Nem jó ötlet nyilvánosságra hozni a hálózati nyilvántartást

2017. július 06. 10:15

Van, akit beszerveztek, de nem jelentett, van, aki jelentett, de érdemi információt nem adott, és van, akinek a jelentése miatt valaki nem kapott útlevelet, nem léptették elő, állását vesztette, bebörtönözték vagy felakasztották.

2017. július 06. 10:15
Kónyáné Kutrucz Katalin
Magyar Idők

Jó ötlet nyilvánosságra hozni a hálózati nyilvántartást?

Nem. A papíralapú hálózati nyilvántartásban nem csak ügynökök szerepelnek. Ott tartották nyilván hatos kartonon a sikertelen beszervezéseket, a figyelőkartonosokat, azaz azokat, akiknek csak tervezték a beszervezését, s akik ezt lehet, hogy nem is sejtették. Ott szerepelnek a 6a kartonosok, akik egy ügynök valamilyen szempontból érdekes kapcsolatai. Ilyenkor a karton előlapján ezek a személyek szerepelnek, a hátlapon pedig az az ügynök, akinek a kapcsolatai. Továbbá a tényleges tevékenységről a karton nem sokat árul el. Van, akit beszerveztek, de nem jelentett, van, aki jelentett, de érdemi információt nem adott, és van, akinek a jelentése miatt valaki nem kapott útlevelet, nem léptették elő, állását vesztette, bebörtönözték vagy felakasztották. A listán mindegyikük egyenlő lenne, ez történelemhamisítás. Másik oldalról meg nem szerepelnének a listán azok, akik nem szerepelnek a hálózati nyilvántartásban, de a megfigyeltek dossziéi­ból megállapítható, hogy káros ügynökök voltak.

Felvetődik, módosítani kell a 2003-as törvényt, amely meghatározza, ki tekinthető ügynöknek.

Ebben rejlik némi igazság. A probléma az, hogy nehéz egzaktul megfogalmazni, kit tekintek annak. A tiszta eset az, ha valakinek megvan a B – beszervezési – és az M – munka- – dossziéja. Akinek a két dossziéja közül csak az egyik van meg, azzal is hasonló a helyzet. Az esetek egy részében támpontot jelenthetnek a megfigyeltek dossziéiban lévő jelentések. Ha azonban csak különböző hálózati kartonok vannak, már nagyon nehéz az ügy. A törvény meghatározása két okból nem jó: egyrészt ügynöknek tekinti azt is, akinek aláírt beszervezési nyilatkozata van. Ez azért gond, mert vannak olyan esetek, amikor valaki ijedtében aláírt, de senkiről sem jelentett. Ilyen például a nyilvánosság előtt már ismert Csurka István esete, aki kényszer hatására aláírt ugyan, de soha nem jelentett. Ennek ellenére kartonja szerint csak az aláírás után hét évvel zárták ki, és az igazság csak egy alapvetően nem róla szóló dossziéból derül ki. Másrészt azért nem jó a mostani megfogalmazás, mert van, akinek se nyilatkozata, se konkrét jelentése nincs, és annak sincs nyoma, hogy ügynöki tevékenységéért előnyben részesült volna, a hálózati kartonok mégis arra engednek következtetni, hogy ügynök volt.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lannister
2017. július 06. 22:16
Nem is tudom, minek tartotta fent a pártállam az amúgy kiterjedt besúgóhálózatot, hiszen a lebukottaktól ugye tudjuk, hogy: 1. kényszer hatására írták alá a beszervezést, sohasem önként, 2. de nem jelentettek senkiről, 3. ha mégis jelentettek, akkor persze csupa rizsát, 4. ha mégse rizsa volt, azzal is a besúgottat védték (lásd Szabó István). Ezért volt szükség annyi ügynökre? :-)
smarton
2017. július 06. 16:14
Katika, maga nagyon gyanúsan nem akarja a nyilvánosságot, igen régóta. A igazságra meg ne hivatkozzon. Az élet igazságtalan, van aki butának születik, van, aki okosnak. És a hiányzó végtagokról még nem is beszéltem. Van, akit megölnek 2000 forintért "megélhetésből", van akit nem. Ha valakiről kiderül, módja van megvédeni magát, ha van mentsége. Ha másnak eltűnt az irata, szerencséje van. De ez nem ok arra, hogy senkiről ne derülhessen ki semmi, a bűnösről sem. Ez az igazság lábbal tiprása.
csuka
2017. július 06. 16:07
Nem jó ötlet nyilvánosságra hozni a hálózati nyilvántartást. Esetleg KÓNYÁNÉ KUTRUCZ KATALIN -ról is kiderülne, hogy szerepel benne ?
tommybravo
2017. július 06. 14:50
Ha nyilvánosságra hoznák a teljes listát, lenne néhány kellemetlen beszélgetés a legtöbb magyar családban, de legalább le lenne tisztázva. Így viszont csak a sejtetés megy.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!