„Nem tejjel-mézzel folyó Kánaán”

2017. augusztus 31. 11:21

Ha most nem veszik észre, mekkora forrástöbbletet kellene a pedagógusokba fektetni, akkor egy esetleges jól elhelyezett ígéret kapcsán fenyegethet a 2002-höz hasonló helyzet. Interjú.

2017. augusztus 31. 11:21
Csapodi Zoltán
Heti Válasz

„Mennyi a pedagógusok fizetése?

A pályakezdőkét megemelték, ami okos húzás volt, hiszen a természettudományos szakokon már be sem léptek az egyetemi képzésbe a diákok. Ez most az egyetemi ösztöndíjakkal és a viszonylag magas kezdő fizetéssel picit megváltozott, de nem biztos, hogy ők a pályán is maradnak. Bruttó 200 ezres fizetéssel kezdenek, de utána nincs jelentős növekedés, 40 év után 350 ezer forint körüli összeggel mehetnek nyugdíjba. A mérnökök 400-500 ezres fizetéssel indulnak, ami évente-kétévente 20-30 százalékot is tud növekedni. Ezek nem összehasonlítható összegek.

Két példa: a tanárok wellness-szállodákba mennek – amit nem sajnálunk tőlük – úgymond továbbképzésre, ahol meghallgatnak egy előadást. Illetve a boltban 130 ezerbe kerülő laptopot az iskolák 200 ezerért tudják megvenni.

A továbbképzések többségének nem látjuk értelmét. Viszont tudjuk, hogy hatalmas pénzek mozognak cégek felé, amely összegeket úgy könyvelnek el, mint ami az oktatásba megy. Ugyanez vonatkozik a digitalizációra. Azt mondják, 80-100 milliárdot fognak az oktatásba tolni – igen, azokba a cégekbe, amelyek majd elviszik ezt a pénzt. 2002-ben egy választást bukott el az akkori Fidesz-kormány nagyjából azért, mert az ellenzék komoly fizetésemelési ígéretet tett. Szerintem ha most nem veszik észre, mekkora forrástöbbletet kellene a pedagógusokba fektetni, akkor egy esetleges jól elhelyezett ígéret kapcsán fenyegethet hasonló helyzet. Mert a társadalom jelentős része a saját bőrén tapasztalja, mi van valójában az oktatásban. És látják, hogy nem tejjel-mézzel folyó Kánaán.”

(A Csapodi Zoltánnal készült interjú a Heti Válasz 2017. augusztus 31-i lapszámában jelent meg.)

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nyugalom
2017. augusztus 31. 23:07
Fenyegetni tetszik?
atila68
2017. augusztus 31. 21:44
"A mérnökök 400-500 ezres fizetéssel indulnak, ami évente-kétévente 20-30 százalékot is tud növekedni." Baszki ez melyik bolygón lakik?
noMores
2017. augusztus 31. 15:47
A fideszdroidoknak a teljes intrjut ajanlom. Vegre megtudjak, miert csod a fideszes oktataspolitika. Mert basztak megkerdezni szakembereket. Ahogy a NERben altalanossagban dilettansok dontenek erobol. Ettol minden, amihez nyulnak, szarra valik.
tango47
2017. augusztus 31. 15:04
A nyilatkozó mellékelhetne egy táblázatot arról, hogy a rendszerváltozás óta hogyan alakultak a tanári jövedelmek. Lehet, hogy meglepődnénk. Medgyessy beígérte, ill. el is intézte a fizetésemelést az oktatásban. Kicsi szépséghibája volt a dolognak, hogy más f@szával verte a csalánt, mert végül az Önkormányzatoknak kellett állni a cechet - csődbe is ment nagy részük (persze nem csak ettől), az Orbán kormány pedig átvállalta a becsődölt hiteleiket. Az, hogy bármilyen jövedelem-emelkedéssel a németek járnak jól már közhely.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!