Pöcegödör

2017. július 06. 08:20

Orbánozni is csak pontosan, szépen…

2017. július 06. 08:20
Csontos János
Magyar Idők

„Bokros Lajos szerint Orbán Viktor fasiszta, Ungváry Rudolf szerint pedig egy pöcegödör meztelen királya. Ez a legfrissebb termés az ellenzék önjelölt megmondóembereitől. Az egyik a Facebookon eresztette el magát, a másik »a világhírű rádióban« kapott szószéket. Bokrost az ellenzéki fórumok nagy része is gyepálja; Ungváryra már csak legyintenek. Bokrost azért gyepálják, mert a fasisztázással szerintük a miniszterelnök malmára hajtja a vizet. Merthogy Bokros a legnépszerűtlenebb politikus; még Gyurcsányt is alulmúlja. (Vagyis az istenadta nép egy szavát sem hiszi el, semmi szín alatt nem venne tőle használt autót, használt csomagot meg pláne nem.) A gyepálók nem a fasisztázást kérik ki maguknak (azzal lélekben egyetértenek), csupán a fasisztázó politikai erejével (erőtlenségével) van bajuk. Szokták az ilyesmit Gyurcsánynak is felróni (aki Tamás Gáspár Miklós nyomdokaiba lépve épp felfedezte magában a jó mélyen eltemetett konzervativizmust).

Bokros nem olyan óvatos duhaj, mint Ungváry, aki évek óta csak fasisztoidozik. Ungvárynak rá kellett hát tennie a háziversenyben egy trágyáslapáttal. Szerinte Magyarország nyolc éve fuldoklik egy politikai hazugságokra épülő pöcegödörben. Szeretheti a nemzet ezt a kábító fuldoklást, mert folyton újraválasztja a pöcegödör urát. Aki egy harmadrangú írónál persze kötelezően meztelen, mert ugye király, meg mert ugye Andersen. A bátor kisinas pedig nem más, mint az őszülő Bokros, aki a szemébe vágja a nudista királynak az igazságot, hogy közönséges fasiszta.
Ungváry a Klubrádiótól újra meg újra teret kap kedvenc rögeszméje kifejtésére. Hogy ez a pöcegödör, ami itt van (s aminek Ungváry ezek szerint a szerves része), nemhogy diktatúra, hanem annál is rosszabb. Azt nem tudni, mi, de tényleg nem lehet annál rosszabb, mintha nem ők kormányoznak. Ráadásul a derítőben ezt a szagos hiperdiktatúrát csalafinta és alattomos módon nem átallják demokratikus választásokkal palástolni. Ungváry ezt úgy fogalmazza meg, hogy »teljes mértékben kimeríti a demokrácia formájába álcázott fasiszta rendszerek megnyilvánulásait«. S ez egy óriási találmány, mert 1945 után a nyílt fasizmussal már nem lehetne ékeskedni. De ő átlát a szitán; s talán meg is nyugszik, ha megkapja a gumidominóját.

S hogy Ungváry író volna? Író például a rasszista, magyargyűlölő Kertész Ákos: valaha voltak ihletett, átélhető történetei. Ám ha Ungváry író, mégis a pöcegödörbe meríti a stílust, miért nem szólal meg mondjuk Parti Nagy Lajos, hogy ezt mindannyiunk érdekében ne tegye? Orbánozni is csak pontosan, szépen…”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 60 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ipper Péter
2017. július 07. 00:06
Ostoba korrupt csontos.
holder
2017. július 06. 14:05
Még hogy Orbán fasiszta... Umberto Eco szerint a fasizmus ismérvei : a tömegek manipulációja, a vezérkultusz, az idegenellenesség, a nacionalizmus, a hatalom központosítása, az igazságszolgáltatás és a sajtó politikai irányítása és a bonyolult érvelések megvetése. Eco szerint fontos alapja a hagyomány kultusza. Ez azt jelenti, hogy egyszer valamikor régen volt egy tiszta, nemes korszak, és nekünk ahhoz kell visszatérni. Aki nem ért egyet, az áruló. A fasiszta rendszerek a vitatkozót ellenségnek, hazaárulónak tekintik. A rendszer egyik fontos alapja, hogy rájátszik az emberek félelmeire az idegen dolgoktól. A fasiszta rendszerek folyamatosan betolakodóktól, a megszokotthoz képest másképpen viselkedő csoportoktól féltik a társadalmat, és a velük szembeni gyanakvást igyekeznek erősíteni. A félelem gerjesztéséhez fontos, hogy a fasiszta kormányok folyamatosan azt mondják, hogy veszélyben a haza. Állandóan puccstól kell tartani, lehetőség szerint olyan belső ellenségtől, akit külföldről is támogatnak, és amely ugyan itt van velünk, de valójában nem a nemzet része Bokros és Ungváry hazudik és rágalmaz, mert ezek közül semmi sem igaz a kormányra !
Kup Lung
2017. július 06. 12:47
Én csak azt nem értem hogy miért is nem mennek el ebből a pöcegödörből az Ungváry-félék . Ha ki is mozdulnak valahogy alig isszák meg a kávéjukat Berlinben vagy a tengeren túl a Liberty Statue árnyékában máris visszajönnek és élik a gondtalan életüket a pöcegödrünk mélyén . Ők valahogy ragaszkodnak hozzánk . Nem mi hozzájuk .
csuka
2017. július 06. 11:05
Nyalni 'is csak pontosan, szépen' …
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!