A Facebook ijesztő hatalmáról

2017. július 06. 11:47

Azt hiszem én vagyok az első ember akit egy globális cég magyargyűlölet miatt büntetett meg!

2017. július 06. 11:47
Jámbor András
Jámbor András
Facebook

„Azt hiszem én vagyok az első ember akit egy globális cég magyargyűlölet miatt büntetett meg! Ugyanis az elmúlt 7 napban egy múlt heti Trianonos mém miatt le lettem tiltva, csetelésről, kommentelésről, posztolásról, megosztásról, lájkolásról, eseményhez csatlakozásról. Ha valakinek nem válaszoltam attól itt kérnék elnézést, ennek ez volt az oka!

A vicc az, hogy a mémet 4 napja visszarakta az oldalamra a facebook, most is elérhető, de a bannolásomat nem oldotta fel. Így a második létiltásom után azért elég ijesztőnek tűnik a facebook hatalma. Főleg, hogy most a 7 napos létiltásnál finoman utalt rá a facebook, hogy közel kerültem a profilom teljes letiltásához. Ez 6000 követővel elég kemény vérveszteség lenne. Most mit csináljak? Cuki macskákat és pónikat posztoljak politika helyett? Önenzúrázzam magam, mert a facebook megfenyegetett?

Itt tényleg az van, hogy egy globális cég, amelyre nem nagyon vonatkoznak a nemzetállamok törvényei, létrehozott egy olyan megkerülhetetlen közösséget, amely az internet közel felét egyszerűen már beszippantotta magába. Újságíróként, közéleti szereplőként ez a felület lényegében megkerülhetetlen ha nagyobb elérést akarsz. 40-50 százaléka mindenkinek az olvasóiból a facebookról érkezik. És akkor ez a globális monopóliummal rendelkező cég, létrehoz jogot saját magán belül egy olyan jogrendszert amelynek nem tiszták a feltételi, nem lehet fellebbezni, és a bíró (egy algoritmus), az érzelmeket, hogy valami ironikus, cinikus, pont az ellenkezőjét jelenti annak ami le van írva, nem vizsgálja, nem akarja vagy tudja vizsgálni.

És ha ez a bíró elítél téged, akkor a munkád tényleg sokkal nehezebb lesz, tényleg el vagy vágva egy bizonyos szintig más emberektől kapcsolatoktól, amit az eddigi megszokotthoz képest, sokkal nehezebb más csatornán pótolni.

Szerintem ez nem csak ijesztő, hanem egyszerűen ha tényleg belegondoljuk milyen intézmények jöttek létre az elmúlt 10 évben, és hogyan illeszkednek ezek az általunk ismert jogrendhez, az azért baromi durva, mert valójában maximum csak hasonlítani akarnak rá. Egy olyan hatalom jött létre, amit alig tudunk korlátozni, de ténylegesen hat a mindennapi életünkre.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 74 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2017. július 07. 01:26
"Egy olyan hatalom jött létre, amit alig tudunk korlátozni, de ténylegesen hat a mindennapi életünkre.”" Csak azokéra, akik ÖNKÉNT ezt akarják, hogy ez a hatalom hasson a mindennapi életükre. Az enyémre meg ez a Mandiner hatalom hat. Ameddig akarom és hagyom.
Akitlosz
2017. július 07. 01:25
Lehet az Internet másik feléhez is tartozni. A fészbukk magáncég, maga dönti el a szabályait. Akinek nem tetszik ő nem használja. Itt vagyok mindjárt én élő példának.
tango47
2017. július 07. 00:03
Jámborul rácsodálkozik erre a szörnyszülöttre, ami a fb. Mark Elliot Zuckerberg nem igazán hallott még az igazi fékekről és ellensúlyokról, amik az ő hatalmát korlátoznák. Le is szarja nagy ívben.
békalepcse
2017. július 06. 23:18
Olvasóidnak lenne bírói hayalma már régen lógnál.... Időnként ránézhetnél a tetszési indexedre, hogy rájöjj.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!