg, és volt olyan köztük, aki egy teljesen általános vizsgálat közben elejtett félmondatból következtetett erre, de visszakérdezni »nem mert«, így bár fejben feljegyezte, hogy »talán valami ilyesmiről van szó«, valójában erre nem merne mérget venni.

Dombos Tamás szerint a legalapvetőbb probléma az, hogy az LMBTI-emberek egész egyszerűen nem mernek előbújni, még a háziorvosuknak sem, pedig ez szabadon választható szolgáltatás.

Pedig néha fontos lenne. »Mondok egy példát: egy leszbikus nőnek bizonyos dolgokra nincs szüksége. Mondjuk fogamzásgátlóra, a nőgyógyászok mégis automatikusan próbálják őket rábeszélni, és fel sem merül bennük, hogy azért nincs szükségük külön gyógyszerre, mert nem fognak teherbe esni. Ez egy nyomasztó helyzet, amibe így a páciens belekényszerül, pusztán azért, mert az orvosának eszébe sem jut, hogy egy leszbikus pácienssel áll szemben.

Ugyanígy egy sor betegség felismerését és kezelését könnyíthetni meg, ha az orvos tisztában van azzal, hogy a betegei közt LMBTI-emberekkel is találkozhat. De persze az sem jó, ha mindenbe ezt akarják belemagyarázni, kényszeresen.«

A helyzet tehát minimum nehéz: bár időnként speciális segítségre lehet szükségük, ők maguk sem bíznak eléggé orvosaikban, akik viszont nincsenek felkészítve arra, hogy foglalkozzanak velük.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 135 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szergej Csagajev
2017. augusztus 31. 19:15
Aki lmbtqrvaannya, az ne a háziorvossal, hanem egy jó pszichiáterrel konzultáljon inkább.
vigyor
2017. augusztus 31. 11:15
Ez baromság a köbön. A nőgyógyásznál tök mindegy, hogy a betege milyen szexuális orientációjú, a petefészek és a méh pont ugyanaz, és azt ír fel neki amit csak akar, ha a beteg nem váltja ki. Az urológusnak meg megmondják, ha a problémájuk olyan, amihez ezt tudnia kell. A hülye mondjuk felhívhatott belgyógyászt vagy szemészt, egyiknél sem számít kivel szeret kefélni a beteg.
balbako_
2017. augusztus 31. 10:16
Talán azért van ez így, mert minden alap nélkül eltúlozzák a buzik számát. Jómagam 67 évet leéltem, sok helyen jártam munkámból kifolyólag de tán ha egy buzival találkoztam, arra sem volt semmi bizonyítékom, csak a gyanúm. . Az európai buzivircsaftok létszáma is az összlakosság létszámát tekintve gyakorlatilag elhanyagolható, de itt is bejátszik a jó öreg hasaljunk egy jó nagy számot szindróma és akkor máris lehet hivatkozni egy jelentős tömegre ami persze fikció.
Peter8811
2017. augusztus 31. 07:00
Ez a jámbor asszony, csak nem a Jámbor felesége ?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!