Az ellenzék és Orbán revíziós politikája

2017. augusztus 24. 06:41

Orbán kitüntetett kapcsolata Putyinnal azzal is magyarázható, hogy egy magyar revíziós politikának a mai Európában a putyini orosz hatalom lehet az egyedüli támasza.

2017. augusztus 24. 06:41
Bauer Tamás
HVG

„A második világháború óta konszenzus van a kontinensen abban, hogy a határok változtatása nem vethető fel. (A Szovjetunió, Csehszlovákia és Jugoszlávia felbomlásakor csak szövetségi államok belső határai váltak külsőkké, de a korábbi külső és belső határok sehol sem módosultak.) Ilyen helyzetben az a kérdés, hogy megjelenik-e olyan erős hatalom az európai politikában, amely szemben áll ezzel a konszenzussal, ahogy az első világháború után Németország volt érdekelt a versailles-i rendszer felszámolásában. Hetven évig nem volt, most azonban megjelent ilyen hatalom: a putyini orosz állam. A Szovjetunió felbomlásával elkülönült államalakulatként létrejött Oroszországi Föderáció fennállásának első két évtizedében adottnak tekintették az egykori szovjet tagállamok különválását és az azokat elválasztó határokat. Putyin azonban »geopolitikai katasztrófának« tekinti a Szovjetunió felbomlását, oroszok millióinak az orosz határokon kívül rekedését. A Krím annektálása és a Donyec-medence elszakítása Ukrajnától jelzi: a putyini orosz állam kész katonai erővel is fellépni a határok megváltoztatásáért. Donald Tusktól lehet tudni, hogy Putyin felajánlott egykor Lengyelországhoz tartó ukrán területeket Lengyelországnak. Hogy tett-e hasonló ajánlatot Orbánnak is, azt csak ők ketten tudják. Orbán kitüntetett kapcsolata Putyinnal egyebek mellett azzal is magyarázható, hogy egy magyar revíziós politikának a mai Európában a putyini orosz hatalom lehet az egyedüli támasza. Ráadásul ugyanúgy, ahogy a két világháború közötti magyar állam vezetői szellemi és lelki rokonságot érezhettek a tengelyhataImak parancsuralmi berendezkedésével, Orbánékat is valósággal lenyűgözi a putyini orosz állam autoriter volta. A határrevíziónak rövidtávon nyilván semmi realitása, de Orbán – ezt eddig is láthattuk – mindig hosszabb távra gondolkodik. Nem véletlenül mondta, hogy alaptörvényével és sarkalatos törvényeivel évtizedekre határozta meg a magyar politika irányát. És azzal is, ahogy puha irredentizmusa körül szinte konszenzust ért el a magyar pártpolitikában.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 91 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
atila68
2017. augusztus 25. 12:05
Bauelnek még a Judo VB-ről is Orbán jut eszébe.
nemjoe
2017. augusztus 24. 23:58
Mindig lenyűgöz, hogy magukat magyarnak valló - bár ez esetben ez sem biztos - "emberek", itt élő polgárok milyen szinten nem rendelkeznek semmilyen patriotizmussal, sőt hogy megvetik azokat, akik viszont hazafiként gondolkodnak, hazaszeretet motiváltan gondolkodnak... Mi f@sz lehet ezeknek a szívük helyén? (ez csak egy költői kérdés volt)
GV0917
2017. augusztus 24. 17:09
Megszólal a manikűrös fiacskája. A 2. vh. után egy ország éppen "terhes "volt egy új állammal. Mert bár Szlovákia szerepelt mint egy fasiszta állam, szövetségesének-Németországnak engedélyével. Aztán a Tengely eltörött. A roncsokból restaurálni kezdték Szlovákiát.Egyikében a sok DEKRÉTUMNAK.Végül is visszaépítették azt szülőanyja oldalában (borda) ,mint társállamot de nem azonos jogokkal.Csehszlovákia ismét régi fényében tündöklött. Nem sokáig.Jött a Bíbor CÁR ATYUSKA- SZTÁLIN ELVTÁRS és kijelentette:A magyarok által Kárpátaljának nevezett, a csehek ,- és szlovákok által Szlovenszkónak mondott, az ukránok által Ruszinszkónak tartott területet. Mire Sztálin elvtárs:1915 és' 16 között nem tudtunk hídfőt létesíteni a Kárpátok nyugati oldalán. (nem bizony, mert a leges -legvégsőbb előkapart tartalékosok népfelkelőket 18-19 éves és 50-55 éves fegyveres szolgálatra nem alkalmas csapataink maradványai megállították a muszkát! (ha nem hiszed-olvasd el Grecsko egykori szovjet hadügyminiszter véleményét a kérdésről) Ekkor ezt a részt elvették a ruténektől, kisoroszoktól, csehektől, szlovákoktól, lengyelektől (gorálok) ruszinoktól hogy a magyarokról már ne is szóljunk... és szőröstől bőröstől a CCCP -hoz csatolták. Mivel az Unión belül Szövetségi államok, területek, autonóm területek stb voltak -ezért ezt a területet a SZU területén belül Zakarpatszkaja Oblaszty-nak nevezték el.(Kárpáton túli terület)Nem volt visszapofázás! Most sem lesz.De nagyot fog szólni....Mert a vele határos UKRAJNÁNAK adták...
Tehetős Totó
2017. augusztus 24. 14:58
Osztán kitő van az a álva lájk bavel? Magadtó?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!